Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε σήμερα το ταξίδι του για την πρώτη γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο. Στην τελετή του απόπλου του πλοίου παρέστη και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, εξαπολύοντας προειδοποιήσεις και απειλές. 

 

Ο Ντονμέζ διεμήνυσε πως αν το πλοίο παρενοχληθεί, το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας «θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο».  «Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την ασφάλεια, αλλά εάν παρενοχληθούμε, το πολεμικό μας ναυτικό θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο».

 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας προειδοποίησε όσους «προσπάθησαν να περιορίσουν τα δικαιώματά» της Τουρκίας βάσει του διεθνούς δικαίου, της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας, πως η Άγκυρα προστατεύει «κάθε πλατφόρμα».

 

 Οι δηλώσεις του Ντονμέζ έρχονται στον απόηχο των κατηγοριών της Τουρκίας προς την Ελλάδα, ότι το σεισμογραφικό, ερευνητικό πλοίο Barbaros παρενοχλήθηκε, πριν λίγες εβδομάδες, από ελληνική φρεγάτα. 

 

Ο Τούρκος υπουργός διαβεβαίωσε ότι το πλοίο θα επιχειρήσει στον στόχο του, νότια της Αττάλειας, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς καθώς «ο σεβασμός των αμοιβαίων δικαιωμάτων και του δικαίου, και το σημαντικότερο, ο σεβασμός της φύσης και του ανθρώπου είναι η βάση των ενεργειών» της Άγκυρας που «δίνει το παράδειγμα». 

 

Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο «Πορθητής» θα πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις τον χρόνο, γνωστοποιώντας ότι η Τουρκία είναι «πολύ κοντά» στην αγορά και δεύτερου πλοίου-γεωτρύπανου.