«Ευλογία» να δουλεύετε έξι ημέρες τη βδομάδα, 9 με 9, λέει ο μεγιστάνας της Alibaba

«Ευλογία» να δουλεύετε έξι ημέρες τη βδομάδα, 9 με 9, λέει ο μεγιστάνας της Alibaba Facebook Twitter
EPA
6

Το τρίπτυχο «9-9,6» είναι το πλέον σύνηθες στην κινεζική τεχνολογική βιομηχανία. Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας οι εργαζόμενοι στον κλάδο της πληροφορικής δουλεύουν από τις εννιά το πρωί έως τις εννέα το βράδυ, έξι ημέρες την εβδομάδα, μένοντας στο γραφείο 72 από τις 168 ώρες της εβδομάδας.

«Η κινεζική βιομηχανία πληροφορικής επικρίθηκε πρόσφατα για την εκμετάλλευση της κουλτούρας της, αφού υπάρχουν ήδη αρκετές περιπτώσεις νέων εργαζομένων που έφυγαν από τη ζωή πριν κλείσουν τα 30 τους, λόγω εργασιακού άγχους», γράφει η γερμανική Handelsblatt.


Ο ιδρυτής της Alibaba Τζακ Μα υποδαυλίζει εκ νέου τώρα τη συζήτηση. «Νομίζω ότι είναι μεγάλη ευλογία να δουλεύουμε "9-9,6"», δήλωσε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας. «Αν οι άνθρωποι δεν δουλέψουν όταν είναι νέοι, πότε μπορούν να το κάνουν»; αναρωτήθηκε «ρητορικά» ο 54χρονος Μα. 

«Μισώ την πρόσληψη ανθρώπων που παρουσιάζονται ως εμπειρογνώμονες, επειδή απλά δεν υπάρχουν ειδικοί του μέλλοντος, είναι πάντοτε εμπειρογνώμονες από χθες», προσθέτει ο Τζακ Μα.

Σύμφωνα με τον CEO της Alibaba οι καλύτεροι άνθρωποι είναι πάντα στη δική του επιχείρηση - τους εκπαιδεύει πρώτα, έτσι θα είναι οι καλύτεροι. Επομένως, είναι σημαντικό να βρεθούν οι αιτούντες που είναι πρόθυμοι να μάθουν και δεν φοβούνται να κάνουν λάθη.


Αν και οι πολλές ώρες εργασίας είναι ο κανόνας στην Κίνα, αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν αρχίσει να αντιδρούν.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, αρκετοί προγραμματιστές ξεκίνησαν την πρωτοβουλία "996.ICU" στην πλατφόρμα προγραμματιστών GitHub για να αντιταχθούν στο μεγάλο χρονικό διάστημα εργασίας. Ως μία από τις εταιρείες που επιβάλει αυτά τα απάνθρωπα ωράρια ανέφεραν την Alibaba.


Ο Τζακ Μα έχει μετατρέψει την εταιρία του από ηλεκτρονική πλατφόρμα πωλήσεων σε «παγκόσμιο παίκτη» με περισσότερους από 80.000 υπαλλήλους.

Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 39,3 δισεκατομμύρια δολάρια. 


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Διεθνή / Reuters: ΗΠΑ και Ρωσία εξετάζουν την πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

ΗΠΑ και Ρωσία έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο συμμετοχής Αμερικανών επενδυτών στους αγωγούς Nord Stream, ανοίγοντας τη συζήτηση για την πιθανή επαναφορά των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
THE LIFO TEAM
Στροφή Τραμπ στη Μιανμάρ: Από την απομόνωση του στρατιωτικού καθεστώτος στις απευθείας συνομιλίες

Διεθνή / Στροφή Τραμπ στη Μιανμάρ: Από την απομόνωση των πραξικοπηματιών στις απευθείας συνομιλίες

Η Ουάσινγκτον ανατρέπει την πολιτική απομόνωσης των στρατηγών, ενώ ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ παραμένει υπό αμερικανικές κυρώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων — Στο επίκεντρο τα κέντρα διαδικτυακής απάτης και οι σπάνιες γαίες
THE LIFO TEAM
Συνεχίζεται η ανησυχία για πνευμονική πανώλη: Ο ΠΟΥ ζητά περισσότερες απαντήσεις από τη Ρωσία

Διεθνή / Συνεχίζεται η ανησυχία για πνευμονική πανώλη: Ο ΠΟΥ ζητά περισσότερες απαντήσεις από τη Ρωσία

«Δεν καταλαβαίνουμε πώς μολύνθηκε», τόνισε η διευθύντρια του Τμήματος Διαχείρισης Επιδημιών και Πανδημιών του ΠΟΥ, για την νεαρή που έχασε τη ζωή της στη Σιβηρία
THE LIFO TEAM
Αντίο, Τσόρτσιλ: Οι Βρετανοί προτίμησαν σκαντζόχοιρους και μέλισσες στα χαρτονομίσματά τους

Διεθνή / Αντίο, Τσόρτσιλ: Οι Βρετανοί προτίμησαν σκαντζόχοιρους και μέλισσες στα χαρτονομίσματά τους

Κουκουβάγιες, αγριομέλισσες και σκαντζόχοιροι θα αντικαταστήσουν ιστορικές προσωπικότητες στα νέα χαρτονομίσματα της Βρετανίας. Η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει έναν απροσδόκητο καβγά για την εθνική ιστορία.
THE LIFO TEAM
Νέα αποκάλυψη Wall Street Journal για Γκίλφοϊλ: Πίεζε δωρητή να καταθέσει 100.000$ στον λογαριασμό της στην American Express

Διεθνή / Νέα αποκάλυψη Wall Street Journal για Γκίλφοϊλ: Πίεζε δωρητή να καταθέσει 100.000$ στον λογαριασμό της στην American Express

Την ώρα που ετοιμαζόταν για την επικύρωση του διορισμού της ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ζητούσε χρήματα από έναν δωρητή του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM

σχόλια

6 σχόλια
είναι πράγματι ευλογία, για έναν εργοδότη που έχει ανάγκη από εργατικά χέρια.για έναν εργαζόμενο όμως μπορεί η δωδεκάωρη εργασία να είναι ευλογία μόνο όταν γίνεται από ελεύθερους επαγγελματίες για να εδραιώσουν ένα νέο τους εγχείρημα, το οποίο μελλοντικά θα τους επιτρέψει να αμείβονται υπερεπαρκώς, εργαζόμενοι για 4 με 6 ημέρες την εβδομάδα για 5-8 ώρες, ή και για 12 σε περίπτωση που έχουν ένα ρόλο επίβλεψης π.χ. σε ένα μπαρ ή εστιατόριο και κανένα εκτελεστικό ρόλο.μόνιμο δωδεκάωρο για εξαρτημένη σχέση εργασίας = κακό dealκαι ειδικά αν πρόκειται για δουλειά σαν του πωλητή ή του τηλεφωνιτή και όχι σαν του developer, 10 λόγοι παραπάνω, καθώς κανείς δεν έχει στόχο ζωής να απαντάει τηλέφωνα κ.λ.π.
Το πρότυπο του ιδιότυπου κινέζικου κουμουνιστοκαπιταλισμού.Τι κρίμα για ένα λαό με τόσο σημαντικό πολιτισμό στο παρελθόν.Ας τα βλέπουμε αυτά και εμείς με τον εξίσου σημαντικό πολιτισμό στο παρελθόν.Και ας προσέχουμε τις - στρατηγικές κυρίως - επιλογές μας.Γιατί, ήδη ατύπως και σε μας, οι σε εξαρτημένη εργασία απασχολούμενοι - στη μεγάλη πλειοψηφία τους -, αντιμετωπίζουν εργασιακό μεσαίωνα.;H όχι ;.