Το Βερολίνο καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στη Σ. Αραβία

Το Βερολίνο καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στη Σ. Αραβία Facebook Twitter
0

Η Γερμανία καλεί τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία, όσο εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από τις συνθήκες θανάτου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. 

Τη σχετική δήλωση έκανε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Το Ριάντ έχει δώσει πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες εκδοχές για το πώς επήλθε ο θάνατος του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο του στην Κωνσταντινούπολη.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ χαρακτήρισε τον θάνατό του «τεράστιο και σοβαρό λάθος», αλλά επεδίωξε να προστατεύσει τον ισχυρό πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η Γερμανία θα σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία για όσο καιρό εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από τις συνθήκες θανάτου του Κασόγκι.

Ο Αλτμάιερ, στενός σύμμαχος της Μέρκελ, δήλωσε ότι οι εξηγήσεις του Ριάντ για την υπόθεση αυτή δεν είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητικές.

«Η κυβέρνηση συμφωνεί ότι δεν θα εγκρίνουμε περαιτέρω εξαγωγές όπλων προς το παρόν επειδή θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη», δήλωσε ο Αλτμάιερ στο δίκτυο ZDF.

Μέχρι στιγμής φέτος η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες καθιστούν το Ριάντ τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα γερμανικών όπλων μετά την Αλγερία.

Στην ερώτηση αν η Γερμανία θα ακυρώσει συμφωνίες που είχαν συναφθεί προηγουμένως για την εξαγωγή όπλων στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να αυξήσει τις πιέσεις στο Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι, ο Αλτμάιερ απάντησε ότι «πολύ σύντομα» θα ληφθεί μια απόφαση.

«Για μένα θα ήταν σημαντικό να καταλήξουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση», σημείωσε ο Αλτμάιερ.

«Μόνο αν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν, θα το αντιληφθεί η κυβέρνηση του Ριάντ. Δεν θα υπάρξουν θετικές συνέπειες αν εμείς σταματήσουμε τις εξαγωγές όπλων αλλά άλλες χώρες αναπληρώσουν την ίδια ώρα το κενό», κατέληξε.

Υψηλόβαθμοι πολιτικοί της Γερμανίας κάλεσαν επίσης το Σαββατοκύριακο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Τζο Κέζερ να μην μετάσχει σε επενδυτική διάσκεψη που θα γίνει στη Σαουδική Αραβία αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ