Time: Τα 9 «πιο υποτιμημένα» υγιεινά τρόφιμα

Time: «Τα 9 πιο υποτιμημένα υγιεινά τρόφιμα» Facebook Twitter
0

Πολλοί από όσους ξεκινούν ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, «τείνουν να πέφτουν σε συγκεκριμένα μοτίβα. Είμαστε πλάσματα της συνήθειας».

Αυτό υποστηρίζει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μίντι Χάαρ, βοηθός κοσμήτορα στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης. «Αλλά από διατροφικής άποψης, (μόνο) διαφοροποιώντας τη διατροφή σας, θα πάτε μπροστά», συνέχισε, εξηγώντας, ότι το να αλλάζει το συνηθισμένο σας πρόγραμμα διατροφής, θα μπορούσε να είναι επίσης μια ευχάριστη έκπληξη «για τους γευστικούς σας κάλυκες».

Οι συντάκτες του περιοδικού Time ζήτησαν από διαιτολόγους να αποκαλύψουν τα αγαπημένα τους underrated (υποτιμημένα) υγιεινά τρόφιμα, καθώς και ιδέες για την ένταξή τους στη διατροφή.

1. Σέλινο

Το απλό κοτσάνι σέλινου αξίζει να το ξανασκεφτούμε, σύμφωνα με τους ειδικούς. Είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Κ, το κάλιο και το φυλλικό οξύ, καθώς και ποικιλία αντιοξειδωτικών. Ακόμη, όπως είπε η σεφ και διαιτολόγος Λόρα Πενσιέρο, τα κοτσάνια μπορούν να κοπούν και να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, stir-fry, σούπες και μαγειρευτά, ενώ τα φύλλα έχουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές, όπως η εξής: «Φτιάξε ένα φρέσκο, βοτανικό πέστο για ζυμαρικά, λαχανικά σχάρας ή σάντουιτς. Μπορείτε επίσης να τα προσθέσετε σε smoothie ή χυμούς για θρεπτική ενίσχυση», προτείνουν οι διατροφολόγοι.

Time: «Τα 9 πιο υποτιμημένα υγιεινά τρόφιμα» Facebook Twitter

2. Μανταρίνια κλημεντίνες

Αυτός ο γευστικός καρπός -κάτι μεταξύ μανταρινιού και γλυκού πορτοκαλιού- είναι μία από τις αγαπημένες επιλογές της Χάαρ για θρεπτικό σνακ ή ακόμα και επιδόρπιο. Είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, έχουν λίγες φυτικές ίνες, μας ξεδιψούν, είναι εύκολες στη μεταφορά και δεν χρειάζονται ψυγείο στην πεζοπορία.

Time: «Τα 9 πιο υποτιμημένα υγιεινά τρόφιμα» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash

3. Σπόροι κολοκύθας

Αυτοί οι μικροσκοπικοί, επίπεδοι, οβάλ σπόροι είναι «μικροί αλλά θαυματουργοί», λέει η διαιτολόγος Μάγκι Μιχαλτσίκ. Έχουν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά όπως ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό και μαγνήσιο. «Ρίξε τους σε τοστ, σαλάτες, γκουακαμόλε ή αντί για κουκουνάρι στο πέστο», προτείνουν οι ειδικοί.

Time: «Τα 9 πιο υποτιμημένα υγιεινά τρόφιμα» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash

4. Χυμός ροδιού

Προσφέρει ενυδάτωση με θρεπτικά οφέλη, καθώς περιέχει πολυφαινολικές αντιοξειδωτικές ενώσεις και κάλιο. Η Μιχαλτσίκ τον προτιμά σε κοκτέιλ και mocktail: 100% χυμός ροδιού με ανθρακούχο νερό, λίγο χυμό λάιμ και δυόσμο ή με πουρέ φρούτου του πάθους για mocktail «σαν ηλιοβασίλεμα».

Time: «Τα 9 πιο υποτιμημένα υγιεινά τρόφιμα» Facebook Twitter
pomegranate

5. Φρίκε (Freekeh)

Αυτό το δημητριακό της Μέσης Ανατολής είναι πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, καλίου και φυλλικού οξέος. Έχει καπνιστή, καρυδένια γεύση και μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι ή το κριθάρι. Η Χάαρ το συνδυάζει με ντομάτα, αγγούρι, ηλιόσπορους και σταφίδες.

6. Δαμάσκηνα αποξηραμένα (prunes)

Πέρα από τη βοήθεια στη δυσκοιλιότητα, έρευνες απέδειξαν, ότι 5-6 δαμάσκηνα την ημέρα επιβραδύνουν την απώλεια οστικής μάζας και μειώνουν τον κίνδυνο καταγμάτων. Χρησιμοποίησε τα πολτοποιημένα σε μπισκότα αντί για βούτυρο, ζάχαρη ή αυγά.

Time: «Τα 9 πιο υποτιμημένα υγιεινά τρόφιμα» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash

7. Σαρδέλες

Συσκευασμένες με ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, οι σαρδέλες είναι «μυστικό όπλο» διατροφής. Φάτες κατευθείαν από το κουτί, με κράκερ, σε ζυμαρικά ή σε τοστ με αβοκάντο.

Time: «Τα 9 πιο υποτιμημένα υγιεινά τρόφιμα» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash

8. Σπόροι κάνναβης (hemp hearts)

Χωρίς ψυχοδραστικές ουσίες, είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, ωμέγα-3 και μαγνήσιο. «Προσθέστε τους σε γιαούρτι, σαλάτες, τοστ ή φτιάξε χυλό με καρύδα και ξηρούς καρπούς».

9. Κάρδαμο

Αυτό το φυλλώδες πράσινο ξεπερνά ακόμα και το kale σε θρεπτική πυκνότητα, σύμφωνα με έρευνα του CDC. Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες, σάντουιτς με καραμελωμένα κρεμμύδια ή wraps με σάλτσα φυστικοβούτυρου.

Time: «Τα 9 πιο υποτιμημένα υγιεινά τρόφιμα» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Αλτσχάιμερ: Τι περιλαμβάνει η διατροφή MIND - Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα ωφέλη της

Τech & Science / Αλτσχάιμερ: Τι περιλαμβάνει η διατροφή MIND - Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα οφέλη της

Το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και της Νότιας Καλιφόρνιας κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι όσοι ακολουθούν τη διατροφή MIND παρουσιάζουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου
LIFO NEWSROOM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερευνητές ανακάλυψαν κάτι νέο στον τρόπο που μπορεί να ξεκινά ο καρκίνος

Τech & Science / Νέο επιστημονικό εύρημα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναπτύσσεται ο καρκίνος

Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Society of Hematology, προσφέρει μια νέα οπτική για την κατανόηση και στο μέλλον την αντιμετώπιση των αιματολογικών καρκίνων
LIFO NEWSROOM
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΕΥΝΑ

Τech & Science / Τα δημητριακά η πιο μολυσμένη τροφή με «παντοτινά χημικά» σε όλη την Ευρώπη - Τι έδειξε μελέτη

Η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον μόλις τώρα γίνεται σαφής, με νέες μελέτες να εμφανίζονται συχνά σχετικά με τη σύνδεση ορισμένων χημικών ουσιών με ασθένειες όπως ο καρκίνος
LIFO NEWSROOM
Σαμ Άλτμαν ChatGPT

Τech & Science / Ο Σαμ Άλτμαν κηρύσσει «κόκκινο συναγερμό» για το ChatGPT καθώς ο ανταγωνισμός πιέζει την OpenAI

Σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της Δευτέρας, ο Άλτμαν ανέφερε ότι η OpenAI θα επαναπροσανατολίσει τις προτεραιότητές της, σημειώνοντας πως η συγκυρία είναι «κρίσιμη»
LIFO NEWSROOM
Εάν φέτος τα Χριστούγεννα δεν σταματάτε να φτερνίζεστε, υπάρχει εξήγηση

Τech & Science / Εάν φέτος τα Χριστούγεννα δεν σταματάτε να φτερνίζεστε, υπάρχει εξήγηση

Παρότι οι γιορτές θεωρούνται περίοδος χαλάρωσης και οικογενειακής θαλπωρής, ειδικοί προειδοποιούν ότι η καθημερινότητα μέσα στο σπίτι μπορεί να μας επιφυλάσσει κάτι που συχνά παραβλέπουμε
LIFO NEWSROOM
GLP-1 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Τech & Science / GLP-1: Τι είναι τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που πήραν έγκριση από τον ΠΟΥ - Οι δύο πρώτες οδηγίες

Ο ΠΟΥ θα παρουσιάσει, σύμφωνα με το Reuters, την επόμενη εβδομάδα τις κατευθυντήριες οδηγίες του για την κλινική διαχείριση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους
LIFO NEWSROOM