Οργή για τις πανομοιότυπες ομιλίες του Άμπε σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι - «Λέει τις αρλούμπες του και φεύγει»

Οργή για τις πανομοιότυπες ομιλίες του Άμπε σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι - «Λέει τις αρλούμπες του και φεύγει» Facebook Twitter
«Δε μας παίρνει στα σοβαρά» καταγέλλουν οι επιζώντες του πυρηνικού ολέθρου στην Ιαπωνία τον πρωθυπουργό τους - EPA
0

Οι επιζώντες της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία κατηγορούν τον Ιάπωνα πρωθυπουργό για υποβάθμιση της περίπτωσή τους, καθώς έδωσε σχεδόν δύο πανομοιότυπες ομιλίες για την επέτειο των 75 χρόνων από τις επιθέσεις σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Από μια εφαρμογή ανίχνευσης λογοκλοπής διαπιστώθηκε πως η ομιλία του Σίνζο Άμπε στο Ναγκασάκι την περασμένη Κυριακή ήταν κάτα 93% ίδια με εκείνη που είχε απευθύνει στη Χιροσίμα τρεις ημέρες νωρίτερα, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Στην εισαγωγή ο Άμπε άλλαξε απλώς το όνομα της πόλης, αναφέροντας: «Με σεβασμό εκφράζω την ειλικρινή μου συμπόνοια για τις ψυχές τόσων θυμάτων της ατομικής βόμβας. Εκφράζω επίσης την συμπάθειά μου σε όσους ακόμα και σήμερα υποφέρουν από τις επιπτώσεις των επιθέσεων». Πλην των προσφωνήσεων, το κείμενο είναι σχεδόν πανομοιότυπο λέξη προς λέξη ενώ και στην κατακλείδα του, και πάλι με εξαίρεση την ονομασία των πόλεων, ο Άμπε καταλήγει με το οικουμενικό μήνυμα για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά».

Παρόλα αυτά, ο Άμπε χρησιμοποίησε διαφορετικές εκφράσεις αναφερόμενος στο πώς κάθε πόλη πέτυχε την ανοικοδόμησή της τα χρόνια που ακολούθησαν από την παράδοση της Ιαπωνίας στον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περίπου 140.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαραιαία και τους μήνες που διαδέχτηκαν την επίθεση στη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945 ενώ άλλοι 74.000 έχασαν τη ζωή τους στο Ναγκασάκι.

«Κάθε χρόνια τα ίδια» διαμαρτύρεται ο Κοΐτσι Καβάνο, επικεφαλής του συμβουλίου χιμπακούσα (επιζόντων της επίθεσης) του Ναγκασάκι: «Λέει τις αρλούμπες του και φεύγει. Σαν να λέει "ορίστε και γεια σας". Απλώς άλλαξε τη λέξη Χιροσίμα με τη λέξη Ναγκασάκι».

Οι επιζώντες αξιοποιούν τη συγκυρία των τραγικών επετείων σε μια προσπάθεια πίεσης προς την κυβέρνηση Άμπε για πυρηνικό αφοπλισμό ενώ είναι ακόμα εν ζωή. Ωστόσο, η Ιαπωνία που βασίζεται στην αμερικανική πυρηνική "ομπρέλα" για την ασφάλειά της, δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη για την κατάργηση των πυρηνικών όπλω που υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2017.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM