Απεργία την Πρωτομαγιά

Η Bayer θα πληρώσει πάνω από 10 δισ. δολάρια σε υποθέσεις για το ζιζανιοκτόνο που κατηγορείται ως καρκινογόνο

Η Bayer θα πληρώσει πάνω από 10 δισ. δολάρια σε υποθέσεις για το ζιζανιοκτόνο που κατηγορείται ως καρκινογόνο Facebook Twitter
0

Η εταιρεία Bayer πρόκειται να πληρώσει έως και 10,9 δισ. δολάρια για να διευθετήσει τις αξιώσεις για καρκίνο που σχετίζονται με το ζιζανιοκτόνο Roundup.

Το προϊόν με βάση τη γλυφοσάτη, κατηγορείται για καρκινογόνα αποτελέσματα σε περίπου 125.000 αγωγές. Η δικηγορική εταιρεία Weitz & Luxenberg με έδρα τη Νέα Υόρκη αναφέρει ότι θα επιλύσει εξωδικαστικά τις αγωγές από σχεδόν 100.000 άτομα.

Η Bayer αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραξία, αλλά είπε ότι η πληρωμή θα τερματίσει την «αβεβαιότητα». Το Roundup κυκλοφόρησε αρχικά από την αμερικανική εταιρεία Monsanto, την οποία αγόρασε η Bayer το 2018, και εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, θεωρείται το πιο δημοφιλές ζιζανιοκτόνο στον κόσμο.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η Bayer θα πληρώσει έως 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την επίλυση εκκρεμών υποθέσεων και θα διαθέσει 1,25 δισ. δολάρια για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική ενέργεια, δήλωσε η εταιρεία σε δήλωση στον ιστότοπό της.


«Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, αλλά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε επιτύχει δικαιοσύνη για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που, χωρίς δικό τους σφάλμα, πάσχουν από λέμφωμα Non-Hodgkin μετά τη χρήση ενός προϊόντος που η Monsanto τους διαβεβαίωσε ότι ήταν ασφαλές», δήλωσε ο Robin Greenwald, πρόεδρος της ομάδας περιβαλλοντικής ρύπανση και προστασίας των καταναλωτών στο Weitz & Luxenberg.

Μέχρι 5 δισεκατομμύρια δολάρια της συμφωνημένης πληρωμής θα δοθούν φέτος και επιπλέον 5 δισεκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν το 2021. Η Bayer είπε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το 25% των εκκρεμών υποθέσεων για αποζημιώσεις.

«Ο διακανονισμός για το Roundup είναι η σωστή δράση τη σωστή στιγμή για να τερματιστεί μια μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας» έγραψε ο Werner Baumann, διευθύνων σύμβουλος της Bayer.

Η Bayer αγόρασε τη Monsanto για 63 δισ. δολάρια πριν από δύο χρόνια και αμέσως αντιμετώπισε νομικές διαμάχες για το ζιζανιοκτόνο.Τον Αύγουστο του 2018, δικαστήριο της Καλιφόρνια εξέδωσε την πρώτη απόφαση που συνδέει το Roundup με τον καρκίνο και αποφάσισε να δοθεί στους ενάγοντες σημαντική αποζημίωση.

Στις αγωγές τους, οι χρήστες κατηγορούν το Roundup και το ενεργό συστατικό γλυφοσάτη για πρόκληση διαφόρων μορφών καρκίνου. Η γλυφοσάτη είναι το δραστικό συστατικό σε πολλά ζιζανιοκτόνα, αν και η επιστήμη σχετικά με την ασφάλειά της δεν έχει ακόμη καταλήξει στην επικινδυνότητά της. Ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει τα ζιζανιοκτόνα που περιέχουν την ουσία ενώ άλλες συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν.Η Bayer αρνείται ότι η γλυφοσάτη είναι καρκινογόνος ουσία, μια θέση που υποστηρίζεται από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Mε πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ