BBC: Έφηβος έχασε την όρασή του τρώγοντας μόνο τσιπς, πατάτες τηγανιτές και λευκό ψωμί

BBC: Έφηβος έχασε την όρασή του τρώγοντας μόνο τσιπς, πατάτες τηγανιτές και λευκό ψωμί Facebook Twitter
0

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους της κακής διατροφής καθώς ένας 17χρονος υπέστη ανεπανόρθωτη απώλεια όρασης τρώγοντας μόνο τσιπς, πατάτες τηγανιτές και ψωμί.

Σύμφωνα με το BBC, οι γιατροί στο Μπρίστολ φρόντισαν το νεαρό αγόρι καθώς η όραση του είχε επιδεινωθεί στο σημείο της τύφλωσης. Μετά την αποχώρησή του από το δημοτικό σχολείο, και για ένα διάστημα αρκετών ετών, ο έφηβος έτρωγε μόνο τηγανιτές πατάτες, τσιπς και λευκό ψωμί και περιστασιακά μια φέτα ζαμπόν ή λουκάνικο. Οι ιατρικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι είχε σοβαρή ανεπάρκεια βιταμινών και εμφάνιζε σημάδια σοβαρού υποσιτισμού.


Ο έφηβος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, επισκέφθηκε τον παθολόγο του σε ηλικία 14 ετών επειδή αισθάνονταν κουρασμένος. Εκείνη τη στιγμή διαγνώστηκε με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και του έδωσαν συμπληρώματα, αλλά δεν ακολούθησε τη θεραπεία και δεν βελτίωσε την κακή διατροφή του. Τρία χρόνια αργότερα, οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Bristol Eye λόγω της απώλειας όρασης, αναφέρει το περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Η Δρ. Denize Atan, η οποία τον ανέλαβε στο νοσοκομείο, δήλωσε: «Η διατροφή του ήταν ουσιαστικά μια μερίδα πατάτες τηγανιστές από το τοπικό κατάστημα fish&chips καθημερινά. Επίσης έτρωγε τσιπς και μερικές φορές φέτες λευκού ψωμιού και περιστασιακά φέτες ζαμπόν, αλλά καθόλου φρούτα ή λαχανικά». «Είπε ότι είχε εμφανίσει αποστροφή σε ορισμένες υφές τροφής και έτσι τα τσιπς και οι πατάτες ήταν  τα μόνα είδη φαγητού που ήθελε και αισθανόταν ότι μπορούσε να φάει», λέει η γιατρός.

Η Δρ Atan και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως τα επίπεδα βιταμινών του νεαρού αγοριού ήταν χαμηλά και πως εμφάνιζε έλλειψη στη βιταμίνη Β12 καθώς και μερικές άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, μεταξύ των οποίων ο χαλκός, το σελήνιο και η βιταμίνη D.


Ο νεαρός ήταν σοβαρά υποσιτισμένος και τα οστά του είχαν επίσης πρόβλημα. Από την άποψη της απώλειας όρασης, πληρούσε τα κριτήρια για να είναι τυφλός. «Εμφάνιζε τυφλά σημεία ακριβώς στη μεσαία όρασή του. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει και θα δυσκολευτεί να διαβάσει, να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να διακρίνει πρόσωπα. «Μπορεί να περπατήσει μόνος του επειδή διατηρεί την περιφερειακή του όραση», αναφέρει η γιατρός.

Η Δρ. Atan είπε ότι τέτοια περιστατικά είναι ευτυχώς ασυνήθιστα, αλλά οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν την πιθανή βλάβη που μπορεί να προκληθεί από την κακή διατροφή και να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ