ΟΗΕ για Κασόγκι: Η έρευνα των Αρχών δεν εξέτασε το ποιος διέταξε τη δολοφονία

ΟΗΕ για Κασόγκι: Η έρευνα των Αρχών δεν εξέτασε το ποιος διέταξε τη δολοφονία Facebook Twitter
0

Η επίσημη έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών απέτυχε να εξετάσει ποιος μπορεί να διέταξε τη δολοφονία, δήλωσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας για την «εκ προμελέτης» δολοφονία στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, δεδομένων των αξιόπιστων ενδείξεων σε βάρος τους, δήλωσε η Ανιές Καλαμάρ, ερευνήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές εκτελέσεις η οποία διεξήγαγε δική της έρευνα.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι αρνήθηκαν υποψίες που διατύπωσαν η CIA και κάποιες δυτικές χώρες σύμφωνα με τις οποίες ο πρίγκιπας διάδοχος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία τον Οκτώβριο.

«Η έρευνα, η οποία ήταν μια έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι μια ποινική έρευνα, βρήκε αξιόπιστες ενδείξεις, που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, για ατομική ευθύνη υψηλόβαθμων Σαουδαράβων αξιωματούχων, περιλαμβανομένων εκείνων του Πρίγκιπα Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας και του συμβούλου του (Σαούντ) Καχτάνι», δήλωσε η Καλαμάρ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. «Η έρευνα που διεξήγαγαν οι σαουδαραβικές αρχές απέτυχε να ασχοληθεί με την αλυσίδα των εντολών», πρόσθεσε.

Στην έκθεσή της, που δόθηκε αυτό τον μήνα, ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής ποινική έρευνα και κάλεσε τις χώρες να διευρύνουν τις κυρώσεις ώστε να συμπεριλάβουν τον πρίγκιπα διάδοχο και τα περιουσιακά στοιχεία του στο εξωτερικό, εκτός κι αν ο άνδρας που πολλοί θεωρούν ότι είναι ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας μπορέσει να αποδείξει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη.

Σαουδάραβας υπουργός απέρριψε την περασμένη εβδομάδα την έκθεση λέγοντας ότι δεν έχει τίποτα καινούριο και περιέχει «αβάσιμους ισχυρισμούς». Ο Αμπντουλαζίζ Αλουαζίλ, ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο, αναμένεται να μιλήσει αργότερα. Ο Ουόλτερ Στίβενς, πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. «Καλούμε ως εκ τούτου τη Σαουδική Αραβία να αποκαλύψει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και να συνεργαστεί πλήρως με όλους τους ερευνητές για τη δολοφονία», είπε.

Η Χατιτζέ Τζενγκίζ, Τουρκάλα συγγραφέας και αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, κατήγγειλε χθες την «πολιτική δολοφονία», όπως την αποκάλεσε, από Σαουδάραβες πράκτορες. 

«Η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να ασκήσει πίεση και ο ΟΗΕ να προχωρήσει με το επόμενο βήμα το οποίο είναι υποχρεωτικό», δήλωσε ο Τζενγκίζ σε ένα πάνελ στη Γενεύη. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM