Συντριβή Ουκρανικού Boeing: Δεν θα παραδοθεί το μαύρο κουτί σε άλλη χώρα λέει το Ιράν

Συντριβή Ουκρανικού Boeing: Δεν θα παραδοθεί το μαύρο κουτί σε άλλη χώρα λέει το Ιράν Facebook Twitter
EPA
0

Δεν θα παραδοθεί το μαύρο κουτί του ουκρανικού Boeing που καταρρίφθηκε στο Ιράν, δήλωσαν ανώτατοι υπουργοί της χώρας.


Ειδικότερα, το μαύρο κουτί καταγραφής των δεδομένων πτήσης του ουκρανικού επιβατηγού αεροπλάνου, που καταρρίφθηκε κατά λάθος τον περασμένο μήνα, έχει υποστεί ζημιές, αλλά το Ιράν δεν θα το παραδώσει σε άλλη χώρα παρά την πίεση για πρόσβαση σε αυτό, δήλωσαν σήμερα ανώτατοι Ιρανοί υπουργοί, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως «τόνισε» στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ πως πρέπει να διεξαχθεί πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα για την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Πολλοί από τους 176 επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα ήταν Ιρανοί με διπλή υπηκοότητα, η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Ιράν. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 57 Καναδοί πολίτες.

«Έχουμε δικαίωμα να διαβάσουμε το μαύρο κουτί εμείς οι ίδιοι. Έχουμε δικαίωμα να είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε εξέταση του μαύρου κουτιού», είπε ο Ζαρίφ. «Αν θεωρείται πως θα δώσουμε το μαύρο κουτί σε άλλους για να το διαβάσουν στη θέση μας, αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θα κάνουμε», είπε.

Ο υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί δήλωσε πως το κουτί που κατέγραψε τα δεδομένα της πτήσης έχει «υποστεί εμφανείς ζημιές και έχει ζητηθεί από την αμυντική βιομηχανία να βοηθήσει στην αποκατάστασή του».

«Θεωρείται ότι πρώτα θα γίνει η αποκατάσταση του μαύρου κουτιού και μετά η ανάγνωσή του», πρόσθεσε ο Χαταμί.

Και οι 176 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο σκοτώθηκαν όταν οι Φρουροί της Επανάστασης, η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη του Ιράν, εκτόξευσε πυραύλους εναντίον του αεροπλάνου το οποίο εξέλαβαν κατά λάθος ως εχθρικό στόχο.

Το Ιράν διεξάγει συνομιλίες με άλλες χώρες, ιδιαίτερα με την Ουκρανία, σχετικά με την έρευνα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Διεθνή / «Η πλειονότητα των Κουβανών θέλει καπιταλισμό»: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ Κάστρο που διχάζει την Κούβα

Με βίντεο που σατιρίζουν την κρίση και προβάλλουν μια ζωή προνομίων, ο Σάντρο Κάστρο προκαλεί αντιδράσεις και από τα δύο άκρα της κουβανικής κοινωνίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπό εξέταση από τη Δικαιοσύνη αμφιλεγόμενο διάταγμα του Τραμπ για την υπηκοότητα

Ο Τραμπ υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα, ορίζοντας ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή με προσωρινές βίζες δεν θα θεωρούνται αυτόματα Αμερικανοί πολίτες
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Τραμπ: Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμά του, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει το πρώτο επίσημο διάγγελμά του προς το έθνος του, έχοντας υποσχεθεί μια «σημαντική» ενημέρωση για τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΑΓΩΓΗ

Διεθνή / «Επιτέλους λογοδοσία»: Ο πρίγκιπας Χάρι χαιρετίζει τις αγωγές κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Αναφέρθηκε σε «συγκλονιστικές ιστορίες» οικογενειών, όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκε με «σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» για ανήλικους
THE LIFO TEAM