Αμοιβή 112.000 ευρώ (100.000 λίρες) δίνεται για την επιστροφή της χρυσής λεκάνης τουαλέτας 18 καρατίων που κλάπηκε από το ανάκτορο Μπλένιμ τον Σεπτέμβριο

 

Μαζί με την ανακοίνωση για την αμοιβή, η αστυνομία της Βρετανίας έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από κάμερα ασφαλείας στα οποία φαίνεται ένα αυτοκίνητο το οποίο πιστεύεται ότι ενεπλάκη στην κλοπή. Η πλήρως λειτουργική λεκάνη τουαλέτας εκλάπη από μια συμμορία διαρρηκτών, σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο η αστυνομία της Τέιμς Βάλεϊ. Η λεκάνη αποτελούσε τμήμα μιας έκθεσης του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν και είχε εγκατασταθεί στο ανάκτορο Μπλένιμ. Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της για το κοινό στις 12 Σεπτεμβρίου. 

 

Στο ανάκτορο Μπλένιμ γεννήθηκε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και το μέρος αποτελεί πλέον τουριστική ατραξιόν. Ο Φίλιπ Όστερ, εκ μέρους της Fine Art Specie Adjusters (FASA), της ασφαλιστικής εταιρείας του ανακτόρου Μπλένιμ ανέφερε στο CNN πως το χρηματικό ποσό θα πιστωθεί κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αφενός το αντικείμενο πρέπει να επιστραφεί με ασφάλεια και αφετέρου πρέπει να υπάρξει σύλληψη ως κομμάτι της έρευνας. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πληρώσουμε κακοποιούς», είπε. 

 

 

 

Η αστυνομία της Τέιμς Βάλεϊ ανέφερε ότι το μπλε Volkswagen Golf R που φαίνεται στα πλάνα δεν βρέθηκε. Πιστεύουν πως έφερε πλαστές πινακίδες κατά την κλοπή, η οποία αναφέρθηκε στις 04:57 στις 14 Σεπτεμβρίου. Η αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι. H Αστυνομία πιστεύει πως οι διαρρήκτες χρησιμοποίησαν τουλάχιστον δύο οχήματα κατά την κλοπή και καλεί όποιον είδε το μπλε Volkswagen Golf R να επικοινωνήσει με τις Αρχές. 

 

 

 

 

Η λεκάνη τουαλέτας, που τιτλοφορείται «Αμερική», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης το 2016. Το 2017 το έργο βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να δανειστεί από το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ ένα έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ από το 1888, ωστόσο ο επιμελητής αντιπρότεινε τη χρυσή λεκάνη.  

 

Με πληροφορίες από CNN