Συντριβή Ουκρανικού Boeing: Δεν θα παραδοθεί το μαύρο κουτί σε άλλη χώρα λέει το Ιράν

Συντριβή Ουκρανικού Boeing: Δεν θα παραδοθεί το μαύρο κουτί σε άλλη χώρα λέει το Ιράν Facebook Twitter
EPA
0

Δεν θα παραδοθεί το μαύρο κουτί του ουκρανικού Boeing που καταρρίφθηκε στο Ιράν, δήλωσαν ανώτατοι υπουργοί της χώρας.


Ειδικότερα, το μαύρο κουτί καταγραφής των δεδομένων πτήσης του ουκρανικού επιβατηγού αεροπλάνου, που καταρρίφθηκε κατά λάθος τον περασμένο μήνα, έχει υποστεί ζημιές, αλλά το Ιράν δεν θα το παραδώσει σε άλλη χώρα παρά την πίεση για πρόσβαση σε αυτό, δήλωσαν σήμερα ανώτατοι Ιρανοί υπουργοί, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως «τόνισε» στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ πως πρέπει να διεξαχθεί πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα για την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Πολλοί από τους 176 επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα ήταν Ιρανοί με διπλή υπηκοότητα, η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Ιράν. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 57 Καναδοί πολίτες.

«Έχουμε δικαίωμα να διαβάσουμε το μαύρο κουτί εμείς οι ίδιοι. Έχουμε δικαίωμα να είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε εξέταση του μαύρου κουτιού», είπε ο Ζαρίφ. «Αν θεωρείται πως θα δώσουμε το μαύρο κουτί σε άλλους για να το διαβάσουν στη θέση μας, αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θα κάνουμε», είπε.

Ο υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί δήλωσε πως το κουτί που κατέγραψε τα δεδομένα της πτήσης έχει «υποστεί εμφανείς ζημιές και έχει ζητηθεί από την αμυντική βιομηχανία να βοηθήσει στην αποκατάστασή του».

«Θεωρείται ότι πρώτα θα γίνει η αποκατάσταση του μαύρου κουτιού και μετά η ανάγνωσή του», πρόσθεσε ο Χαταμί.

Και οι 176 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο σκοτώθηκαν όταν οι Φρουροί της Επανάστασης, η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη του Ιράν, εκτόξευσε πυραύλους εναντίον του αεροπλάνου το οποίο εξέλαβαν κατά λάθος ως εχθρικό στόχο.

Το Ιράν διεξάγει συνομιλίες με άλλες χώρες, ιδιαίτερα με την Ουκρανία, σχετικά με την έρευνα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM