Τουρκία προς ΗΠΑ: Η άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο θα φέρει επικίνδυνη ένταση

Τουρκία προς ΗΠΑ: Η άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο θα φέρει επικίνδυνη ένταση Facebook Twitter
Προειδοποίηση του τουρκικού ΥΠΕΞ προς ΗΠΑ για την Κύπρο - EPA
0

Οι προσπάθειες για άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο «δεν θα φέρουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να εμποδίσουν τη λύση του Κυπριακού και να ανοίξουν τον δρόμο για μια επικίνδυνη ένταση», προειδοποιεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει δε, τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ συνεχίζουν «την ασεβή και παράλογη στάση» τους προς την Τουρκία.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες για το 2020 που πέρασε από την αμερικανική Βουλή των αντιπροσώπων και το Κογκρέσο περιέχει και πάλι εχθρικά στοιχεία εναντίον της Τουρκίας. «Τα μέλη του Κογκρέσου που λόγους εσωτερικής πολιτικής βρίσκονται υπό την επίδραση εχθρικών προς την Τουρκία κύκλων, συνεχίζουν να βλάπτουν το όραμα βελτίωσης των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η άδικη παρεμπόδιση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F35 παρόλο που έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, η επανάληψη της έκκλησης για κυρώσεις στη χώρα μας σε σχέση με την προμήθεια των S400, κατά τον ίδιο τρόπο η συμπερίληψη και του προγράμματος Turkish Stream στο πλαίσιο αυτού του νόμου, δείχνει ότι συνεχίζεται η ασεβής και παράλογη εχθρική στάση του Κογκρέσου στις αποφάσεις που λαμβάνουμε ως κυρίαρχο κράτος».

«Όσο για τις προσπάθειες για άρση προς την κατεύθυνση της 'ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου' του εμπάργκο όπλων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στην Κύπρο, δεν θα φέρουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να εμποδίσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και να ανοίξουν τον δρόμο για μια επικίνδυνη ένταση», αναφέρει.

Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι απειλές και η γλώσσα των κυρώσεων δεν θα αποτρέψει ποτέ την Τουρκία από το να λαμβάνει με αποφασιστικότητα τα απαραίτητα βήματα για την εθνική της ασφάλεια». «Να μην αμφιβάλλει κανείς ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς εναντίον της Τουρκία», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, δια του αντιπροέδρου της, Φουάτ Οκτάι, η Τουρκία είχε επαναβεβαιώσει την ετοιμότητά της να κάνει ό,τι απαιτείται στη διεθνή σκηνή, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την αποστολή στρατευμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αν κριθεί απαραιτητο, η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα, θα κάνει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ξεκινήσει διασυνοριακή επιχείρηση, θα κάνει ό,τι απαιτείται» διεμήνυσε ο Φουάτ Οκτάι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τουρκική βουλή για τον προϋπολογισμό 2020, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM