Μαλαισία: Ένοχος ο πρώην πρωθυπουργός Νατζίμπ για το οικονομικό σκάνδαλο δισεκατομμυρίων

Μαλαισία: Ένοχος ο πρώην πρωθυπουργός Νατζίμπ για το οικονομικό σκάνδαλο δισεκατομμυρίων Facebook Twitter
Καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας για σκάνδαλο διαφθοράς - ΕΡΑ
0

Δικαστήριο της Μαλαισίας έκρινε σήμερα ένοχο για διαφθορά τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Νατζίμπ Ραζάκ και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 12 ετών στην πρώτη δίκη που συνδέεται με το οικονομικό σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κρατικό ταμείο 1MDB.

Σε μια υπόθεση που θεωρήθηκε τεστ για την αποφασιστικότητα της χώρας να πατάξει τη διαφθορά και θα μπορούσε να έχει μεγάλες πολιτικές επιπλοκές, το δικαστήριο καταδίκασε τον 67χρονο Νατζίμπ σε 12ετή κάθειρξη και του επέβαλε πρόστιμο 210 εκατ. ρινγκίτ (49,40 εκατ. δολαρίων) για κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε επίσης σε 10ετή κάθειρξη για καθεμία από τις τρεις κατηγορίες παραβίασης της εμπιστοσύνης και τρεις κατηγορίες νομιμοποίησης παρανόμως αποκτηθέντος ποσού ύψους σχεδόν 10 εκατ. δολαρίων από τη μονάδα SRC International, πρώην μονάδα του κρατικού ταμείου 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Ο δικαστής έδωσε εντολή οι ποινές να συμψηφιστούν.

Ο ίδιος ο Νατζίμπ είχε δηλώσει αθώος και είχε ανακοινώσει ότι σκόπευε να προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας εάν καταδικαζόταν.


«Μετά από εξέταση όλων των αποδεικτικών στοιχείων, διαπίστωσα πως η εισαγγελία έχει επιτυχώς αποδείξει την υπόθεση πέραν πάσης αμφιβολίας» απεφάνθη ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κουάλα Λουμπούρ.

«Ασφαλώς και δεν είμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Οπωσδήποτε δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, καθώς υπάρχει μια διαδικασία έφεσης που ευελπιστούμε πως θα αποδώσει» τόνισε από την πλευρά του ο καταδικασθείς.

Το σκάνδαλο είχε τραντάξει την πολιτική ζωή της χώρας, προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων και οδηγώντας σε πτώση το κόμμα UMNO του Νατζίμπ, που κυβέρνησε τη χώρα για 61 χρόνια, από τη στιγμή της ανεξαρτησίας της.

Τι αφορά το σκάνδαλο;

 

Η υπόθεση αφορά την 1 Malaysia Development Berhad (1MDB), ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο που δημιουργήθηκε το 2009, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Ντατζίμπ Ραζάκ.

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία είναι επενδυτικά κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Είναι φτιαγμένα από κρατικούς πόρους, όπως έσοδα από εξαγωγές ή παραγωγή πετρελαίου. Το 2015, ωστόσο, άρχισαν να εγείρονται ερωτήματα για τις οικονομικές δραστηριότητες του 1MBD, καθώς έχασε κάποιες πληρωμές σε τράπεζες και κατόχους ομολόγων.

Οι μαλαισιανές και αμερικανικές αρχές κατήγγειλαν πως ένα ποσό 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφαιρέθηκε παράνομα από το ταμείο και κατέληξε σε τσέπες ιδιωτών. Το «χαμένο» ποσό συνδέθηκε με πολυτελή ακίνητα, ένα ιδιωτικό τζετ, έργα τέχνης των Βαν Γογκ και Μονέ, ακόμα και ένα χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ, τον Λύκο της «Wall Street».

Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ