Βερολίνο: Δημοψήφισμα για την αφαίρεση διαμερισμάτων από μεγαλομεσίτες

Βερολίνο: Δημοψήφισμα για την αφαίρεση διαμερισμάτων από μεγαλομεσίτες Facebook Twitter
ΕΡΑ
1

Δημοψήφισμα για την αφαίρεση διαμερισμάτων από μεγαλομεσίτες και τη διάθεσή τους στην κοινωνική κατοικία θα προκηρύξουν οι Αρχές του Βερολίνου. 

Το Βερολίνο είναι η πόλη εκείνη, όπου το κόστος για τη στέγαση αυξάνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη: σήμερα οι κάτοικοί του ξοδεύουν κατά μέσον όρο το 46% του εισοδήματός τους για το ενοίκιο.

Η κατάσταση δε σε ορισμένες περιπτώσεις έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις για πολλούς Βερολινέζους, θύματα ενός ωμά αρπακτικού gentrification, ώστε οι Αρχές της πόλης αποφάσισαν να επέμβουν, αγοράζοντας εκατοντάδες διαμερίσματα, προκειμένου αυτά να μην καταλήξουν στα χέρια των μεγάλων κτηματομεσιτικών εταιριών που λυμαίνονται την αγορά και που στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν ήδη αποκτήσει χιλιάδες κατοικίες.

Ωστόσο, ακόμη και το μέτρο αυτό αποδείχθηκε ανεπαρκές.

Από καιρού πλέον οι δημοτικές Αρχές σκέφτονται να προκηρύξουν δημοψήφισμα για τη δυνατότητα αφαίρεσης της ιδιοκτησίας κατοικιών από τις μεγάλες κτηματομεσιτικές εταιρείες και τη διάθεση των κατοικιών αυτών στις υπηρεσίες στέγασης της πόλης, ώστε να εξασφαλίζεται το φθηνό ενοίκιο.

Η νομοθεσία που μέλλει να ακολουθήσει, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού, θα απαγορεύει τη δραστηριοποίηση στο Βερολίνο σε ιδιοκτήτες με πάνω από 3.000 κατοικίες στην κατοχή τους, όπως είναι η περίπτωση της μεγαλύτερης κτηματομεσιτικής εταιρείας στην πόλη, Deutsche Wohnen AG.

Για να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα αυτό απαιτείται να συγκεντρωθούν 20.000 υπογραφές που θα το προτείνουν, κάτι που φυσικά είναι εύκολο να επιτευχθεί.

Η Deutsche Wohnen AG έχει συγκεντρώσει τα πυρά των πάντων στη γερμανική πρωτεύουσα. Η δραστηριότητά της αποτελεί εμφανές παράδειγμα κερδοσκοπίας, που προκαλεί αλυσιδωτές αυξήσεις στην τιμή των ενοικίων.

Οι κατοικίες που πρόκειται να αφαιρεθούν από την κυριότητα τέτοιων εταιρειών υπολογίζονται σε περίπου 200.000 και θα μετατραπούν στη γερμανική εκδοχή των κοινωνικών κατοικιών των δήμων, που θα διατίθενται σε χαμηλά ενοίκια πιέζοντας προς τα κάτω τις αυξητικές τάσεις στην αγορά και θα προστατεύουν το κόστος ζωής των δημοτών.

Το Βερολίνο χαίρει ξεχωριστού καθεστώτος στο θεσμικό πλαίσιο της ομοσπονδίας της Γερμανίας, έχει δικό του Σύνταγμα και μπορεί να προκαλέσει δικά του δημοψηφίσματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Η άλλη πλευρά τέτοιου είδους μέτρων είναι οτι δημιουργούν μεγαλουπόλεις για δυο είδους κατοίκων: φτωχών σε κοινωνικές κατοικίες και πλουσίων (BoBos) στην ελεύθερη αγορά. Η μεσαία τάξη εξορίζεται διότι ούτε κοινωνική κατοικία δικαιούται και ούτε να πληρώσει μπορεί τις τιμές στην ελεύθερη αγορά - διότι αυτές βρίσκονται σε αφύσικα υψηλά επίπεδα εξάιτιας ακριβως της κοινωνικής κατοικίας που δεσμεύει συχνά εώς και τα μισά σπίτια. Οποτε οι πλούσιοι στις μεγαλουπόλεις επωφελούνται απ’τις υπηρεσίες, καθαρίστριες, ντανταδες, προσωπικό σε εστιατόρια κτλ που παρέχονται φθηνά από φτωχούς (συνήθως μετανάστες) που μπορούν να ζούνε σχετικά κοντά λόγω κοινωνικής κατοικίας. Ταυτόχρονα μια μέση οικογένεια ειναι αδύνατο πλέον να βρει σπίτι σε Λονδίνο, Παρίσι κτλ. όπου βρίσκονται οι περισσότερες δουλείες. Οπότε η μόνη λύση είναι καθημερινό πολύωρο commuting και ένας τεράστιος θυμός διότι το πανηγυράκι στις πόλεις - όπου δεν μπορούν να ζήσουν - χρηματοδοτείται κυρίως απ’τους φόρους τους