Συντριβή Ουκρανικού Boeing: Δεν θα παραδοθεί το μαύρο κουτί σε άλλη χώρα λέει το Ιράν

Συντριβή Ουκρανικού Boeing: Δεν θα παραδοθεί το μαύρο κουτί σε άλλη χώρα λέει το Ιράν Facebook Twitter
EPA
0

Δεν θα παραδοθεί το μαύρο κουτί του ουκρανικού Boeing που καταρρίφθηκε στο Ιράν, δήλωσαν ανώτατοι υπουργοί της χώρας.


Ειδικότερα, το μαύρο κουτί καταγραφής των δεδομένων πτήσης του ουκρανικού επιβατηγού αεροπλάνου, που καταρρίφθηκε κατά λάθος τον περασμένο μήνα, έχει υποστεί ζημιές, αλλά το Ιράν δεν θα το παραδώσει σε άλλη χώρα παρά την πίεση για πρόσβαση σε αυτό, δήλωσαν σήμερα ανώτατοι Ιρανοί υπουργοί, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως «τόνισε» στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ πως πρέπει να διεξαχθεί πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα για την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Πολλοί από τους 176 επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα ήταν Ιρανοί με διπλή υπηκοότητα, η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Ιράν. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 57 Καναδοί πολίτες.

«Έχουμε δικαίωμα να διαβάσουμε το μαύρο κουτί εμείς οι ίδιοι. Έχουμε δικαίωμα να είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε εξέταση του μαύρου κουτιού», είπε ο Ζαρίφ. «Αν θεωρείται πως θα δώσουμε το μαύρο κουτί σε άλλους για να το διαβάσουν στη θέση μας, αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θα κάνουμε», είπε.

Ο υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί δήλωσε πως το κουτί που κατέγραψε τα δεδομένα της πτήσης έχει «υποστεί εμφανείς ζημιές και έχει ζητηθεί από την αμυντική βιομηχανία να βοηθήσει στην αποκατάστασή του».

«Θεωρείται ότι πρώτα θα γίνει η αποκατάσταση του μαύρου κουτιού και μετά η ανάγνωσή του», πρόσθεσε ο Χαταμί.

Και οι 176 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο σκοτώθηκαν όταν οι Φρουροί της Επανάστασης, η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη του Ιράν, εκτόξευσε πυραύλους εναντίον του αεροπλάνου το οποίο εξέλαβαν κατά λάθος ως εχθρικό στόχο.

Το Ιράν διεξάγει συνομιλίες με άλλες χώρες, ιδιαίτερα με την Ουκρανία, σχετικά με την έρευνα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΝΑΡΚΕΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Τι είδους νάρκες έχει τοποθετήσει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ και πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να τις απομακρύνουν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των ναρκών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για το άνοιγμα των Στενών, όμως η αποναρκοθέτηση είναι μια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση σε σχολείο στην Τουρκία: 162 συλλήψεις μετά από αναρτήσεις που εξυμνούσαν την τραγωδία

Μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία ακολούθησαν τις αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία, μετά από αναρτήσεις στα social media που φέρεται να εξυμνούσαν τα περιστατικά και προκάλεσαν έντονη ανησυχία για τη δημόσια ασφάλεια
THE LIFO TEAM