Στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τα ηνία της Κομισιόν - Στην ΕΚΤ η Λαγκάρντ

Στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τα ηνία της Κομισιόν - Στην ΕΚΤ η Λαγκάρντ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

H Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ θα αναλάβει καθήκοντα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ ολοκληρώθηκε και έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση για τα κορυφαία αξιώματα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.


Σύμφωνα με τον Μπετέλ, οι ηγέτες πρότειναν την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που προέρχεται από το CDU, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τα καθήκοντα του Τουσκ, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προτάθηκε να αναλάβει ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. Η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, θα είναι υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο  Μάνφρεντ Βέμπερ απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σοσιαλδημοκράτες: Βαθιά απογοητευτική η επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Βαθιά απογοητευτική» χαρακτηρίζει την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναλάβει τη θέση της προέδρου της Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ιράτκε Γκαρσία εκ μέρους των επικεφαλής των εθνικών αποστολών του κόμματος.

«Η ομάδα μας έμεινε πιστή στην υπεράσπιση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και τη διαδικασία του κορυφαίου υποψήφιου ή spitzenkandidat και δε θέλουμε να πεθάνει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι «απαράδεκτο ότι οι εκπρόσωποι των λαϊκιστικών κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψαν τον καλύτερο υποψήφιο μόνο γιατί υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και τις κοινές Ευρωπαϊκές μας αρχές».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΡΩΣΙΑ ΙΣΤΑΗΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ και τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» για σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων

Ο οργανισμός αναφέρει περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανδρών κρατουμένων, από τις δυνάμεις ασφαλείας κυβερνήσεων που έχουν εμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM