ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ο Christie's δημοπρατεί γλυπτό του Τουταγχαμών ηλικίας 3.300 ετών παρά τις αντιδράσεις της Αιγύπτου

Ο Christie's δημοπρατεί γλυπτό του Τουταγχαμών ηλικίας 3.300 ετών παρά τις αντιδράσεις της Αιγύπτου Facebook Twitter
0

Πλησιάζει η ημερομηνία της δημοπρασίας ενός γλυπτού που απεικονίζει τον Τουταγχαμών, από τον οίκο Christie's, για το οποίο η Αίγυπτος εκφράζει την ανησυχία ότι βγήκε παράνομα από σύνορά της.

Στις 4 Ιουλίου, ο οίκος θα βγάλει «στο σφυρί» το γλυπτό ηλικίας περίπου 3.300 ετών, παρότι η Αίγυπτος είχε εγείρει υποψίες ότι είχε κλαπεί από τον ναό του Καρνάκ στο Λούξορ. Η καφετιά κεφαλή από χαλαζίτη, αναμένεται να πωληθεί έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το γλυπτό με ύψος 28,5 εκατοστών απεικονίζει το παιδί - βασιλιά και, σύμφωνα με τον οίκο Christies «αποπνέει δύναμη και ηρεμία». Στην περιγραφή του πάντως οι υπεύθυνοι αναγνωρίζουν πως παρόμοιες αναπαραστάσεις του Τουταγχαμών είχαν χαραχθεί στον ναό του Καρνάκ, από όπου οι αιγυπτιακές αρχές φοβούνται ότι αφαιρέθηκε παρανόμως.

  

«Το άγαλμα φαίνεται σαν να προέρχεται από το Καρνάκ», τόνιζε τον περασμένο μήνα ο δρ. Ζαχί Χαουάς, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων. Ο Χαουάς, πιστεύει ότι το γλυπτό βρήκε από τη χώρα το 1970. «Δεν νομίζω πως ο οίκος Christie's διαθέτει τα έγγραφα για να αποδείξει ότι βγήκε νόμιμα από τη χώρα. Είναι αδύνατο. Δεν έχει καμία απόδειξη και ως εκ τούτου θα πρέπει να το επιστρέψει στην Αίγυπτο».

Ο οίκος Christie's επιμένει ότι το άγαλμα περιήλθε στην κατοχή του Heinz Herzer, έναν έμπορο τέχνης, το 1985. Πριν από αυτόν, ήταν στα χέρια του Wilhelm von Thurn und Taxis που το κατείχε από της δεκαετία του 1960. Όπως είπε εκπρόσωπος του οίκου, τα αρχαία αντικείμενα, λόγω της φύσης τους, είναι δύσκολο να έχουν λεπτομερές αρχείο κατόχων σε βάθος χιλιετιών. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τεκμηριωθεί η πρόσφατη ιδιοκτησία (σ.σ του έργου) και η νομιμότητα της πώλησης, κάτι που σαφώς κάναμε», απάντησε εκπρόσωπος του οίκου όταν ρωτήθηκε σχετικά από το AFP. «Δεν θα διαθέταμε σε δημοπρασία κανένα αντικείμενο του οποίου η ιδιοκτησία ή η εξαγωγή θα ήγειραν ερωτήματα», πρόσθεσε η ίδια, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρεσβεία της Αιγύπτου είχε ενημερωθεί εκ των πρότερων για τη συγκεκριμένη πώληση.

Το Κάιρο ζητά από την πλευρά του να σταματήσει η πώληση όλων των άλλων αιγυπτιακών αντικειμένων στις 3 και 4 Ιουλίου, απαιτώντας να εξασφαλιστούν όλα τα πιστοποιητικά της απόκτησης αυτών των αντικειμένων. Στον ίδιο πλειστηριασμό αναμένεται να πωληθούν και μαρμάρινες κεφαλές από την εποχή της αρχαίας Ρώμης, για τις οποίες δεν έχει εγερθεί κάποια ένσταση μέχρι στιγμής.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM