Εκτός ΕΛΚ το κόμμα του Όρμπαν - Τον καταψήφισαν σχεδόν όλοι και το κόμμα του απομονώνεται

Εκτός ΕΛΚ το κόμμα του Όρμπαν - Τον καταψήφισαν σχεδόν όλοι και το κόμμα του απομονώνεται Facebook Twitter
O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν- EPA
2

Την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφάσισαν πριν από λίγο τα μέλη του κόμματος μετά από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι 190 υπέρ και 3 κατά.

Η αναστολή της συμμετοχής θα έχει άμεση ισχύ και θα εφαρμοστεί μέχρι νεοτέρας.

Η αναστολή συνεπάγεται ότι το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν δεν θα συμμετέχει σε καμία συνάντηση του ΕΛΚ, δε θα έχει δικαιώματα ψήφου και δε θα έχει δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους για θέσεις στα θεσμικά όργανα.

Το κυβερνών κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας είχε νωρίτερα δηλώσει πως θα αποχωρήσει αμέσως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εάν ληφθεί απόφαση για την αναστολή της συμμετοχής του. Την προειδοποίηση είχε κάνει ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν,.

«Το Fidesz δεν μπορεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε απόφαση αναστολής της συμμετοχής του στο ΕΛΚ και αυτό αφορά την αξιοπρέπεια του Fidesz και της χώρας» είπε ο Ορμπάν.

Ο Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έχει συγκρουσθεί επανειλημμένως με την Ένωση για την προσφυγική του πολιτική και τις επιθέσεις του κατά του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, θα παραστεί αργότερα σήμερα στην συνεδρίαση επιτροπής του ΕΛΚ που θα αποφασίσει για την τύχη του κόμματός του.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την πρόταση αποπομπής του κόμματος του Όρμπαν από 13 κόμματα – μέλη του ΕΛΚ, λόγω της αμφιλεγόμενης πολιτικής του Ορμπάν σε διάφορα κρίσιμα ζητήματα, με σημαντικότερο το μεταναστευτικό. Ανάμεσα σε αυτούς που έστειλαν επιστολή ήταν και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπέρ της αποπομπής του Fidesz τάχθηκε για άλλη μια φορά σήμερα και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι το κόμμα «απέχει από τις χριστιανοδημοκρατικές αξίες».

Το χρονικό της τεταμένης σχέσης

 

Η οικογένεια των βασικών συντηρητικών κομμάτων στην Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό έμενε αμέτοχη τα τελευταία χρόνια ενώ ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, άρχισε να ξηλώνει τους δημοκρατικούς ελέγχους και τις ισορροπίες, αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Αλλά η υπομονή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έφθασε σε σημείο καμπής όταν ο Όρμπαν, ξεκίνησε μια εκστρατεία με αφίσες επιτιθέμενος στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον κεντροδεξιό προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Απηυδισμένοι πια με τα καμώματα του Ορμπάν, μέλη του ΕΛΚ από 13 ευρωπαϊκές χώρες ζητούν τώρα τον αποκλεισμό του Fidesz, του κόμματος του Ορμπάν.

Σύμφωνα με τους FT, υπάρχουν πιθανά μειονεκτήματα στην αποπομπή του Fidesz.

Το λιγότερο σημαντικό είναι ότι θα κοστίσει στο ΕΛΚ κάποιες πολύτιμες έδρες. Η αποπομπή του Όρμπαν, θα τον οδηγήσει πιο κοντά σε άλλα εθνικιστικά κόμματα, πιθανώς καθιστώντας τα πιο αποτελεσματική πολιτική δύναμη μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Παράλληλα, σημειώνεται στο άρθρο, η αποπομπή θα μπορούσε να διχάσει το ΕΛΚ πριν τις εκλογές. Θα αποξενώσει τους σκληροπυρηνικούς στη Βαυαρία, την Αυστρία και τη Γαλλία, που βλέπουν ψήφους στο πικρόχολο αντιμεταναστευτικό μήνυμα του Όρμπαν,.

Το θέμα του Όρμπαν,, σύμφωνα με τους FT, είναι ένα κρίσιμο τεστ για τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον επικεφαλής της ομάδας ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος ηγείται της προεκλογικής εκστρατείας με στόχο να γίνει ο διάδοχος του Γιούνκερ.

Ο Βέμπερ, Βαυαρός συντηρητικός, εμφανίζεται απρόθυμος να αντιμετωπίσει τον Όρμπαν, είτε λόγω συμπάθειας είτε λόγω σκοπιμότητας. Ακόμα και τώρα τα τελεσίγραφα του Βέμπερ φαίνονται ανεκτικά προς τον Ούγγρο ηγέτη.

Η αμφιθυμία γίνεται πολιτική ευθύνη, αναφέρουν οι συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας.

Εάν ο Βέμπερ προσπαθήσει να κρατήσει το Fidesz εντός του ΕΛΚ, ή προτείνει μια απλή αναστολή, θα γίνει όμηρος των όποιων νέων καταχρήσεων από τη Βουδαπέστη. Χρειάζεται να επιδείξει ηγεσία και αποφασιστικότητα για υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες.

Αυτά είναι βασικά προσόντα για τον ρόλο του προέδρου της Κομισιόν, τον οποίο φιλοδοξεί να αναλάβει, καταλήγει το άρθρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ