Στις 21 Απριλίου οι προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ

Στις 21 Απριλίου οι προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι προκήρυξε, για τις 21 Απριλίου, τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος- κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο-αυτός θα διεξαχθεί στις 5 Μαϊου.

Η θητεία του σημερινού Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ολοκληρώνεται στις 12 Μαϊου.

Τα μεγαλύτερα κόμματα στη χώρα έχουν ξεκινήσει ήδη τις εσωτερικές διαδικασίες για την ανάδειξη των υποψηφίων τους.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE θα αναδείξει τον υποψήφιο του σε διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου.

Συνολικά, εννέα υποψήφιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να διεκδικήσουν το χρίσμα του κόμματος. Ωστόσο, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (64 ετών) και ο βουλευτής του κόμματος αυτού, Βλάτκο Γκιόρτσεφ (41 ετών).

Το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ θα επιλέξει τον υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές σε διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί υποψηφιότητες, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ως επικρατέστεροι υποψήφιοι του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ θεωρούνται ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο υπουργός Εσωτερικών, Όλιβερ Σπάσοφσκι και ο εθνικός συντονιστής της πΓΔΜ για το ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος ήταν υποψήφιος του κόμματος αυτού και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, όμως ηττήθηκε από τον Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας του SDSM με το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, με κοινό υποψήφιο. Στην περίπτωση αυτή, ίσως προκριθεί κάποιο άλλο πρόσωπο για υποψήφιος Πρόεδρος.

Η θητεία του Προέδρου της πΓΔΜ διαρκεί πέντε χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM