SpaceX: Ο περίεργος δοκιμαστικός πύραυλος του Έλον Μασκ απογειώθηκε και προσγειώθηκε με επιτυχία

SpaceX: Ο περίεργος δοκιμαστικός πύραυλος του Έλον Μασκ απογειώθηκε και προσγειώθηκε με επιτυχία Facebook Twitter
SpaceX: Ο περίεργος δοκιμαστικός πύραυλος του Έλον Μασκ απογειώθηκε - Και προσγειώθηκε με επιτυχία
0

Ο τελευταίος δοκιμαστικός πύραυλος του SpaceX έκανε την πρώτη του επιτυχημένη πτήση καταφέρνοντας να προσγειωθεί σε όρθια θέση.

Το σκάφος με την ονομασία «SN5», δεν μοιάζει με έναν συνηθισμένο πύραυλο, αλλά περισσότερο με έναν μεγάλο, χαλύβδινο κύλινδρο με πυραυλικό κινητήρα προσαρτημένο από κάτω. Η σύντομη δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στο χώρο έρευνας και ανάπτυξης της SpaceX, στο νότιο Τέξας στο πλαίσιο προπαρασκευαστικών ασκήσεων ακριβείας.

Το πρωτότυπο είναι το τελευταίο σε μια σειρά δοκιμαστικών οχημάτων που έχει κατασκευάσει η Space X τον τελευταίο χρόνο, καθώς η εταιρεία αγωνίζεται να ολοκληρώσει το Starship, το σκάφος με το οποίο ο CEO Έλον Μασκ οραματίζεται να στείλει τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη.

Το τελευταίο μοντέλο είναι σχετικά απλό: Έχει ύψος 30 μέτρα και μοιάζει με ατσάλινο κύλινδρο με ένα «καπάκι» στην κορυφή. «Θα πάμε στο φεγγάρι. Θα φτιάξουμε μια βάση στο φεγγάρι. Θα στείλουμε ανθρώπους στον Άρη και θα κάνουμε τη ζωή πολυ-πλανητική», δήλωσε ο Μασκ. «Αυτή η μέρα προαναγγέλλει μια νέα εποχή εξερεύνησης του Διαστήματος».

Η πτήση του «SN5» διήρκεσε μόλις 45 δευτερόλεπτα και έφτασε σε ύψος 150 μέτρων από το έδαφος αλλά ήταν μια σημαντική πρώτη επιτυχία τη SpaceX. «Ο Άρης μοιάζει πια αληθινός», είπε ο ιδρυτής της Space Χ, προσθέτοντας ότι έχουν προγραμματιστεί αρκετές σύντομες πτήσεις πριν την δοκιμαστική έκδοση του πρωτότυπου που θα σταλεί σε μεγάλο υψόμετρο.

Πέρυσι, η SpaceX πραγματοποίησε τρεις σύντομες δοκιμές χρησιμοποιώντας ένα προηγούμενο πρωτότυπο, με το όνομα Starhopper αλλά το σκάφος αυτό τελικώς αποσύρθηκε. Τα περισσότερα πρωτότυπα άλλωστε καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια δοκιμών συμπίεσης, όπου τα οχήματα είναι γεμάτα με εξαιρετικά κρύο υγρό για να διασφαλιστεί ότι δεν θα λυγίσουν κάτω από τις έντονες θερμοκρασίες και πιέσεις κατά την τροφοδοσία.

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε η SpaceX θα επιχειρήσει να στείλει το πρώτο της διαστημικό σκάφος Starship σε τροχιά γύρω από τη Γη και τα πρωτότυπα φαίνεται να απέχουν από το ιδανικό, τελικό σχέδιο του Starship.

Το SN5, όπως και οι προκάτοχοί του, διαθέτει μόνο έναν πυραυλικό κινητήρα αλλά σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το τελικό διαστημικό σκάφος θα χρειαστεί έως και έξι κινητήρες ενώ για να φτάσει σε τροχιά.

Το Starship θα πρέπει να μπορεί να μεταφέρει τεράστια φορτία έως και 100 τόνων - όπως δορυφόροι ή διαστημικά τηλεσκόπια - σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η SpaceX θέλει τα διαστημικά αυτά οχήματα να μπορούν αν στείλουν δεκάδες επιβάτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τη Σελήνη ή τον Άρη.

Την περασμένη Κυριακή, η SpaceX προσθαλάσσωσε με ασφάλεια δύο αστροναύτες της NASA από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά από μια δοκιμαστική πτήση δύο μηνών. Η κάψουλα Dragon έπεσε στον Κόλπο του Μεξικού, στα ανοικτά της ακτής Pensacola της Φλόριντα.

Η SpaceX έγινε έτσι η μόνη ιδιωτική εταιρεία που έχει μεταφέρει ανθρώπους από και προς τον ISS.

Με πληροφορίες του CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM