Απεργία την Πρωτομαγιά

«Σούπερ Τρίτη» σήμερα στις ΗΠΑ -Κάλπες σε 14 πολιτείες για τους Δημοκρατικούς

«Σούπερ Τρίτη» σήμερα στις ΗΠΑ -Κάλπες σε 14 πολιτείες για τους Δημοκρατικούς Facebook Twitter
Η πιο κρίσιμη ημέρα ψηφοφορίας για το χρίσμα των Δημοκρατικών (Πηγή φωτό EPA)
0

Στις ΗΠΑ οι κάλπες άνοιξαν για τη «Σούπερ Τρίτη», την πιο σημαντική ημέρα ψηφοφορίας στην κούρσα των Δημοκρατικών για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών.

Εκατομμύρια αναμένεται να ψηφίσουν σε 14 πολιτείες, επιλέγοντας τον υποψήφιο που θέλουν να τεθεί αντιμέτωπος με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ο Μπέρνι Σάντερς έχει ελαφρύ προβάδισμα, αλλά ο Τζο Μπάιντεν μπήκε ενισχυμένος στο κρίσιμο τεστ της «Σούπερ Τρίτης», καθώς δήλωσαν ότι τον υποστηρίζουν η Έιμι Κλόμπουτσαρ και ο Πιτ Μπούτιτζετζ, πρώην αντίπαλοί του, οι οποίοι αποσύρθηκαν από την κούρσα των Δημοκρατικών τις τελευταίες ημέρες.

Πρώτο τεστ για τον Μπλούμπεργκ

Η σημερινή ημέρα θα είναι και η πρώτη δοκιμασία για τον Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης είχε επιλέξει να μη μετέχει στις πρώτες ψηφοφορίες και προτίμησε να κάνει καμπάνια εκατομμυρίων δολαρίων που ήταν επικεντρωμένη στη «Σούπερ Τρίτη».

Η ψηφοφορία στις 14 πολιτείες μπορεί να ξεκαθαρίσει την κούρσα των Δημοκρατικών για το χρίσμα, που είναι ανοιχτή μέχρι τώρα. Η νίκη του Μπάιντεν στην ψηφοφορία που έγινε στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο αναπτέρωσε τις ελπίδες του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, αλλά ο Σάντερς φαίνεται να έχει το πάνω χέρι. Αν διευρύνει το προβάδισμά του, θα είναι μαθηματικά δύσκολο για τους αντιπάλους του να τον φτάσουν.

Πέντε υποψήφιοι

Σήμερα κρίνονται 1.357 από τους αντιπροσώπους στο συνέδριο των Δημοκρατικών, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο. Για να κερδίσει κάποιος το χρίσμα, χρειάζεται 1.991. Κάλπες έχουν στηθεί σε 14 πολιτείες- Καλιφόρνια, Τέξας, Βιρτζίνια, Μασαχουσέτη, Τενεσί, Αλαμπάμα, Άρκανσο, Οκλαχόμα, Μινεσότα, Βερμόντ, Κολοράντο, Γιούτα, Βόρεια Καρολίνα, Μέιν- στην Αμερικανική Σαμόα, ενώ ψηφίζουν και οι Δημοκρατικοί που ζουν στο εξωτερικό.

Στην κούρσα έχουν απομείνει πέντε υποψήφιοι, μετά την αποχώρηση τριών τις τελευταίες ημέρες. Οι Μπάιντεν, Μπλούμπεργκ, Σάντερς, η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν και η βουλευτής της Χαβάης Τούλσι Γκάμπαρντ.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ Reuters, AFP

 

 

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ