CNN: Το χακάρισμα ενός κινητού ίσως οδήγησε στη δολοφονία του Κασόγκι

CNN: Το χακάρισμα ενός κινητού ίσως οδήγησε στη δολοφονία του Κασόγκι Facebook Twitter
0

O Τζαμάλ Κασόγκι θεωρούσε πως τα μηνύματα που έστελνε μέσω WhatsApp στον φίλο του, τον Σαουδάραβα αντικαθεστωτικό Ομάρ Αμπντουλαζίζ, ήταν ασφαλή. Όμως στην πραγματικότητα υποκλέπτονταν, όπως και το υπόλοιπο περιεχόμενο του κινητού του Aμπντουλαζίζ μέσω του Pegasus, ένα κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιείται για παρακολουθήσεις. 

Το CNN μεταδίδει πως η υποκλοπή των μηνυμάτων ίσως έπαιξε ρόλο στην απόφαση για τη δολοφονία του.

O Αμπτουλαζίζ έχει μηνύσει τους δημιουργούς του Pegasus, μία εταιρία με έδρα το Ισραήλ, κατηγορώντας τους πως παραβίασαν το διεθνές δίκαιο, πουλώντας το Pegasus σε καταπιεστικά καθεστώτα. 

Η εταιρία NSO, η οποία κατασκευάζει το Pegasus, έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στη δολοφονία του Κασόγκι. Επιμένει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται μόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. 

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι ξεκάθαρος στην άποψη του για το Pegasus. «O όμιλος NSO στον σημερινό κόσμο, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, είναι ο χειρότερος ανάμεσα στους κακούς. Πουλάει αυτά τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά αντικαθεστωτικών, στελεχών της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Σνόουντεν σχολίασε επίσης πως είδε τις δυνατότητες του Pegasus πριν δύο χρόνια. Σε επίδειξη που του έγινε από εταιρία κυβερνοασφάλειας του έδειξαν, με ένα παρόμοιο πρόγραμμα με το Pegasus, πως με απλά ένα κλικ σε μήνυμα που είχε λάβει για αναβάθμιση των ρυθμίσεων, μπορούσε κάποιος να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στο κινητό του, δηλαδή στην κάμερα το πληκτρολόγιο και τα δεδομένα. 

Παρόμοια είναι και η άποψη του ειδικού στην κυβερνοασφάλεια, Μάικλ Σάουλοβ. «Ακόμα και αν η NSO πουλάει το λογισμικό σε μία συγκεκριμένη υπηρεσία επιβολής του νόμου, αν εκείνοι θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό κατά αθέμιτων στόχων, η NSO δεν μπορεί να το ελέγξει. 

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM