Ευρωεκλογές: Εκατοντάδες σελίδες ακροδεξιών στο Facebook διασπείρουν fake news, μίσος και ρατσισμό

Ευρωεκλογές: Εκατοντάδες σελίδες ακροδεξιών στο Facebook διασπείρουν fake news, μίσος και ρατσισμό Facebook Twitter
0

Ένα δίκτυο ακροδεξιών λογαριασμών στο Facebook που διαδίδει ψεύτικες ειδήσεις και ρητορική μίσους σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, έχει αποκαλυφθεί από την ομάδα της Avaaz.

Το Facebook, το οποίο αγωνίζεται να καθαρίσει την πλατφόρμα, έχει ήδη μπλοκάρει και διαγράψει λογαριασμούς με περίπου 6 εκατομμύρια ακολούθους πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία στις ευρωεκλογές και εξετάζει ακόμη εκατοντάδες άλλους λογαριασμούς με επιπλέον 26 εκατομμύρια ακολούθους, δήλωσε το Avaaz. Συνολικά, η ομάδα ανέφερε πάνω από 500 ύποπτες ομάδες και σελίδες του Facebook που λειτουργούν σε ολόκληρη τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία και την Ισπανία. Οι περισσότεροι είτε διέδωσαν fake news, είτε χρησιμοποιώντας ψευδείς σελίδες και προφίλ, αύξησαν τεχνητά το περιεχόμενο των ιστότοπων που υποστήριζαν, κατά παράβαση των κανόνων του Facebook.

Τα δίκτυα ήταν πολύ πιο δημοφιλή από τις επίσημες σελίδες των ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών ομάδων στις χώρες αυτές. «Οι σελίδες που αποκαλύφθηκαν από το Avaaz έχουν υψηλά επίπεδα αλληλεπιδράσεων. Δεν έχει σημασία πόσοι είναι οι ακόλουθοι, εάν δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της εκστρατείας Christoph Schott. «Έχουν πάνω από 500 εκατομμύρια προβολές στις σελίδες, κάτι παραπάνω από τον αριθμό των ψηφοφόρων στην ΕΕ».

Ωστόσο, ενώ μερικοί είχαν αφαιρεθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου δικτύου στην Ισπανία που αποκαλύφθηκε επίσης από την Avaaz, πολλοί είναι ακόμη ενεργοί. Η δραστηριότητα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέσεις που υποστήριζαν την άρνηση του Ολοκαυτώματος και ψευδείς σελίδες που προωθούσαν το κόμμα Alternative für Deutschland party (AfD).

Στην Ιταλία, οι τακτικές περιελάμβαναν τη δημιουργία ιστοσελίδων γενικού ενδιαφέροντος για την ομορφιά, το ποδόσφαιρο, την υγεία ή άλλα θέματα οι οποίες μετά μετατρέπονταν σε πολιτικά εργαλεία. Οι ερευνητές επεσήμαναν για παράδειγμα πώς μια σελίδα, φαινομενικά δημιουργημένη για μια ένωση αγροτικών κτηνοτρόφων, αργότερα μεταμορφώθηκε σε μία που υποστήριζε την άκρα δεξιά μοιράζοντας βίντεο το οποίο υποτίθεται ότι έδειχνε ότι μετανάστες να σπάνε ένα αστυνομικό αυτοκίνητο που στην πραγματικότητα ήταν μια σκηνή από ταινία.

Η έρευνα διεξήχθη από ανεξάρτητους ερευνητές και δημοσιογράφους που προσλήφθηκαν από την Avaaz μετά από μια διαδικτυακή χρηματοδότηση. Περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι προσέφεραν μικρά ποσά, καθιστώντας το έργο οικονομικά ανεξάρτητο. Η Avaaz παρέδωσε τα ευρήματά στο Facebook για να επαληθεύσει και να αναλάβει δράση, και οι έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM