Αποκαλύψεις: Η Καθολική Εκκλησία κατέστρεψε έγγραφα «φωτιά» για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης

Αποκαλύψεις: Η Καθολική Εκκλησία κατέστρεψε έγγραφα «φωτιά» για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης Facebook Twitter
EPA
2

Η Ρωμαιοθολική Εκκλησία κατέστρεψε φακέλους για τους δράστες σεξουαλικών κακοποιήσεων στις τάξεις της, παραδέχθηκε σήμερα ο Γερμανός καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ, στενός σύμβουλος του Πάπα Φραγκίσκου.

Μιλώντας στη σύνοδο των επικεφαλής εθνικών ρωμαιοκαθολικών Εκκλησιών με αντικείμενο τη διερεύνηση των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον, ο καρδινάδλιος Μαρξ είπε χαρακτηριστικά:  «Η διοίκηση δεν συνέβαλε στην εκπλήρωση της αποστολής της Εκκλησίας αλλά, αντίθετα, την κατέπνιξε, τη δυσφήμισε και την κατέστησε αδύνατη».

«Φάκελοι που θα μπορούσαν να είχαν τεκμηριώσει αυτές τις τρομερές πράξεις και να δηλώσουν τα ονόματα των υπευθύνων καταστράφηκαν ή δεν σχηματίστηκαν καν», δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής επισκοπικής συνέλευσης ενώπιον 190 συμμετεχόντων στη σύνοδο.

«Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών και νέων οφείλονται, σε έναν όχι αμελητέο βαθμό, στην κατάχρηση εξουσίας στο πλαίσιο της διοίκησης», είπε ο Γερμανός καρδινάλιος στην ομιλία του όπου τόνισε την ανάγκη η Καθολική εκκλησία να έχει μια διοίκηση που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα σεξουαλικά σκάνδαλα που αμαύρωσαν την εικόνα της.


«Στη θέση των ενόχων, βρίσκονται τα θύματα που επιπλήχθηκαν και τους επιβλήθηκε η σιωπή», συνέχισε ο καρδινάλιος.


«Δικονομίες και διαδικασίες που εγκαθιδρύθηκαν για τη δίωξη των αδικημάτων εκ προθέσεως δεν τηρήθηκαν, μάλλον διαγράφτηκαν και αγνοήθηκαν. Τα δικαιώματα των θυμάτων, στην πραγματικότητα, ποδοπατήθηκαν και αφέθηκαν στα προσωπικά καπρίτσια κάποιων ατόμων».


Ο καρδινάλιος Μαρξ εκτίμησε επίσης πως «η αρχιερατική εχεμύθεια» που προβαλλόταν συχνά από την Εκκλησία δεν δικαιολογείτο απέναντι στις περιπτώσεις σεξουαλικών κακοποιήσεων που διέπραξαν μέλη της.


Ο ίδιος, υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαδικασίες που ακολουθεί η Εκκλησία, κάτι που αποτελεί σημαντική διεκδίκηση των θυμάτων σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Όπως είπε ο Γερμανός καρδινάλιος, ο αριθμός των περιπτώσεων που έχουν εξεταστεί από τα δικαστήρια της Εκκλησίας και οι λεπτομέρειες αυτών των περιπτώσεων πρέπει να δημοσιοποιηθούν το «ταχύτερο δυνατό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πόλεμος Ουκρανίας - Ρωσίας κλιμακώνεται: Νέες επιθέσεις και διπλωματικά αδιέξοδα

Διεθνή / Ο πόλεμος Ουκρανίας - Ρωσίας κλιμακώνεται: Νέες επιθέσεις και διπλωματικά αδιέξοδα

Οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά αεροδρόμια και η αδιέξοδη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν πως ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση - Η σιωπή του Τραμπ, η στάση του Πούτιν και η αδυναμία επίτευξης ειρήνης εντείνουν την κρίση
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Οι τελευταίες εξελίξεις της νέας έρευνας για την εξαφάνιση-μυστήριο

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Οι τελευταίες εξελίξεις της νέας έρευνας για την εξαφάνιση-μυστήριο

Η νέα έρευνα - έπειτα από δύο χρόνια- επικεντρώνεται στον δήμο Λάγκος, που βρίσκεται δίπλα στην Praia da Luz, την πόλη στην περιοχή του Αλγκάρβε όπου η Μαντλίν ΜακΚάν χάθηκε το 2007
LIFO NEWSROOM
Πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία: Ο Βίλντερς έριξε την κυβέρνηση

Διεθνή / Πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία: Ο Βίλντερς έριξε την κυβέρνηση

Δεκαοκτώ μήνες μετά την αιφνιδιαστική του νίκη στις εκλογές, που προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη και τον κόσμο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κόμμα για την Ελευθερία του Βίλντερς παραμένει το δημοφιλέστερο
LIFO NEWSROOM
Οι ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία στη Γάζα «αποτελούν στρατηγική», λέει ο Guardian

Διεθνή / Οι ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία στη Γάζα «αποτελούν στρατηγική», λέει ο Guardian

Αποκαλύψεις του Guardian δείχνουν πως σειρά ισραηλινών επιθέσεων σε σχολεία-καταφύγια στη Γάζα ήταν μέρος στρατιωτικής στρατηγικής - Πάνω από 120 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά. Διεθνής ανησυχία και καταδίκες
LIFO NEWSROOM
Τούρκος σεισμολόγος: Είναι από τα μέρη που μπορούν να δώσουν σεισμούς 8 Ρίχτερ

Διεθνή / Τούρκος σεισμολόγος: Είναι από τα μέρη που μπορούν να δώσουν σεισμούς 8 Ρίχτερ

Από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, ένα 14χρονο υπέστη σοβαρότατη κρίση πανικού και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Μάκρης, όπου οι γιατροί δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια