Το Ιράν στέλνει στην Ουκρανία τα μαύρα κουτιά του Boeing που καταρρίφθηκε, με συνέπεια να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

 

Οι ιρανικές αρχές είναι έτοιμες να εξετασθούν από εμπειρογνώμονες της Γαλλίας, του Καναδά και των ΗΠΑ η καταγραφή των δεδομένων πτήσης καθώς και η καταγραφή των ηχητικών δεδομένων από το πιλοτήριο του αεροπλάνου Boeing 737-800 της Ukraine International Airlines, που συνετρίβη στις 8 Ιανουαρίου, ενώ ταξίδευε από την Τεχεράνη προς το Κίεβο, έπειτα από πλήγμα ιρανικών πυραύλων

 

Ο Χασάν Ρεζαϊφάρ, ο διευθυντής αρμόδιος για τη διερεύνηση ατυχημάτων στον Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, δήλωσε πως ο στόχος ήταν να διαβαστούν οι πληροφορίες στους καταγραφείς «με τη χρήση εμπειρογνωμοσύνης της Γαλλίας, του Καναδά και της Αμερικής».

 

«Αν αυτή η προσπάθεια είναι ανεπιτυχής, τότε τα μαύρια κουτιά θα σταλούν στη Γαλλία», δήλωσε, σύμφωνα με το Tasnim, προσθέτοντας πως τα μαύρα κουτιά στέλνονται στο Κίεβο κατόπιν αιτήματος ουκρανών εμπειρογνωμόνων προς την Τεχεράνη και ότι αυτά δεν θα επιθεωρηθούν στο Ιράν.

 

 

Την Παρασκευή ο Τζάστιν Τριντό, που πιέζει για τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για την κατάρριψη του Boeing, είχε καλέσει το Ιράν να στείλει τα μαύρα κουτιά στη Γαλλία. Η Γαλλία είναι μία από τις λίγες χώρες που έχει την ικανότητα να διαβάσει τους καταγραφείς των δεδομένων της πτήσης και των δεδομένων του πιλοτηρίου του αεροπλάνου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως οι καταγραφείς αυτοί έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters