Παπούα Νέα Γουινέα: Δολοφόνησαν γεωλόγο που συμμετείχε σε έρευνα ορυχείου

Παπούα Νέα Γουινέα: Δολοφόνησαν γεωλόγο που συμμετείχε σε έρευνα ορυχείου Facebook Twitter
0

Ένας γεωλόγος από την Ταϊλάνδη που εργαζόταν σε ορυχείο χρυσού στο νησί Bougainville δολοφονήθηκε ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε έργα εξόρυξης στην Παπούα Νέας Γουινέας στους δύο.

Ο 27χρονος Channon Lumpoo που δολοφονήθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή της Kokoda, ήταν γεωλόγος που εργαζόταν για με την Austhai Geophysical Consultants, θυγατρική της εταιρίας SRMO στις Φιλιππίνες, και συμμετείχε σε ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή.


Ο επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας στο Bougainville, Francis Tokura, δήλωσε ότι η υπηρεσία διεξάγει έρευνες γύρω από την περιοχή της Arawa επειδή δεν μπόρεσαν να μπουν στην ενδοχώρα μεταξύ του νότιου και του κεντρικού Bougainville όπου έγινε η δολοφονία.


Η αστυνομία του Bougainville δήλωσε ότι το γεγονός ότι είναι απομονωμένη η τοποθεσία καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή κατάλληλων ερευνών. Στα τέλη του περασμένου έτους, ένας ακόμα γεωλόγος της Παπούα Νέας Γουινέας, δολοφονήθηκε.

Ο Tokura δήλωσε ότι το περιστατικό συνεχίζει να επισκιάζει την εικόνα της Αυτόνομης Περιφέρειας του Bougainville, η οποία έχει ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της από την Παπούα Νέα Γουινέα σε δημοψήφισμα στα τέλη του περασμένου έτους. Το ορυχείο αποτελεί «πεδίο μάχης» στο Bougainville, με τις διαμάχες για τον χρυσό να έχουν φέρει έναν δεκαετή εμφύλιο πόλεμο στην περιοχή, ο οποίος έληξε με μια συμφωνία ειρήνης το 2001. Ο Tokura κατηγόρησε τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησί ότι δεν ακολούθησαν τα κατάλληλα πρωτόκολλα. «Εάν οι εταιρείες είχαν ακολουθήσει σωστές διαδικασίες μιλώντας στους νόμιμους γαιοκτήμονες πριν προβούν σε δραστηριότητες εξερεύνησης, είμαι βέβαιος ότι θα είχαμε αποφύγει τέτοιους αδικαιολόγητους θανάτους» δήλωσε.

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν ζητήσει από όλες τις εταιρείες που σκοπεύουν να μπουν στο Bougainville να μιλήσουν με νόμιμους ιδιοκτήτες γης και να αναφέρουν στην αστυνομία του νησιού και την κυβέρνηση τυχόν προγραμματισμένες δραστηριότητές τους. «Η εξόρυξη είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα και υπάρχουν διάφορες παρατάξεις που διεκδικούν την κυριότητα αυτών των ορυχείων. Απευθύνω έκκληση σε όλες τις εταιρείες που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες εξερεύνησης να αποφύγουν μια τέτοια επένδυση μέχρι να διευθετηθούν όλα τα θέματα », δήλωσε ο Tokura. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν παράνομα όπλα στα χέρια των ντόπιων και οποιαδήποτε παρανόηση μπορεί να οδηγήσει σε περιττές δολοφονίες.

Το σώμα του Ταϊλανδού γεωλόγου που σκοτώθηκε βρίσκεται στο νεκροτομείο του Buka καθώς γίνονται οι κατάλληλες προετοιμασίες για να μεταφερθεί στο Port Moresby για την διενέργεια νεκροψίας. 


Το προξενείο της Ταϊλάνδης στο Port Moresby είπε ότι γνώριζε για τον θάνατο του πολίτη ωστόσο δεν προέβη σε κάποιο άλλο σχόλιο.

Με πληροφορίες από The Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ