Η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη συνιστά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

 

«Αυτό που συνέβη ήταν μια φρικτή ενέργεια» τόνισε ο Πομπέο, που παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτου Fox News.

 

«Ο φόνος, η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο στην Τουρκία παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτό είναι ξεκάθαρο» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

 

Ωστόσο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέμεινε στην αναγκαιότητα η Ουάσιγκτον να διατηρήσει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία ενώ απέφυγε να αποδοκιμάσει άμεσα τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

 

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές π Tζαμάλ Κασόγκι στραγγαλίστηκε μέχρι θανάτου «ελάχιστη ώρα μετά από την είσοδο του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

 

«Το πτώμα του θύματος διαμελίστηκε και καταστράφηκε στη συνεχεία. Ο θάνατος προήλθε από ασφυξία» αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση που κάνει λόγο για «προσχεδιασμένη» δολοφονία.

 

Ουσιαστική η επίσημη τοποθέτηση της τουρκικής δικαιοσύνης ακολουθεί τη γραμμή που έχουν υποστηρίξει ανεπισήμως Τούρκοι αξιωματούχοι, πως δηλαδή τα απομεινάρια του Κασόγκι μπορεί να μεταφέρθηκαν στην κατοικία του γενικού προξένου και εκεί να εξαφανίστηκαν με τη χρήση χημικών οξέων ή να πετάχτηκαν σε ένα πηγάδι που βρίσκεται στον κήπο του σπιτιού.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Guardian, Anadolu