CNN: Αποκαλύψεις για τα τηλεφωνήματα του Τραμπ: Bullying σε Μέρκελ-Μέι, τον έκαναν ότι ήθελαν Πούτιν- Ερντογάν

CNN: Αποκαλύψεις για τα τηλεφωνήματα του Τραμπ: Bullying σε Μέρκελ-Μέι, τον έκαναν ότι ήθελαν Πούτιν- Ερντογάν Facebook Twitter
EPA
0

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα τηλεφωνήματα του Ντόναλντ Τραμπ με άλλους ηγέτες κάνει το CNN, περιγράφοντας πώς ο Αμερικανός πρόεδρος ξεσπούσε οργισμένος ή έκανε bullying σε συμμάχους, ενώ ήταν «δουλοπρεπής» απέναντι σε άλλους.

Σε εκατοντάδες τηλεφωνήματα με ξένους ηγέτες ο Τραμπ ήταν διαρκώς απροετοίμαστος για σοβαρά θέματα, ήταν επιθετικός με ηγέτες χωρών που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, ενώ την ίδια ώρα απέναντί του υπερτερούσαν στις επικοινωνίες τους ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όλα αυτά συνέβαιναν σε τέτοιο βαθμό που ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησης- ανάμεσά τους οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, δύο πρώην σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας και ο επιτελάρχης του- είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος ο Τραμπ αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Οι αποκαλύψεις του CNN βασίζονται σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και των υπηρεσιών πληροφοριών. Πρόκειται για πάνω από 10 άτομα που είτε άκουσαν τα τηλεφωνήματα την ώρα που έγιναν, είτε πήραν λεπτομερή περίληψή τους και απομαγνητοφωνήσεις αυτών των συνδιαλέξεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν παραληρηματικός στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με ξένους ηγέτες, ενώ υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι έχει γίνει πιο ικανός με το πέρασμα του χρόνου. Αντίθετα, συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να γοητεύσει ή να εκφοβίσει σχεδόν κάθε ξένο ηγέτη, προκειμένου αυτός να υποχωρήσει στα θέλω του, σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN.

Συχνά μάλιστα, επεδίωκε να πετύχει πράγματα που ήταν εναρμονισμένα στην προσωπική ατζέντα του και σε όχι αυτά που οι ανώτεροι σύμβουλοί του θεωρούσαν ότι είναι ζητήματα εθνικού συμφέροντος.

«Ανόητη» η Μέρκελ, «δειλή και ηλίθια» η Μέι

Ο Ντόναλντ Τραμπ τακτικά έκανε bullying και ταπείνωνε ηγέτες συμμάχων των ΗΠΑ, ιδιαίτερα δύο γυναίκες: στην Τερέζα Μέι έλεγε ότι ήταν αδύναμη και δεν είχε θάρρος, στην Άνγκελα Μέρκελ έλεγε ότι ήταν ανόητη.

Αν και είχε ξεσπάσματα οργής με πολλούς ηγέτες, έκανε τις πιο άγριες επιθέσεις στις γυναίκες. Στις συζητήσεις του με την Μέι και την Μέρκελ, ο Τραμπ τις ταπείνωνε με τρόπο «σχεδόν σαδιστικό», περιγράφουν οι πηγές του CNN.

«Κάποια από τα πράγματα που είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ήταν απίστευτα. Την αποκάλεσε ανόητη και την κατηγόρησε ότι την έχουν του χεριού τους οι Ρώσοι. Είναι πιο σκληρός στα τηλεφωνήματα με αυτούς που βλέπει ως πιο αδύναμους και αδύναμος με εκείνους που θα έπρεπε να είναι σκληρός», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος.

CNN: Αποκαλύψεις για τα τηλεφωνήματα του Τραμπ: Bullying σε Μέρκελ-Μέι, τον έκαναν ότι ήθελαν Πούτιν- Ερντογάν Facebook Twitter
EPA

Τα τηλεφωνήματα με την Μέρκελ ήταν τόσο ασυνήθιστα, επιβεβαίωσε Γερμανός αξιωματούχος, που το Βερολίνο έλαβε ειδικά μέτρα προκειμένου το περιεχόμενό τους να παραμείνει μυστικό. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η συμπεριφορά του Τραμπ απέναντι στην Μέρκελ ήταν «πολύ επιθετική» και ότι επειδή ήταν προβληματικές αυτές οι επικοινωνίες, πλέον εμπλέκεται σε αυτές μόνο ένας μικρός αριθμός Γερμανών αξιωματούχων.

Οι συζητήσεις του με την Μέι, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 2016 ως το 2019, περιγράφονται ως «εξευτελιστικές και εκφοβιστικές» και ο Τραμπ της έκανε επιθέσεις, λέγοντάς την «ηλίθια» και δειλή σε ό,τι αφορά την προσέγγισή της στα θέματα του Brexit, του ΝΑΤΟ και της μετανάστευσης.

«Εκνευριζόταν για κάτι με την Τερέζα Μέι και μετά γινόταν κακός μαζί της στο τηλέφωνο», ανέφερε μία πηγή του CNN.

Οι δύο γυναίκες αντιμετώπιζαν διαφορετικά αυτές τις επιθέσεις. Η Μέρκελ παρέμενε ήρεμη και ατάραχη και συχνά αντιμετώπιζε τον Τραμπ παραθέτοντας γεγονότα. Το ίδιο ήρεμη παρέμεινε η καγκελάριος και όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στον Λευκό Οίκο, πριν από δύο χρόνια, ο Τραμπ ήταν «αρκετά επιθετικός», ανέφερε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Αντίθετα η Μέι ήταν ταραγμένη και νευρική στις συζητήσεις της με τον Τραμπ. «Ξεκάθαρα την εκφόβιζε και ήθελε να το κάνει αυτό», δήλωσε πηγή του CNN.

Με Ερντογάν τα περισσότερα τηλεφωνήματα

Μακράν οι περισσότερες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ντόναλντ Τραμπ με ηγέτη ήταν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τηλεφωνούσε κάποιες φορές τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και τον συνέδεαν απευθείας με τον πρόεδρο, με εντολή του τελευταίου.

Τόσο στις συνομιλίες του με τον Ερντογάν, όσο και εκείνες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ουσιαστικά προετοιμασμένος, κάτι που επέτρεπε στους συνομιλητές του να τον εκμεταλλεύονται με πολλούς τρόπους.

Επιπλέον, στα τηλεφωνήματά του με αυτούς τους δύο ηγέτες ο Τραμπ απολάμβανε ιδιαίτερα να κακολογεί τους πρώην προέδρους Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας στους ομολόγους του ότι το να συνδιαλέγονται απευθείας μαζί του θα είναι πιο αποτελεσματικό από ό,τι κατά την προεδρία οποιουδήποτε άλλου.

CNN: Αποκαλύψεις για τα τηλεφωνήματα του Τραμπ: Bullying σε Μέρκελ-Μέι, τον έκαναν ότι ήθελαν Πούτιν- Ερντογάν Facebook Twitter
EPA

Σύμφωνα με τις πηγές του CNN, τα τηλεφωνήματα με τον Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά και ο Τούρκος πρόεδρος πίεζε διαρκώς τον Τραμπ για παραχωρήσεις και χάρες. Είχε γίνει τόσο ικανός στο να ξέρει πότε θα επικοινωνήσει απευθείας με τον πρόεδρο, που κάποια στελέχη του Λευκού Οίκου πείστηκαν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας έδιναν πληροφορίες στον Ερντογάν για το πρόγραμμα του Τραμπ και πότε θα ήταν διαθέσιμος να μιλήσουν. Σε κάποιες περιπτώσεις ο Ερντογάν επικοινώνησε μαζί του ενώ ο Αμερικανός βρισκόταν σε γήπεδο γκολφ και ο Τραμπ καθυστέρησε το παιχνίδι για να μιλήσουν.

Όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ανησυχητικά ανενημέρωτος για την ιστορία της σύγκρουσης στη Συρία και γενικότερα για τη Μέση Ανατολή. Συνέπεια αυτού ήταν να αιφνιδιάζεται συχνά, ενώ δεν είχε επαρκείς γνώσεις για να μιλήσει με ίσους όρους με τον Ερντογάν. «Ο Ερντογάν τον έκανε σκόνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος.

Μάλιστα, κάποιες «προβληματικές» αποφάσεις για τη Συρία, ανάμεσά τους και εκείνη για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων- κάτι που ωφέλησε Τουρκία και Ρωσία- συνδέονται απευθείας με την ικανότητα του Ερντογάν να βρίσκει στο τηλέφωνο τον Τραμπ, σύμφωνα με τις πηγές του CNN. Πάντως, ο Αμερικανός κάποιες φορές εκνευριζόταν με τις απαιτήσεις του Ερντογάν.

«Παραχώρησε στον Πούτιν το πλεονέκτημα»

Σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε κυρίως για τον εαυτό του, συχνά με υπερβολικούς όρους.

Συνήθιζε να «αυτοαποθεώνεται» για την «άνευ προηγούμενου» επιτυχία του στην οικονομία, ή να δηλώνει πόσο πιο έξυπνος και ισχυρός είναι σε σύγκριση με τους «ηλίθιους και αδύναμους» προκατόχους του.

«Ο Πούτιν απλά υπερτερεί απέναντί του», είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της διοίκησης, συγκρίνοντας τον Ρώσο ηγέτη με έναν μάστερ του σκακιού και τον Τραμπ με κάποιον που παίζει περιστασιακά ντάμα.

«Ενώ ο Πούτιν αποσταθεροποιεί τη Δύση, ο Αμερικανός πρόεδρος κάθεται εκεί και πιστεύει ότι μπορεί να φανεί αρκετά ισχυρός σαν επιχειρηματίας και τόσο σκληρός τύπος που ο Πούτιν θα τον σεβαστεί», ανέφερε άλλη πηγή.

Σε πολλά τηλεφωνήματα, ο Τραμπ άφησε κορυφαίους συμβούλους ασφαλείας εμβρόντητους, λιγότερο για τις παραχωρήσεις που έκανε και περισσότερο για τον τρόπο του, καθώς φαινόταν να επιζητά την έγκριση του Πούτιν, αγνοώντας σημαντικά ζητήματα στη διμερή ατζέντα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, ή οι συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων.

«Παραχωρεί το πλεονέκτημα που αποκτήθηκε με δυσκολία στον Ψυχρό Πόλεμο, εν μέρει δίνοντας στον Πούτιν και τη Ρωσία αξιοπιστία που ποτέ δεν είχαν. Έδωσε στη Ρωσία μια σανίδα σωτηρίας, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια δύναμη που φθίνει. Παίζει με κάτι που δεν καταλαβαίνει και τους δίνει εξουσία που θα χρησιμοποιήσουν επιθετικά», ανέφερε ένας αξιωματούχος.

Οι πηγές του CNN αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, αναφέροντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «Παρέδωσε το μαγαζί».

Επιθέσεις και στον Μακρόν

Εκτός από την Άνγκελα Μέρκελ και την Τερέζα Μέι, ο Ντόναλντ Τραμπ τακτικά bullying και μιλούσε υποτιμητικά σε άλλους ηγέτες κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνδιαλέξεών τους. Ανάμεσά τους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

Μετά τον Ερντογάν, ο Μακρόν ήταν εκείνος που επικοινώνησε περισσότερες φορές με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο Γάλλος πολλές φορές προσπάθησε να πείσει τον Τραμπ να αλλάξει στάση σε θέματα για το περιβάλλον και την ασφάλεια, όπως για παράδειγμα σχετικά με τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά.

Συνήθως ο Μακρόν δεν πετύχαινε κάτι σε σημαντικά ζητήματα, ενώ ο Τραμπ ενοχλούνταν από τα πολλά αιτήματα του Γάλλου προέδρου και τον επέπληττε ή του έκανε διαλέξεις- και με προσωποποιημένα λεκτικά χτυπήματα- ιδιαίτερα επειδή η Γαλλία και άλλες χώρες δεν πετύχαιναν τους στόχους του ΝΑΤΟ ή για τη μεταναστευτική πολιτική του.

Τέλος, ο Τραμπ κόμπαζε ακατάπαυστα σε άλλους ηγέτες- μεταξύ άλλων ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν- για τα πλούτη του, την εξυπνάδα του, τα «σπουδαία» επιτεύγματά του ως πρόεδρος και τη «βλακεία» των προκατόχων του στο Οβάλ Γραφείο, σύμφωνα με τις πηγές του CNN.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM