Διεθνή περιοδεία ξεκίνησε ο πρίγκιπας διάδοχος μπιν Σαλμάν μετά τη δολοφονία Κασόγκι

Διεθνή περιοδεία ξεκίνησε ο πρίγκιπας διάδοχος μπιν Σαλμάν μετά τη δολοφονία Κασόγκι Facebook Twitter
EPA
0

Περιοδεία σε χώρες του εξωτερικού ξεκίνησε σήμερα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάντην.

Είναι η πρώτη που πραγματοποιεί μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και την κατακραυγή προς την ηγεσία του Ριάντ και το πρόσωπό του με δημοσιεύματα να τον εμπλέκουν άμεσα στην υπόθεση.


Το βασιλικό υπουργικό συμβούλιο, σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, γνωστοποίησε την αναχώρηση του πρίγκιπα διαδόχου για την περιοδεία αυτή που γίνεται έπειτα από «εντολή» του πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν.


Η ανακοίνωση δεν ανέφερε τις χώρες που θα επισκεφτεί ο πρίγκιπας διάδοχος, γνωστός και ως MbS, ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya μετέδωσε ότι πρώτος σταθμός του θα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κύριος σύμμαχος του Ριάντ στην πολεμική επέμβαση της σαουδαραβικής συμμαχίας στην Υεμένη. Η τυνησιακή εφημερίδα Business News τόνισε ότι αναμένεται να επισκεφτεί επίσης την Τυνησία.

Ο βασιλιάς Σαλμάν ζήτησε από τον επιλεγμένο διάδοχό του να διεξάγει το ταξίδι «με βάση την προθυμία του να εμβαθύνει τις περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις του Βασιλείου στην περιοχή», σημειώνει η ανακοίνωση.


Στην Τουρκία, εκπρόσωπος της προεδρίας υπογράμμισε σήμερα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο MbS ενδέχεται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Αργεντινή την επόμενη εβδομάδα.


Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μετά την 2η Οκτωβρίου όπου και διαπράχθηκε η αποτρόπαιη δολοφονία Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.


Η δολοφονία έχει αμαυρώσει την εικόνα του Βασιλείου και του Σαουδάραβα πρίγκιπα, που κατηγορείται από τον διεθνή Τύπο και ανώνυμες πηγές τουρκικών αρχών ότι διέταξε το φόνο του επικριτικού προς το Ριάντ δημοσιογράφου.


Μάλιστα σήμερα, μια τουρκική εφημερίδα έγραψε ότι η επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ άφησε να εννοηθεί σε τούρκους αξιωματούχους τον περασμένο μήνα ότι η υπηρεσία έχει στην κατοχή της ηχητικό ντοκουμέντο από τηλεφώνημα που είχε κάνει ο μπιν Σαλμάν, στο οποίο ακούγεται να δίνει εντολές να «σωπάσει» ο Κασόγκι.


Παρόλο που ο Ερντογάν δεν κατηγορεί ανοιχτά τον πρίγκιπα διάδοχο, έχει υποστηρίξει ότι η εντολή της δολοφονίας του Κασόγκι προήλθε από «τα υψηλότερα κλιμάκια» του σαουδαραβικού κράτους, χωρίς να αποδώσει ευθύνες στον βασιλιά Σαλμάν.


Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η CIA δεν έχει καμία αμφιβολία για την ευθύνη του μπιν Σαλμάν στη δολοφονία. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι η CIA δεν έχει «τίποτε απολύτως σίγουρο» για την υπόθεση και επανεπιβεβαίωσε τη στήριξή του στους ηγέτες του Βασιλείου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ