Πριν από 233 εκατομμύρια χρόνια ξεκίνησε βροχή πάνω από την περιοχή της Παγγαίας, η οποία συνέχισε αδιάκοπα για πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια.

 

Το Carnian Pluvial Episode (CPE), όπως ονομάζεται, αποτέλεσε στην πραγματικότητα ένα σημαντικό γεγονός εξαφάνισης, με αποτέλεσμα το θάνατο του 1/3 όλων των θαλάσσιων ειδών κι ενός σημαντικού αριθμού χερσαίων φυτών και ζώων.

 

Το CPE, που προκλήθηκε από ηφαιστειακές εκρήξεις και κλιματική αλλαγή, δεν είναι μόνο σημαντικό για ό,τι χάθηκε, αλλά και για αυτό που εμφανίστηκε.

 

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, το CPE στην πραγματικότητα ήταν μια περίοδος «διεργασιών», ανοίγοντας αποτελεσματικά το δρόμο για την κυριαρχία των δεινοσαύρων και την εξέλιξη πολλών χερσαίων ομάδων ζώων που υπάρχουν στη Γη μέχρι σήμερα.

 

Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν κοραλλιογενείς ύφαλους και πλαγκτόν στον ωκεανό, ενώ συνέβαλε επίσης στην εμφάνιση χερσαίας πανίδας, όπως βάτραχοι, σαύρες, κροκόδειλοι και χελώνες.

 

Επιπλέον, η πρώτη εμφάνιση των κωνοφόρων, που επωφελήθηκε από τη μαζική εξαφάνιση στο τέλος της Πέρμιας περιόδου, αποτελεί την αιτία δημιουργίας πολλών σύγχρονων οικοσυστημάτων, προαναγγέλοντας «την αυγή του σύγχρονου κόσμου».

 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ/ Πηγή: Live Science

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr