Γιατί στη Φινλανδία οι οδηγοί ταξί δεν βάζουν μουσική;

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΤΑΞΙ ΜΟΥΣΙΚΗ Facebook Twitter
Γιατί στη Φινλανδία οι οδηγοί ταξί δεν βάζουν μουσική;
0

Στη Φινλανδία, μια απλή διαδρομή με ταξί μπορεί να εκπλήξει κάποιον επισκέπτη για έναν απρόσμενο λόγο: τη σιωπή.

Οι οδηγοί ταξί συχνά δεν βάζουν μουσική στο όχημα, όπως συνηθίζεται σε πολλές άλλες χώρες. Η ιδέα ότι «απαγορεύεται η μουσική στα ταξί» ακούγεται σαν ένας ακόμη παράξενος ευρωπαϊκός κανόνας, όμως η εξήγηση είναι πιο σύνθετη – και σίγουρα δεν έχει να κάνει με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Σε απόφαση που, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Guardian το 2002, προκάλεσε αντιδράσεις στους οδηγούς ταξί, το Ανώτατο Δικαστήριο της Φινλανδίας έκρινε ότι η αναπαραγωγή μουσικής παρουσία επιβατών συνιστά «δημόσια εκτέλεση».

Με βάση αυτό το σκεπτικό, οι οδηγοί που επιλέγουν να παίζουν μουσική οφείλουν να διαθέτουν την κατάλληλη άδεια και να καταβάλλουν τα αντίστοιχα πνευματικά δικαιώματα σε οργανισμούς όπως η Teosto.

Έτσι, αυτό που μοιάζει με έναν παράξενο κανόνα δεν είναι τελικά απαγόρευση, αλλά το αποτέλεσμα ενός αυστηρού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα. Και κάπως έτσι, στη Φινλανδία, η σιωπή μέσα σε ένα ταξί δεν είναι απλώς θέμα προτίμησης – είναι συχνά η πιο απλή λύση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΟΥΔΑΝ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ

Διεθνή / Οι ξεχασμένοι φύλακες των πυραμίδων του Σουδάν: Πώς ο πόλεμος άδειασε τη Μερόη

Κάποτε ήταν από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Σουδάν - Σήμερα, μέσα στον πόλεμο, οι πυραμίδες της Μερόης στέκουν σχεδόν έρημες, με ελάχιστους ανθρώπους να παλεύουν να διατηρήσουν ζωντανή μια ιστορία 2.400 ετών.
THE LIFO TEAM
ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη χάνει 500 εκατ. ευρώ την ημέρα από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι έως το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση, το οποίο θα περιλαμβάνει φιλόδοξο πανευρωπαϊκό στόχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ εξακολουθεί να απορρίπτει την πρόταση του Ιράν και συζητά την παράταση του ναυτικού αποκλεισμού

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι ο Τραμπ εξετάζει μέτρα για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, καθώς και τρόπους περιορισμού των επιπτώσεων του ναυτικού αποκλεισμού στους Αμερικανούς καταναλωτές
THE LIFO TEAM