Carnian Pluvial Episode: Η μαζική εξαφάνιση ειδών που έφερε την κυριαρχία δεινοσαύρων στον πλανήτη

Carnian Pluvial Episode: Η μαζική εξαφάνιση ειδών που έφερε την κυριαρχία δεινοσαύρων στον πλανήτη Facebook Twitter
Βροχή εκατομμυρίων ετών «έστρωσε» το δρόμο για την εμφάνιση των δεινοσαύρων. EPA/ANTONIO COTRIM
0

Πριν από 233 εκατομμύρια χρόνια ξεκίνησε βροχή πάνω από την περιοχή της Παγγαίας, η οποία συνέχισε αδιάκοπα για πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια.

Το Carnian Pluvial Episode (CPE), όπως ονομάζεται, αποτέλεσε στην πραγματικότητα ένα σημαντικό γεγονός εξαφάνισης, με αποτέλεσμα το θάνατο του 1/3 όλων των θαλάσσιων ειδών κι ενός σημαντικού αριθμού χερσαίων φυτών και ζώων.

Το CPE, που προκλήθηκε από ηφαιστειακές εκρήξεις και κλιματική αλλαγή, δεν είναι μόνο σημαντικό για ό,τι χάθηκε, αλλά και για αυτό που εμφανίστηκε.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, το CPE στην πραγματικότητα ήταν μια περίοδος «διεργασιών», ανοίγοντας αποτελεσματικά το δρόμο για την κυριαρχία των δεινοσαύρων και την εξέλιξη πολλών χερσαίων ομάδων ζώων που υπάρχουν στη Γη μέχρι σήμερα.

Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν κοραλλιογενείς ύφαλους και πλαγκτόν στον ωκεανό, ενώ συνέβαλε επίσης στην εμφάνιση χερσαίας πανίδας, όπως βάτραχοι, σαύρες, κροκόδειλοι και χελώνες.

Επιπλέον, η πρώτη εμφάνιση των κωνοφόρων, που επωφελήθηκε από τη μαζική εξαφάνιση στο τέλος της Πέρμιας περιόδου, αποτελεί την αιτία δημιουργίας πολλών σύγχρονων οικοσυστημάτων, προαναγγέλοντας «την αυγή του σύγχρονου κόσμου».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ/ Πηγή: Live Science

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM