Το 15% της Ουκρανίας στον έλεγχο της Ρωσίας- «Η μεγαλύτερη βίαιη προσάρτηση εδαφών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Το 15% της Ουκρανίας περνά στον έλεγχο της Ρωσίας - «Η μεγαλύτερη βίαιη προσάρτηση εδαφών από τον Β’ Π.Π» Facebook Twitter
Στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντονμπάς - Φωτ.: Getty Images
0

Η Ρωσία θα προχωρήσει στην προσάρτηση του 15% των εδαφών της Ουκρανίας μετά τα δημοψηφίσματα-παρωδία που έλαβαν χώρα στο Ντονμπάς, και ειδικότερα τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αλλά και Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται να υπογράψει την προσάρτηση των υπό κατάληψη ουκρανικών εδαφών, αύριο, Παρασκευή κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενημέρωσε για τα πλάνα της χώρας αναφέροντας πως στις 15:00 θα λάβει χώρα τελετή σχετικά «με τις συμφωνίες για την προσχώρηση νέων εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Συμφωνίες θα υπογραφούν και με τις τέσσερις περιοχές, ενημέρωσε ο ίδιος, μετά και τα δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν τις περασμένες μέρες. Υπενθυμίζεται πως τα δημοψηφίσματα «έδειξαν» σχεδόν καθολική επιθυμία ένταξης στη Ρωσία, αλλά η Δύση και το Κίεβο καταγγέλλουν βία και νοθεία, καθώς οι κάλπες πέρασαν ακόμα και σπίτι – σπίτι.

 Στις τέσσερις αυτές περιοχές, που έχουν έκταση μεγαλύτερη από 90.000 τ/μ – είναι ίση με την Ουγγαρία ή την Πορτογαλία - υπολογίζεται πως ζουν 4 εκατομμύρια κάτοικοι.

Μετά την υπογραφή των συμφωνιών, ο Πούτιν αναμένεται να εκφωνήσει μία μεγαλειώδη ομιλία και θα συναντηθεί με τους κυβερνήτες που έχει ορίσει η Μόσχα για τα εδάφη αυτά.

«Η μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών από τον Β’ Π.Π»

Ο αναλυτής του Economist, Σασάνκ Τζόσι, επισημαίνει πως η «απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να προσαρτήσει επίσημα τις υπό ρωσική κατοχή περιοχή της Ουκρανίας, σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη βίαιη προσάρτηση εδαφών στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Εξήγησε πως οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μία κατάσταση «χωρίς επιστροφή» και δίνουν τη δυνατότητα στον Πούτιν να «υπερασπιστεί τις περιοχές αυτές» αλλά και να κατακτήσει και τα σημεία τους που δεν έχουν καταληφθεί ακόμα.

Ο κίνδυνος αυτός επισημαίνεται εδώ και μέρες, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως μία πιθανή προσπάθεια της Ουκρανίας να ανακαταλάβει τα εδάφη της, θα χαρακτηριστεί από το Κρεμλίνο ως επίθεση στη Ρωσία. 

Τέλος, ο αναλυτής επισημαίνει πως σε περίπτωση πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα μπορεί να επιστρέψει τα εδάφη στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM