Ο οίκος Christie's βγάζει πανάρχαιο και πιθανότατα κλεμμένο άγαλμα του Τουταγχαμών «στο σφυρί»

Ο οίκος Christie's βγάζει πανάρχαιο και πιθανότατα κλεμμένο άγαλμα του Τουταγχαμών «στο σφυρί» Facebook Twitter
1

Ο οίκος Christie's σχεδιάζει να πουλήσει σε δημοπρασία ένα αρχαίο άγαλμα του Τουταγχαμών, προκαλώντας την αντίδραση των αιγυπτιακών αρχών που θεωρούν ότι εκλάπη και βγήκε παράνομα από τη χώρα. 

Ο πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για τον επόμενο μήνα αλλά η Αίγυπτος προσπαθεί να σταματήσει τη διαδικασία, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι το άγαλμα είχε κλαπεί από τον ναό του Καρνάκ στο Λούξορ. Η καφετιά κεφαλή από χαλαζίτη, που απεικονίζει τον νέο Φαραώ θα τεθεί σε δημοπρασία στις 4 Ιουλίου, στο Λονδίνο,  και αναμένεται να πιάσει τα 5 εκατομμύρια δολάρια. 

Οι αιγυπτιακές αρχές αξιώνουν τώρα από τον οίκο Christie's να αποδείξει ότι το άγαλμα βγήκε από τη χώρα νόμιμα. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σταματήσουμε άμεσα αυτόν τον πλειστηριασμό», λέει ο Δρ. Μουσταφά Γουαζίρι, επικεφαλής του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.«Θα μιλήσουμε με το υπουργείο Εξωτερικών και με τον πρέσβη μας στο Λονδίνο». 

Το άγαλμα, ύψους 28,5 εκατοστών είναι ηλικίας τουλάχιστον 3.000 ετών και, σύμφωνα με τον οίκο Christies «αποπνέει δύναμη και ηρεμία». Στην περιγραφή του καταλόγου πάντως, ακόμα και οι υπεύθυνοι αναγνωρίζουν πως παρόμοιες αναπαραστάσεις του Τουταγχαμών είχαν χαραχθεί στον ναό του Καρνάκ, από όπου οι αιγυπτιακές αρχές φοβούνται ότι αφαιρέθηκε παρανόμως. 

«Το άγαλμα φαίνεται σαν να προέρχεται από το Καρνάκ», τονίζει ο δρ. Ζαχί Χαουάς, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων. Ο Χαουάς, πιστεύει ότι το άγαλμα βρήκε από τη χώρα το 1970. «Δεν νομίζω πως ο οίκος Christie's διαθέτει τα έγγραφα για να αποδείξει ότι βγήκε νόμιμα από τη χώρα. Είναι αδύνατο. Δεν έχει καμία απόδειξη και ως εκ τούτου θα πρέπει να το επιστρέψει στην Αίγυπτο». 

Ο οίκος Christie's λέει ότι το άγαλμα περιήλθε στην κατοχή του Heinz Herzer, έναν έμπορο τέχνης, το 1985. Πριν από αυτόν, ήταν στα χέρια του Wilhelm von Thurn und Taxis που το κατείχε από της δεκαετία του 1960. Όπως είπε εκπρόσωπος του οίκου, τα αρχαία αντικείμενα, λόγω της φύσης τους, είναι δύσκολο να έχουν λεπτομερές αρχείο κατόχων σε βάθος χιλιετιών.

Ωστόσο διαβεβαίωσε πως για τον οίκο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει επιβεβαιωθεί η «πρόσφατη» γραμμή κατοχής και το νόμιμο δικαίωμα πώλησης, όπως έχει γίνει και σε αυτή την περίπτωση. Η ίδια υπογράμμισε πως ο οίκος είχε ενημερώσει την αιγυπτιακή πρεσβεία πριν την πώληση.

Ο επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης λαθρεμπορίου, στο υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δρ. Αμπντέλ Γκαουάντ, τονίζει πως τα αρχεία του πλειστηριασμού είναι υπό ενδελεχή έλεγχο ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Αν αποδειχθεί ότι οποιοδήποτε κομμάτι έχει εξαχθεί παρανόμως, όλες οι νόμιμες διαδικασίες ακολουθούνται κατά γράμμα, σε συνεργασία με την Ιντερπόλ. «Δεν θα ανεχθούμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πουλήσει» αρχαία κειμήλια, τόνισε ο Γκαουάντ.

Στον ίδιο πλειστηριασμό αναμένεται να πωληθούν και μαρμάρινες κεφαλές από την εποχή της αρχαίας Ρώμης, για τις οποίες δεν έχει εγερθεί κάποια ένσταση μέχρι στιγμής.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM
Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Πιθανότατα κλεμμένο; Σίγουρα κλεμμένο αλλιώς θα ήταν γνωστό αν φερ' ειπείν το αιγυπτιακό κράτος στο οποίο ανήκει είχε κάνει δώρο σε κάποιον.