«Ευλογία» να δουλεύετε έξι ημέρες τη βδομάδα, 9 με 9, λέει ο μεγιστάνας της Alibaba

«Ευλογία» να δουλεύετε έξι ημέρες τη βδομάδα, 9 με 9, λέει ο μεγιστάνας της Alibaba Facebook Twitter
EPA
6

Το τρίπτυχο «9-9,6» είναι το πλέον σύνηθες στην κινεζική τεχνολογική βιομηχανία. Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας οι εργαζόμενοι στον κλάδο της πληροφορικής δουλεύουν από τις εννιά το πρωί έως τις εννέα το βράδυ, έξι ημέρες την εβδομάδα, μένοντας στο γραφείο 72 από τις 168 ώρες της εβδομάδας.

«Η κινεζική βιομηχανία πληροφορικής επικρίθηκε πρόσφατα για την εκμετάλλευση της κουλτούρας της, αφού υπάρχουν ήδη αρκετές περιπτώσεις νέων εργαζομένων που έφυγαν από τη ζωή πριν κλείσουν τα 30 τους, λόγω εργασιακού άγχους», γράφει η γερμανική Handelsblatt.


Ο ιδρυτής της Alibaba Τζακ Μα υποδαυλίζει εκ νέου τώρα τη συζήτηση. «Νομίζω ότι είναι μεγάλη ευλογία να δουλεύουμε "9-9,6"», δήλωσε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας. «Αν οι άνθρωποι δεν δουλέψουν όταν είναι νέοι, πότε μπορούν να το κάνουν»; αναρωτήθηκε «ρητορικά» ο 54χρονος Μα. 

«Μισώ την πρόσληψη ανθρώπων που παρουσιάζονται ως εμπειρογνώμονες, επειδή απλά δεν υπάρχουν ειδικοί του μέλλοντος, είναι πάντοτε εμπειρογνώμονες από χθες», προσθέτει ο Τζακ Μα.

Σύμφωνα με τον CEO της Alibaba οι καλύτεροι άνθρωποι είναι πάντα στη δική του επιχείρηση - τους εκπαιδεύει πρώτα, έτσι θα είναι οι καλύτεροι. Επομένως, είναι σημαντικό να βρεθούν οι αιτούντες που είναι πρόθυμοι να μάθουν και δεν φοβούνται να κάνουν λάθη.


Αν και οι πολλές ώρες εργασίας είναι ο κανόνας στην Κίνα, αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν αρχίσει να αντιδρούν.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, αρκετοί προγραμματιστές ξεκίνησαν την πρωτοβουλία "996.ICU" στην πλατφόρμα προγραμματιστών GitHub για να αντιταχθούν στο μεγάλο χρονικό διάστημα εργασίας. Ως μία από τις εταιρείες που επιβάλει αυτά τα απάνθρωπα ωράρια ανέφεραν την Alibaba.


Ο Τζακ Μα έχει μετατρέψει την εταιρία του από ηλεκτρονική πλατφόρμα πωλήσεων σε «παγκόσμιο παίκτη» με περισσότερους από 80.000 υπαλλήλους.

Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 39,3 δισεκατομμύρια δολάρια. 


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
είναι πράγματι ευλογία, για έναν εργοδότη που έχει ανάγκη από εργατικά χέρια.για έναν εργαζόμενο όμως μπορεί η δωδεκάωρη εργασία να είναι ευλογία μόνο όταν γίνεται από ελεύθερους επαγγελματίες για να εδραιώσουν ένα νέο τους εγχείρημα, το οποίο μελλοντικά θα τους επιτρέψει να αμείβονται υπερεπαρκώς, εργαζόμενοι για 4 με 6 ημέρες την εβδομάδα για 5-8 ώρες, ή και για 12 σε περίπτωση που έχουν ένα ρόλο επίβλεψης π.χ. σε ένα μπαρ ή εστιατόριο και κανένα εκτελεστικό ρόλο.μόνιμο δωδεκάωρο για εξαρτημένη σχέση εργασίας = κακό dealκαι ειδικά αν πρόκειται για δουλειά σαν του πωλητή ή του τηλεφωνιτή και όχι σαν του developer, 10 λόγοι παραπάνω, καθώς κανείς δεν έχει στόχο ζωής να απαντάει τηλέφωνα κ.λ.π.
Το πρότυπο του ιδιότυπου κινέζικου κουμουνιστοκαπιταλισμού.Τι κρίμα για ένα λαό με τόσο σημαντικό πολιτισμό στο παρελθόν.Ας τα βλέπουμε αυτά και εμείς με τον εξίσου σημαντικό πολιτισμό στο παρελθόν.Και ας προσέχουμε τις - στρατηγικές κυρίως - επιλογές μας.Γιατί, ήδη ατύπως και σε μας, οι σε εξαρτημένη εργασία απασχολούμενοι - στη μεγάλη πλειοψηφία τους -, αντιμετωπίζουν εργασιακό μεσαίωνα.;H όχι ;.