ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Η Αγία Σοφία τζαμί: Κόκκινο χαλί 14.000 τ.μ, μεταφορά συμβόλων και διατήρηση του ονόματος - Οι αλλαγές

Η Αγία Σοφία τζαμί: Κόκκινο χαλί 14.000 τ.μ, μεταφορά συμβόλων και διατήρηση του ονόματος - Οι αλλαγές Facebook Twitter
0

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις αλλαγές που σηματοδοτεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους:

  • Θα τοποθετηθεί χαλί 14.000 τ.μ, το οποίο είναι έτοιμο και το κόστος του έχει καλύψει η τουρκική προεδρία.
  • Τα θρησκευτικά σύμβολα που δε συνάδουν με την πλέον μουσουλμανική ταυτότητα του χώρου, θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.
  • Θα διοριστούν 2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες
  • Η Αγία Σοφία θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις 5 προσευχές ενώ επί 24ωρης βάσης θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι μέσα στο μνημείο
  • Οι τουρίστες θα μπαίνουν ελεύθερα σε συγκεκριμένες ώρες, χωρίς εισιτήριο.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, στο μέχρι χθες μουσείο που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ειδική τεχνολογία και φωτισμός θα εξασφαλίσει πως οι αγιογραφίες δεν θα φαίνονται την ώρα της προσευχής, και οι επισκέπτες θα πρέπει να βγάζουν τα παπούτσια τους για να εισέλθουν.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής και στο πάτωμα θα απλωθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται με ειδικούς προβολείς, ώστε να μην είναι ορατές οι αγιογραφίες από τους πιστούς μουσουλμάνους που θα μπαίνουν για να προσευχηθούν.

Όπως διαβεβαίωσε, σε συνέντευξή του στο κανάλι «Α Χαμπέρ», ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, το όνομα του ναού δεν θα αλλάξει καθώς και το 1453 αποκαλείτο «Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας».

Εν τω μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι την Αγία Σοφία επισκέφτηκε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, μαζί με το νομάρχη της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια, προκειμένου να επιθεωρήσουν το χώρο εν όψει της μετατροπής του σε τζαμί. Οι δύο αξιωματούχοι εισήλθαν στο χώρο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Με πληροφορίες από Έθνος

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ