Αποκαλύψεις: Η Καθολική Εκκλησία κατέστρεψε έγγραφα «φωτιά» για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης

Αποκαλύψεις: Η Καθολική Εκκλησία κατέστρεψε έγγραφα «φωτιά» για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης Facebook Twitter
EPA
2

Η Ρωμαιοθολική Εκκλησία κατέστρεψε φακέλους για τους δράστες σεξουαλικών κακοποιήσεων στις τάξεις της, παραδέχθηκε σήμερα ο Γερμανός καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ, στενός σύμβουλος του Πάπα Φραγκίσκου.

Μιλώντας στη σύνοδο των επικεφαλής εθνικών ρωμαιοκαθολικών Εκκλησιών με αντικείμενο τη διερεύνηση των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον, ο καρδινάδλιος Μαρξ είπε χαρακτηριστικά:  «Η διοίκηση δεν συνέβαλε στην εκπλήρωση της αποστολής της Εκκλησίας αλλά, αντίθετα, την κατέπνιξε, τη δυσφήμισε και την κατέστησε αδύνατη».

«Φάκελοι που θα μπορούσαν να είχαν τεκμηριώσει αυτές τις τρομερές πράξεις και να δηλώσουν τα ονόματα των υπευθύνων καταστράφηκαν ή δεν σχηματίστηκαν καν», δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής επισκοπικής συνέλευσης ενώπιον 190 συμμετεχόντων στη σύνοδο.

«Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών και νέων οφείλονται, σε έναν όχι αμελητέο βαθμό, στην κατάχρηση εξουσίας στο πλαίσιο της διοίκησης», είπε ο Γερμανός καρδινάλιος στην ομιλία του όπου τόνισε την ανάγκη η Καθολική εκκλησία να έχει μια διοίκηση που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα σεξουαλικά σκάνδαλα που αμαύρωσαν την εικόνα της.


«Στη θέση των ενόχων, βρίσκονται τα θύματα που επιπλήχθηκαν και τους επιβλήθηκε η σιωπή», συνέχισε ο καρδινάλιος.


«Δικονομίες και διαδικασίες που εγκαθιδρύθηκαν για τη δίωξη των αδικημάτων εκ προθέσεως δεν τηρήθηκαν, μάλλον διαγράφτηκαν και αγνοήθηκαν. Τα δικαιώματα των θυμάτων, στην πραγματικότητα, ποδοπατήθηκαν και αφέθηκαν στα προσωπικά καπρίτσια κάποιων ατόμων».


Ο καρδινάλιος Μαρξ εκτίμησε επίσης πως «η αρχιερατική εχεμύθεια» που προβαλλόταν συχνά από την Εκκλησία δεν δικαιολογείτο απέναντι στις περιπτώσεις σεξουαλικών κακοποιήσεων που διέπραξαν μέλη της.


Ο ίδιος, υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαδικασίες που ακολουθεί η Εκκλησία, κάτι που αποτελεί σημαντική διεκδίκηση των θυμάτων σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Όπως είπε ο Γερμανός καρδινάλιος, ο αριθμός των περιπτώσεων που έχουν εξεταστεί από τα δικαστήρια της Εκκλησίας και οι λεπτομέρειες αυτών των περιπτώσεων πρέπει να δημοσιοποιηθούν το «ταχύτερο δυνατό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και υποθέσεις καρκίνου

Διεθνή / Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και οι υποθέσεις καρκίνου

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διεκδικούν τη Johnson & Johnson, υποστηρίζοντας ότι τα μωρομάντηλα με ταλκ περιείχαν αμίαντο, προκαλώντας καρκίνο και μεσοθηλίωμα
LIFO NEWSROOM
Ο Sam Fender συνεργάζεται με τον Έλτον Τζον στο νέο τραγούδι «Talk to You»

Διεθνή / Ο Sam Fender συνεργάζεται με τον Έλτον Τζον στο νέο τραγούδι «Talk to You»

Δεν μπορούσα να αντισταθώ – ήταν τόσο διασκεδαστικό να το παίξω. Αγαπώ πραγματικά τον Sam· είναι φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια, και είναι απίστευτο να τον βλέπω να εξελίσσεται σε έναν καλλιτέχνη παγκόσμιας κλάσης» δήλωσε ο Έλτον Τζον
LIFO NEWSROOM
Εκλογές Νέας Υόρκης: Σφοδρή σύγκρουση Μαμντάνι - Κουόμο στο πρώτο debate

Διεθνή / Εκλογές Νέας Υόρκης: Σφοδρή σύγκρουση Μαμντάνι - Κουόμο στο πρώτο debate

Σφοδρή αντιπαράθεση στην πρώτη τηλεμαχία για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης - Ο Ζοχράν Μαντάνι επιτίθεται στον Άντριου Κουόμο για διαφθορά και έλλειψη ενσυναίσθησης, ενώ η σύγκρουση για το Ισραήλ-Χαμάς προκαλεί έντονες αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια