ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αδιάκοπες συγκρούσεις, εντείνεται η ανησυχία για τους αμάχους

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αδιάκοπες συγκρούσεις, εντείνεται η ανησυχία για τους αμάχους Facebook Twitter
Ζημιές από τον βομβαρδισμό στην πόλη Στεπανακέρτ στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ (Πηγή φωτό ΕPA)
0

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ- με τη στήριξη της Αρμενίας- και του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, μία ημέρα μετά τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών, με συνέπεια τον θάνατο αμάχων.

«Ένοπλες συγκρούσεις διαφόρων βαθμών έντασης ξεκίνησαν στη διάρκεια της νύκτας (της Κυριακής προς τη Δευτέρα) και εξακολουθούν να μαίνονται σε όλη τη γραμμή του μετώπου», δήλωσε η Σουσάν Στεπανιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας.

Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ- όπου ζουν 50.000 κάτοικοι- έγινε στόχος έντονων πυρών από ρουκέτες, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των αυτονομιστών. Μία ημέρα νωρίτερα και οι δύο πλευρές έβαλαν στο στόχαστρο πόλεις- κυρίως το Στεπανακέρτ και τη γειτονική Σούσα και στο Αζερμπαϊτζάν της Γκάντζα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς των δύο πλευρών, από τους βομβαρδισμούς κυρίως με ρουκέτες, τέσσερις άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και πέντε στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται ότι στοχοθετούν σκοπίμως αμάχους, μεταδίδοντας εικόνες από κατεστραμμένα σπίτια ή ρουκέτες που δεν έχουν εκραγεί.

Μετά τους βίαιους βομβαρδισμούς της Κυριακής σε κατοικημένες περιοχές, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε στον Αρμένιο ομολόγό του την ανησυχία του λόγω της αύξησης των θυμάτων μεταξύ αμάχων. Παράλληλα, επανέλαβε την έκκληση της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού καταδίκασε τους «τυφλούς βομβαρδισμούς». Εκατοντάδες σπίτια και κτίρια βασικών υποδομών, όπως νοσοκομεία και σχολεία, καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με την Οργάνωση.

Όμως, οι δύο πλευρές δεν φαίνονται διατεθειμένες να εισακούσουν τις εκκλήσεις για εκεχειρία. Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Κυριακή δήλωσε ότι η επίθεση θα συνεχιστεί «μέχρι την αποχώρηση των αρμένικων δυνάμεων από τις περιοχές μας» και μέχρι ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν να «ζητήσει συγγνώμη» από τον λαό του Αζερμπαϊτζάν και δηλώσει ότι «το Καραμπάχ δεν είναι Αρμενία».

Το Μπακού έχει νακοινώσει ότι έχει πετύχει πολλές στρατιωτικές νίκες επί του πεδίου, κυρίως την ανάκτηση πόλεων, όμως η Αρμενία απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς.

«Έχοντας αποτύχει να σημειώσει νίκες στο πεδίο της μάχης, η αζέρικη πλευρά ανακοινώσει φανταστικές νίκες και διαδίδει fake news για αρμένικους βομβαρδισμούς εναντίον αζέρικων κατοικημένων περιοχών», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

Ο απολογισμός, που εξακολουθεί να είναι μερικός καθώς το Μπακού δεν ανακοινώνει τους θανάτους στρατιωτών του, ανέρχεται σε 251 νεκρούς: 209 μαχητές του Ναγκόρνο Καραμπάχ και 24 Αζέρους αμάχους. Όμως κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 2.000-3.000 στρατιώτες του αντιπάλου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM