Έκκληση Μακρόν για εκεχειρία στη Λιβύη

Έκκληση Μακρόν για εκεχειρία στη Λιβύη Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Έκκληση για εκεχειρία στη Λιβύη απηύθυνε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ πρωθυπουργό της αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση της Λιβύης», ο Μακρόν πρότεινε «να καθοριστεί μια γραμμή εκεχειρίας, υπό διεθνή επίβλεψη», ανέφερε το γραφείο του Γάλλου προέδρου, προσθέτοντας ότι στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών και τη διεξαγωγή εκλογών. Το Παρίσι υποστήριζε στο παρελθόν τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του Σάρατζ στις αρχές Απριλίου, υπό το πρόσχημα ότι μάχεται την τρομοκρατία και θέλει να αποκαταστήσει την τάξη. Ο Σάρατζ κατηγορεί τη Γαλλία για τη στήριξη που προσφέρει στον Χάφταρ, μια κριτική που το Παρίσι θεωρεί «απαράδεκτη και αβάσιμη».

Όσον αφορά την πρόταση περί εκεχειρίας, ο Σάρατζ και η κυβέρνησή του έχουν απορρίψει μέχρι στιγμής κάθε τέτοια συμφωνία εφόσον οι δυνάμεις του Χάφταρ δεν αποσυρθούν στις θέσεις που κατείχαν πριν από την επίθεση, στην ανατολική και νότια Λιβύη.Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν αν και με μικρότερη ένταση λόγω του Ραμαζανιού. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες βομβαρδίστηκε ένα στρατόπεδο μαχητών που πρόσκεινται στον Σάρατζ ενώ θραύσματα έπεσαν στη στέγη ενός κέντρου κράτησης μεταναστών, στο ανατολικό προάστιο Τατζούρα. Μολονότι κανείς δεν τραυματίστηκε, έντρομοι οι μετανάστες, που προέρχονται κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και ήλπιζαν να φτάσουν στην Ευρώπη, έκαναν έκκληση για βοήθεια.

«Έχουμε χάσει σχεδόν κάθε ελπίδα. Παρακαλούμε, χρειαζόμαστε βοήθεια», είπε ένας από αυτούς στο πρακτορείο Reuters. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι από τον βομβαρδισμό άνοιξε μια τρύπα στο υπόστεγο όπου στεγάζονται οι γυναίκες και κινδύνευσε να χτυπηθεί ένα βρέφος. «Πόσες ζωές ακόμη θα απειληθούν μέχρι να απομακρυνθούν αυτοί οι ευάλωτοι άνθρωποι;» διερωτήθηκε η ανθρωπιστική οργάνωση. Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί 443 άνθρωποι και άλλοι 2.110 τραυματίστηκαν ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 24 ο Σάρατζ είπε ότι ο Χάφταρ "θέλει να αρπάξει την εξουσία" υπό το πρόσχημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και ζήτησε από το Παρίσι να πάρει «ξεκάθαρη θέση». Ο Χάφταρ, πρώην στρατηγός του Μουάμαρ Καντάφι που έπεσε σε δυσμένεια και αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ, έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου. Φέρεται επίσης να έλαβε στρατιωτική βοήθεια από τη Γαλλία, με την οποία κατάφερε να καταλάβει τη Βεγγάζη το 2017.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΤΡΑΜΠ ΤΕΛΕΣΗΓΡΑΦΟ

Διεθνή / Ιράν: Κάλεσμα για ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς πλησιάζει η προθεσμία Τραμ

Η Τεχεράνη καλεί πολίτες να «προστατεύσουν» ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει ότι 14 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM