Ενδομητρίωση: Νομίζουν πως λέω ψέματα ή υπερβάλλω

Ενδομητρίωση: Νομίζουν πως λέω ψέματα ή υπερβάλλω Facebook Twitter
0

Στη μεγαλύτερη έρευνα αυτού του είδους, περισσότερες από 13.500 γυναίκες από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, μοιράστηκαν με το BBC την εμπειρία τους για τη ζωή με ενδομητρίωση.

Η ενδομητρίωση επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες και μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικό πόνο, εξαιρετικά επώδυνες περιόδους και μερικές φορές υπογονιμότητα.

Κατά μέσο όρο, απαιτεί επτάμισι χρόνια για να διαγνωστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γιατί τόσο πολύ; Σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους ειδικούς του Ηνωμένου Βασιλείου, ένας λόγος είναι το «χάσμα πόνου μεταξύ των φύλων».

Οι γυναίκες που πονάνε δεν λαμβάνονται εξίσου σοβαρά υπ' όψιν όσο οι άνδρες. Γυναίκες που μίλησαν στην κάμερα, εξομολογήθηκαν τι άκουσαν όταν παραπονέθηκαν για τον πόνο. Ένα νεαρό κορίτσι είπε ότι ο γιατρός θεώρησε πως έλεγε ψέματα για να γλιτώσει το σχολείο. Μια γυναίκα εξηγεί πως πίστευαν ότι έκανε χρήση ουσιών και πως οι πόνοι ήταν αποκύημα της φαντασίας της. Οι γυναίκες λένε πως η αμφισβήτηση από τη μη διάγνωση, τις έκανε να νιώθουν αδύναμες και μπερδεμένες. Μετά από τα ευρήματα του BBC, οι βουλευτές ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν να γίνει μεγαλύτερη έρευνα για την ενδομητρίωση.

 

Η ενδομητρίωση είναι πάθηση στην οποία το στρώμα του ιστού που φυσιολογικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο), αναπτύσσεται σε κάποιο άλλο σημείο στο σώμα.

Πολύ συνήθεις θέσεις είναι οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και ο ιστός γύρω από την μήτρα και τις ωοθήκες, όμως σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα τμήματα του σώματος. Τα κύρια συμπτώματα είναι πυελικός πόνος και υπογονιμότητα. Περίπου οι μισές πάσχουσες έχουν χρόνιο πυελικό πόνο, ενώ το 70% του πόνου εντοπίζεται στην έμμηνο ρύση. Επίσης είναι συχνός ο πόνος κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Η υπογονιμότητα παρουσιάζεται σε πάνω από τις μισές γυναίκες που πάσχουν. Λιγότερα συχνά είναι τα συμπτώματα από το ουροποιητικό και το γαστρεντερικό. Περίπου το 25% των γυναικών δεν έχουν συμπτώματα.[

Η αιτία δεν είναι εντελώς γνωστή. Παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το θετικό οικογενειακό ιστορικό. Οι περιοχές της ενδομητρίωσης αιμορραγούν κάθε μήνα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής και ουλών. Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα σε συνδυασμό με ιατρική απεικόνιση.  Η βιοψία είναι η καλύτερη μέθοδος διάγνωσης.  Άλλες αιτίες παρόμοιων συμπτωμάτων είναι φλεγμονώδεις νόσοι της πυέλου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διάμεση κυστίτιδα και ινομυαλγία.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η ενδομητρίωση επηρέασε 10,8 εκατομμύρια γυναίκες το 2015. Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για το 6-10% των γυναικών. Είναι πιο κοινή στις γυναίκες στη τέταρτη και πέμπτη δεκαετίας της ζωής του, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε κορίτσια ηλικίας και 8 ετών. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ