Ρωσία: Αυτοπυρπολήθηκε πρώην καθηγητής πανεπιστημίου - Επειδή χάνεται η μητρική του γλώσσα

Ρωσία: Αυτοπυρπολήθηκε πρώην καθηγητής πανεπιστημίου - Επειδή χάνεται η μητρική του γλώσσα Facebook Twitter
1

Ένας πρώην καθηγητής πανεπιστήμιου αυτοπυρπολήθηκε σήμερα στη Ρωσία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή χάνεται η εθνική ταυτότητα και η γλώσσα της γενέτειράς του, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 79χρονος Άλμπερτ Ραζίν ήταν συνταξιούχος καθηγητής κοινωνιολογίας, γνωστός για τους αγώνες που είχε δώσει για τη διάσωση της ουντμουρτικής, μιας γλώσσας της φινοουγγρικής οικογένειας που μιλιέται στην περιοχή των Ουραλίων.

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Ιζέφσκ, την πρωτεύουσα της Ουντμουρτίας, δείχνουν έναν ηλικιωμένο άνδρα να στέκει έξω από το τοπικό κοινοβούλιο, κρατώντας πλακάτ με τις φράσεις: «Έχω πατρίδα;» και «Αν η γλώσσα μου χαθεί αύριο, είμαι έτοιμος να πεθάνω σήμερα».

Ρωσία: Αυτοπυρπολήθηκε πρώην καθηγητής πανεπιστημίου - Επειδή χάνεται η μητρική του γλώσσα Facebook Twitter

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα social media διακρίνονται τα πλακάτ αυτά στο έδαφος, ενώ ο άνδρας στέκει όρθιος, τυλιγμένος στις φλόγες.

Ο Άλμπερτ Ραζίν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και υπέκυψε λίγο αργότερα στα εγκαύματα που είχε υποστεί, χωρίς να ανακτήσει τις αισθήσεις του.

Ο Αλμπερτ Ραζίν «ήταν ένας από τους ελάχιστους που επικρίνουν ανοιχτά τη σημερινή πολιτική απέναντι στις μειονότητες», ανέφερε μέσω του Facebook η Uralistica, μια ομάδα που έχει ως στόχο τη διαφύλαξη των γλωσσών και του πολιτισμού των Ουραλίων.

Το κοινοβούλιο της Ουντμουρτίας ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τη σημερινή συνεδρίασή του.

Το 2017 ο Ραζίν και άλλοι ακτιβιστές είχαν ζητήσει από τις τοπικές αρχές να λάβουν μέτρα για να σωθεί η ουντμουρτική η οποία είναι μεν επίσημη γλώσσα της περιοχής όμως με βάση έναν νόμο που υιοθετήθηκε πρόσφατα, η χρήση της είναι προαιρετική στα σχολεία. Οι ακτιβιστές φοβούνταν ότι αυτό θα οδηγήσει σταδιακά στην εξαφάνισή της.

Ρωσία: Αυτοπυρπολήθηκε πρώην καθηγητής πανεπιστημίου - Επειδή χάνεται η μητρική του γλώσσα Facebook Twitter

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια