Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν επιτέθηκε σήμερα στην Γκρέτα Τούνμπεργκ, στο Νταβός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. 

 

Ερωτηθείς για την ομιλία της έφηβης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Μνούτσιν μίλησε απαξιωτικά για την 17χρονη ακτιβίστρια «Ποια είναι αυτή; Είναι επικεφαλής οικονομολόγος;» αναρωτήθηκε. «Ας πάει πρώτα να σπουδάσει οικονομικά σε κολέγιο, και μετά μπορεί να επιστρέψει και να μας τα εξηγήσει», σχολίασε σκωπτικά, δύο μέρες μετά τους έμμεσους μύδρους που εξαπέλυσε και ο ίδιος ο Τραμπ στο Νταβός για τους «προφήτες της Αποκάλυψης». 

 

«Σταματήστε αμέσως να επενδύετε σε ορυκτά καύσιμα ή εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί δεν τα προστατεύσατε από το κλιματικό χάος που δημιουργήσατε», έλεγε στην δική της ομιλία η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Ο Μνούτσιν σχολίασε πως όσοι καλούν σε απο-επενδύσεις, οφείλουν να γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο προκαλεί οικονομικά προβλήματα και θα μείωνε τις θέσεις εργασίας. 

 

Η Τούνμπεργκ κατηγόρησε χθες τους ηγέτες στο Νταβός ότι παρά τις προειδοποιήσεις, οι εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίζουν να αυξάνονται και επιτέθηκε σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις που «ζητούν από τους ακτιβιστές να μην είναι τόσο πεσιμιστές», ενώ σε θεσμικό επίπεδο δεν προσφέρουν τίποτα άλλο από «κενά λόγια και υποσχέσεις» αντί για πράξεις.