Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Κασόγκι - Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Κασόγκι - Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τις εξηγήσεις που έδωσε η Σαουδική Αραβία για το θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε το Σάββατο τον θάνατο του δημοσιογράφου, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν από τότε που εισήλθε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου.

Tην ίδια ώρα έγινε γνωστό πως ο πρίγκιπας διάδοχος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στο Ριάντ, γνωστοποίησε σε ένα tweet το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Σαουδικής Αραβίας.

Την Κυριακή ο Μνούτσιν ανέφερε ότι οι εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ήταν ένα «καλό πρώτο βήμα όχι όμως επαρκές», προσθέτοντας ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ριάντ σε σχέση με το περιστατικό. Ο πρίγκιπας διάδοχος και ο Μνούτσιν «υπογράμμισαν τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών, τονίζεται στο tweet.

«Δεν είμαι ικανοποιημένος από αυτά που άκουσα» δήλωσε πίσω στις ΗΠΑ ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Δεν θέλω να χάσω όλες αυτές τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας. Όμως θα φθάσουμε στο τέλος της υπόθεσης», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ δήλωσε έκπληκτος από το διάστημα του ενός μήνα που ανακοίνωσαν οι Σαουδάραβες για την ολοκλήρωση της έρευνας. «Είναι μεγάλη καθυστέρηση, δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτό». «Έχουμε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία, έχουμε ανθρώπους στην Τουρκία (...). Θα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα τις επόμενες ημέρες» διαβεβαίωσε.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες για τον τρόπο που σκοτώθηκε ο Τζαμάλ Κασόγκι και ότι οι συνομιλίες επ' αυτού συνεχίζονται με τις σαουδαραβικές αρχές.

«Θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια κι όχι μόνο να μιλάμε. Καταρχάς, πρέπει να μάθουμε γιατί πέθανε. Ποιος τον σκότωσε; Θέλουμε να μάθουμε όλα τα γεγονότα» ανέφερε ο Μπόλτον από τη Μόσχα που επισκέπτεται, όπως μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο Ekho Moskvy.

Η κατακραυγή για την υπόθεση Κασόγκι μεγαλώνει μέρα με τη μέρα με αναλυτές να εκτιμούν πως ο Τραμπ αλλάζει στάση και εμφανίζεται πιο επικριτικός απέναντι στο βασίλειο εξαιτίας της.

Έκκληση προς τον ΟΗΕ για ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο του Κασόγκι απήθυνε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

«Είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά λυπημένοι από τα τραγικά νέα που επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας. Τα ευρήματα των ερευνών που διεξήγαγαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, ισχυριζόμενες ότι ο Κασόγκι πέθανε ως αποτέλεσμα «συμπλοκής» στο εσωτερικό του προξενείου, δεν είναι αξιόπιστα και σηματοδοτούν ένα νέο χαμηλό ρεκόρ στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία», υποστηρίζει ο διευθυντής εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή, Σαμάχ Χαντίντ. Και προσθέτει: «Καλούμε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να παραδώσουν αμέσως το σώμα του Τζαμάλ Κασόγκι, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτοψία από ανεξάρτητους ιατροδικαστές σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Πρέπει επίσης να πραγματοποιήσουν ανεξάρτητη έρευνα, για οποιαδήποτε στοιχεία που έχουν σχετικά με την δολοφονία του Κασόγκι, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τον θάνατό του».

Ακόμη ο κ. Χαντίντ επισημαίνει: «Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να διατάξει επείγουσα έρευνα σχετικά με τον θάνατο του Κασόγκι και τις συνθήκες που τον περιβάλλουν. Η οικογένεια και ο κόσμος αξίζουν να μάθουν την αλήθεια για το τι πραγματικά του συνέβη, και οι υπεύθυνοι, όσο υψηλόβαθμοι και αν είναι, πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη. Μια ανεξάρτητη έρευνα θα είναι η μόνη εγγύηση, εναντίον της - όπως φαίνεται - συγκάλυψης από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας των λεπτομερειών της δολοφονίας του Κασόγκι, ή τις απόπειρες άλλων κυβερνήσεων να συγκαλύψουν το θέμα, ώστε να διατηρηθούν οι επικερδείς συμφωνίες όπλων και άλλοι επιχειρηματικοί δεσμοί με το Ριάντ».

«Η τραγική αυτή δολοφονία μέσα στο προξενείο, ισοδυναμεί με εξωδικαστική εκτέλεση. Έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή μεταξύ των υπερασπιστών και υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, των δημοσιογράφων και των αντιφρονούντων παντού, ενισχύοντας την ιδέα πως η Σαουδική Αραβία μπορεί να ενεργήσει με απόλυτη ατιμωρησία, χρησιμοποιώντας τις πρεσβείες και τα προξενεία της ως ασφαλή καταφύγια από τη δίωξη οπουδήποτε στον κόσμο», καταλήγει ο διευθυντής εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή.

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ