Το Βερολίνο καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στη Σ. Αραβία

Το Βερολίνο καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στη Σ. Αραβία Facebook Twitter
0

Η Γερμανία καλεί τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία, όσο εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από τις συνθήκες θανάτου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. 

Τη σχετική δήλωση έκανε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Το Ριάντ έχει δώσει πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες εκδοχές για το πώς επήλθε ο θάνατος του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο του στην Κωνσταντινούπολη.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ χαρακτήρισε τον θάνατό του «τεράστιο και σοβαρό λάθος», αλλά επεδίωξε να προστατεύσει τον ισχυρό πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η Γερμανία θα σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία για όσο καιρό εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από τις συνθήκες θανάτου του Κασόγκι.

Ο Αλτμάιερ, στενός σύμμαχος της Μέρκελ, δήλωσε ότι οι εξηγήσεις του Ριάντ για την υπόθεση αυτή δεν είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητικές.

«Η κυβέρνηση συμφωνεί ότι δεν θα εγκρίνουμε περαιτέρω εξαγωγές όπλων προς το παρόν επειδή θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη», δήλωσε ο Αλτμάιερ στο δίκτυο ZDF.

Μέχρι στιγμής φέτος η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες καθιστούν το Ριάντ τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα γερμανικών όπλων μετά την Αλγερία.

Στην ερώτηση αν η Γερμανία θα ακυρώσει συμφωνίες που είχαν συναφθεί προηγουμένως για την εξαγωγή όπλων στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να αυξήσει τις πιέσεις στο Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι, ο Αλτμάιερ απάντησε ότι «πολύ σύντομα» θα ληφθεί μια απόφαση.

«Για μένα θα ήταν σημαντικό να καταλήξουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση», σημείωσε ο Αλτμάιερ.

«Μόνο αν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν, θα το αντιληφθεί η κυβέρνηση του Ριάντ. Δεν θα υπάρξουν θετικές συνέπειες αν εμείς σταματήσουμε τις εξαγωγές όπλων αλλά άλλες χώρες αναπληρώσουν την ίδια ώρα το κενό», κατέληξε.

Υψηλόβαθμοι πολιτικοί της Γερμανίας κάλεσαν επίσης το Σαββατοκύριακο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Τζο Κέζερ να μην μετάσχει σε επενδυτική διάσκεψη που θα γίνει στη Σαουδική Αραβία αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM