ΟΗΕ για Κασόγκι: Η έρευνα των Αρχών δεν εξέτασε το ποιος διέταξε τη δολοφονία

ΟΗΕ για Κασόγκι: Η έρευνα των Αρχών δεν εξέτασε το ποιος διέταξε τη δολοφονία Facebook Twitter
0

Η επίσημη έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών απέτυχε να εξετάσει ποιος μπορεί να διέταξε τη δολοφονία, δήλωσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας για την «εκ προμελέτης» δολοφονία στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, δεδομένων των αξιόπιστων ενδείξεων σε βάρος τους, δήλωσε η Ανιές Καλαμάρ, ερευνήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές εκτελέσεις η οποία διεξήγαγε δική της έρευνα.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι αρνήθηκαν υποψίες που διατύπωσαν η CIA και κάποιες δυτικές χώρες σύμφωνα με τις οποίες ο πρίγκιπας διάδοχος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία τον Οκτώβριο.

«Η έρευνα, η οποία ήταν μια έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι μια ποινική έρευνα, βρήκε αξιόπιστες ενδείξεις, που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, για ατομική ευθύνη υψηλόβαθμων Σαουδαράβων αξιωματούχων, περιλαμβανομένων εκείνων του Πρίγκιπα Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας και του συμβούλου του (Σαούντ) Καχτάνι», δήλωσε η Καλαμάρ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. «Η έρευνα που διεξήγαγαν οι σαουδαραβικές αρχές απέτυχε να ασχοληθεί με την αλυσίδα των εντολών», πρόσθεσε.

Στην έκθεσή της, που δόθηκε αυτό τον μήνα, ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής ποινική έρευνα και κάλεσε τις χώρες να διευρύνουν τις κυρώσεις ώστε να συμπεριλάβουν τον πρίγκιπα διάδοχο και τα περιουσιακά στοιχεία του στο εξωτερικό, εκτός κι αν ο άνδρας που πολλοί θεωρούν ότι είναι ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας μπορέσει να αποδείξει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη.

Σαουδάραβας υπουργός απέρριψε την περασμένη εβδομάδα την έκθεση λέγοντας ότι δεν έχει τίποτα καινούριο και περιέχει «αβάσιμους ισχυρισμούς». Ο Αμπντουλαζίζ Αλουαζίλ, ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο, αναμένεται να μιλήσει αργότερα. Ο Ουόλτερ Στίβενς, πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. «Καλούμε ως εκ τούτου τη Σαουδική Αραβία να αποκαλύψει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και να συνεργαστεί πλήρως με όλους τους ερευνητές για τη δολοφονία», είπε.

Η Χατιτζέ Τζενγκίζ, Τουρκάλα συγγραφέας και αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, κατήγγειλε χθες την «πολιτική δολοφονία», όπως την αποκάλεσε, από Σαουδάραβες πράκτορες. 

«Η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να ασκήσει πίεση και ο ΟΗΕ να προχωρήσει με το επόμενο βήμα το οποίο είναι υποχρεωτικό», δήλωσε ο Τζενγκίζ σε ένα πάνελ στη Γενεύη. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και σε νέα φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον διαπιστώνουν photoshop φωτογραφικά πρακτορεία

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ