LIVE!

Διεθνής Αμνηστία: Γυναίκες στην Ιορδανία είναι φυλακισμένες για «ανυπακοή» στους άνδρες

Διεθνής Αμνηστία: Γυναίκες στην Ιορδανία είναι φυλακισμένες για «ανυπακοή» στους άνδρες Facebook Twitter
EPA
0

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τις Αρχές της Ιορδανίας ότι φυλακίζουν δεκάδες γυναίκες για «ανυπακοή» στις προσταγές των ανδρών «κηδεμόνων» τους, ή για «σχέσεις εκτός γάμου».

Σύμφωνα με τη διεθνή ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναίκες που κατηγορήθηκαν ότι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους χωρίς τη συναίνεση του «κηδεμόνα» τους ή για σεξουαλικές «σχέσεις εκτός γάμου» κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές φυλάκισης ή να υποβληθούν σε «ταπεινωτικές εξετάσεις παρθενίας» αν υποβάλουν καταγγελίες άρρενες συγγενείς τους. Οι γυναίκες που μένουν έγκυες εκτός γάμου διατρέχουν εξάλλου κίνδυνο «να τους πάρουν τα νεογέννητα» παιδιά τους, στηλιτεύει η Αμνηστία σε έκθεσή της.

Η οργάνωση προτρέπει τις αρχές στο Αμάν να βάλουν τέλος σε αυτές «τις επονείδιστες παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχίζοντας από «την υπέρμετρη χρήση των φυλακίσεων από τους κυβερνήτες επαρχιών» και «στο σύστημα της ανδρικής κηδεμονίας, που συνιστά διάκριση» σε βάρος των γυναικών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην ιορδανική πρωτεύουσα, η διευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, η Χέμπα Μοράγεφ, προέτρεψε την κυβέρνηση του χασεμιτικού βασιλείου να εγγυηθεί στις Ιορδανές «μια ζωή χωρίς κακομεταχείριση, ούτε αυθαίρετες φυλακίσεις» και την «ελευθερία τους», χωρίς να την ποινικοποιεί.

Αν και η οργάνωση αναγνωρίζει πως οι ιορδανικές αρχές έχουν προχωρήσει σε κάποιες μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, για να αντιμετωπίσουν «τη βία που συνδέεται με το φύλο, κυρίως ιδρύοντας το κέντρο υποδοχής Νταρ Άμινα για τις γυναίκες σε κίνδυνο», απευθύνει έκκληση να «τερματιστούν οι φυλακίσεις και οι κακοποιήσεις με θύματα γυναίκες».

Η διευθύντρια του καταφυγίου αυτού, η Μανέλ Ιμπραήμ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Νταρ Άμινα έχει χειριστεί, αφότου άνοιξε, στα τέλη του Ιουλίου του 2018, «86 υποθέσεις» που παραπέμφθηκαν σε αυτό από «κυβερνήτες επαρχιών» εκ των οποίων 64 γυναίκες «επανεντάχθηκαν» στις οικογένειές τους. Στο πρόγραμμα «επανένταξης» συμμετέχουν κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχίατροι και νομικοί και γίνεται διαβούλευση με τις οικογένειες, κατά την ίδια. Αφού «ολοκληρωθεί το έργο της συμφιλίωσης των γυναικών και των οικογενειών τους κι έχουν αποκλειστεί οι παράγοντες κινδύνου», γίνεται παρακολούθηση των υποθέσεων, σύμφωνα με την Ιμπραήμ.

Οι ιορδανικές αρχές ενημέρωσαν την Αμνηστία ότι 85 γυναίκες έχουν τεθεί υπό διοικητική κράτηση μέσα στο 2019 για «σχέσεις εκτός γάμου», ενώ αρνήθηκαν πως γίνονται φυλακίσεις για αδικαιολόγητη «απουσία» γυναικών από τα σπίτια τους. Διευκρίνισαν πως συνολικά, υπό κράτηση τελούν 149 γυναίκες.

Η ΜΚΟ αντιτείνει όμως ότι τον Φεβρουάριο, στελέχη της συνάντησαν 22 Ιορδανές οι οποίες κρατούνται, χωρίς να τους έχουν «απαγγελθεί κατηγορίες», ούτε να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε δικαστική «διαδικασία», στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, τη Τζουαΐντα, διότι «εγκατέλειψαν» τα σπίτια τους ή για «σχέσεις εκτός γάμου». Οι κρατούμενες αυτές περίμεναν κάποιος άνδρας της οικογένειάς τους να καταβάλει χρηματική εγγύηση ώστε να αποφυλακιστούν υπό όρους.

Η πλειονότητά τους διαβεβαίωσε ότι εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία για να σωθεί από ένα «βίαιο περιβάλλον».

Μια από αυτές αφηγήθηκε στην Αμνηστία πως «φυλακίστηκε όταν ο πατέρας της υπέβαλε καταγγελία στις αρχές πως είχε κλεφτεί με έναν άνδρα», ενώ εκείνη το «είχε σκάσει για να σωθεί από τη δική του κακομεταχείριση». Τέσσερις γυναίκες είπαν ότι οδηγήθηκαν στη φυλακή όταν υγειονομικό προσωπικό «κάλεσε την αστυνομία διότι ήταν έγκυες εκτός γάμου», προσθέτει η ΜΚΟ.

Βάσει της ιορδανικής νομοθεσίας, οι γυναίκες κάτω των 30 χρειάζονται τη συναίνεση «άνδρα κηδεμόνα» τους για να παντρευτούν· οι «σχέσεις εκτός γάμου» αποτελούν ποινικό αδίκημα, που επισύρει τριετή φυλάκιση.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ LIVE

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για την Κύπρο - «Εξελέγη ο γιος του Χαμενεΐ»

Νέες επιθέσεις Ισραήλ στον Λίβανο - Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν πως έχουν τον «πλήρη έλεγχο» στα Στενά του Ορμούζ - Συντρίμμια σκότωσαν 11χρονη στο Κουβέιτ - Όλες οι εξελίξεις
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει υποστήριξη ένοπλων ομάδων κατά του ιρανικού καθεστώτος

Ο Τραμπ μίλησε την Κυριακή με Κούρδους ηγέτες και συνεχίζει επαφές με άλλους τοπικούς παράγοντες, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει ποιοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη σημερινή αδυναμία της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM
Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία απαντά στον Τραμπ: Οι πολίτες ζητούν «περισσότερη ευημερία, όχι περισσότερα προβλήματα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, μετά την απόφασή της να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην επιχείρηση κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM