Ο οίκος Christie's βγάζει πανάρχαιο και πιθανότατα κλεμμένο άγαλμα του Τουταγχαμών «στο σφυρί»

Ο οίκος Christie's βγάζει πανάρχαιο και πιθανότατα κλεμμένο άγαλμα του Τουταγχαμών «στο σφυρί» Facebook Twitter
1

Ο οίκος Christie's σχεδιάζει να πουλήσει σε δημοπρασία ένα αρχαίο άγαλμα του Τουταγχαμών, προκαλώντας την αντίδραση των αιγυπτιακών αρχών που θεωρούν ότι εκλάπη και βγήκε παράνομα από τη χώρα. 

Ο πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για τον επόμενο μήνα αλλά η Αίγυπτος προσπαθεί να σταματήσει τη διαδικασία, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι το άγαλμα είχε κλαπεί από τον ναό του Καρνάκ στο Λούξορ. Η καφετιά κεφαλή από χαλαζίτη, που απεικονίζει τον νέο Φαραώ θα τεθεί σε δημοπρασία στις 4 Ιουλίου, στο Λονδίνο,  και αναμένεται να πιάσει τα 5 εκατομμύρια δολάρια. 

Οι αιγυπτιακές αρχές αξιώνουν τώρα από τον οίκο Christie's να αποδείξει ότι το άγαλμα βγήκε από τη χώρα νόμιμα. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σταματήσουμε άμεσα αυτόν τον πλειστηριασμό», λέει ο Δρ. Μουσταφά Γουαζίρι, επικεφαλής του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.«Θα μιλήσουμε με το υπουργείο Εξωτερικών και με τον πρέσβη μας στο Λονδίνο». 

Το άγαλμα, ύψους 28,5 εκατοστών είναι ηλικίας τουλάχιστον 3.000 ετών και, σύμφωνα με τον οίκο Christies «αποπνέει δύναμη και ηρεμία». Στην περιγραφή του καταλόγου πάντως, ακόμα και οι υπεύθυνοι αναγνωρίζουν πως παρόμοιες αναπαραστάσεις του Τουταγχαμών είχαν χαραχθεί στον ναό του Καρνάκ, από όπου οι αιγυπτιακές αρχές φοβούνται ότι αφαιρέθηκε παρανόμως. 

«Το άγαλμα φαίνεται σαν να προέρχεται από το Καρνάκ», τονίζει ο δρ. Ζαχί Χαουάς, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων. Ο Χαουάς, πιστεύει ότι το άγαλμα βρήκε από τη χώρα το 1970. «Δεν νομίζω πως ο οίκος Christie's διαθέτει τα έγγραφα για να αποδείξει ότι βγήκε νόμιμα από τη χώρα. Είναι αδύνατο. Δεν έχει καμία απόδειξη και ως εκ τούτου θα πρέπει να το επιστρέψει στην Αίγυπτο». 

Ο οίκος Christie's λέει ότι το άγαλμα περιήλθε στην κατοχή του Heinz Herzer, έναν έμπορο τέχνης, το 1985. Πριν από αυτόν, ήταν στα χέρια του Wilhelm von Thurn und Taxis που το κατείχε από της δεκαετία του 1960. Όπως είπε εκπρόσωπος του οίκου, τα αρχαία αντικείμενα, λόγω της φύσης τους, είναι δύσκολο να έχουν λεπτομερές αρχείο κατόχων σε βάθος χιλιετιών.

Ωστόσο διαβεβαίωσε πως για τον οίκο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει επιβεβαιωθεί η «πρόσφατη» γραμμή κατοχής και το νόμιμο δικαίωμα πώλησης, όπως έχει γίνει και σε αυτή την περίπτωση. Η ίδια υπογράμμισε πως ο οίκος είχε ενημερώσει την αιγυπτιακή πρεσβεία πριν την πώληση.

Ο επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης λαθρεμπορίου, στο υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δρ. Αμπντέλ Γκαουάντ, τονίζει πως τα αρχεία του πλειστηριασμού είναι υπό ενδελεχή έλεγχο ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Αν αποδειχθεί ότι οποιοδήποτε κομμάτι έχει εξαχθεί παρανόμως, όλες οι νόμιμες διαδικασίες ακολουθούνται κατά γράμμα, σε συνεργασία με την Ιντερπόλ. «Δεν θα ανεχθούμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πουλήσει» αρχαία κειμήλια, τόνισε ο Γκαουάντ.

Στον ίδιο πλειστηριασμό αναμένεται να πωληθούν και μαρμάρινες κεφαλές από την εποχή της αρχαίας Ρώμης, για τις οποίες δεν έχει εγερθεί κάποια ένσταση μέχρι στιγμής.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Το Ιράν διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων στον Λίβανο

Η Τεχεράνη απειλεί με καθολικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και την ενεργοποίηση άλλων μετώπων - «Προς το συμφέρον του Νετανιάχου να σαμποτάρει οποιαδήποτε συμφωνία», σχολιάζει ο διεθνής Τύπος για τις επιθέσεις στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: «Η εκεχειρία στον Λίβανο είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία»

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το Ιράν δεν διεξάγει επί του παρόντος συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τις λεπτομέρειες του πυρηνικού του προγράμματος, που απασχολεί περισσότερο τον Τραμπ
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Πιθανότατα κλεμμένο; Σίγουρα κλεμμένο αλλιώς θα ήταν γνωστό αν φερ' ειπείν το αιγυπτιακό κράτος στο οποίο ανήκει είχε κάνει δώρο σε κάποιον.