Υπόθεση Κασόγκι: Η Διεθνής Αμνηστία ζητά τη διεξαγωγή έρευνας από τον ΟΗΕ

Υπόθεση Κασόγκι: Η Διεθνής Αμνηστία ζητά τη διεξαγωγή έρευνας από τον ΟΗΕ Facebook Twitter
EPA
0

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία για συγκάλυψη της «απεχθούς δολοφονίας» του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. 

«Αυτή η απεχθής δολοφονία μέσα στο προξενείο ισοδυναμεί με εξωδικαστική εκτέλεση», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.


«Τα ευρήματα της έρευνας των σαουδαραβικών αρχών σύμφωνα με τα οποία ο Κασόγκι πέθανε ως αποτέλεσμα μιας 'αψιμαχίας' στο εσωτερικό του προξενείου δεν είναι αξιόπιστα και σημαδεύουν ένα αβυσσαλέο νέο χαμηλό στα πεπραγμένα της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σε μια δήλωση ο Σαμάχ Χαντίτντ, διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή.


Κάλεσε τις σαουδαραβικές αρχές να εμφανίσουν τη σορό του Κασόγκι ώστε ανεξάρτητοι ιατροδικαστές να πραγματοποιήσουν νεκροψία. Είπε επίσης πως τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διεξαγάγουν έρευνα για τον θάνατό του.

«Μια ανεξάρτητη έρευνα θα είναι η μοναδική εγγύηση για αυτό που εμφανίζεται να είναι όλο και περισσότερο μια συγκάλυψη εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας των περιστάσεων της δολοφονίας του Κασόγκι ή προσπάθειες άλλων κυβερνήσεων να κρύψουν το θέμα κάτω από το χαλί ώστε να διατηρήσουν επικερδείς συμφωνίες όπλων και άλλους επιχειρηματικούς δεσμούς με το Ριάντ», είπε ο Χαντίντ.

Παράλληλα η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι είναι «θορυβημένη» από τις πληροφορίες που φθάνουν από το Ριάντ για τον θάνατο του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.


«Η ισπανική κυβέρνηση είναι θορυβημένη από τις πρώτες αναφορές από τον εισαγγελέα της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και εκφράζει τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά της στην οικογένειά του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ισπανία.

Η ισπανική κυβέρνηση συντάσσεται με την έκκληση που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για ενδελεχή και διαφανή έρευνα η οποία θα οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνους που ευθύνονται για τη δολοφονία, η οποία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Πάπας Λέων και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο

Διεθνή / Πάπας Λέων και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο

Ο Πάπας θα επισκεφθεί το τέμενος Σουλτάν Αχμέτ και ακολούθως το Φανάρι, όπου θα παρακολουθήσει δοξολογία, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη
LIFO NEWSROOM