Οι πιπεριές τσίλι χάνουν την πικάντικη γεύση τους, την ώρα που ο πλανήτης «καίγεται»

Οι πιπεριές τσίλι χάνουν την πικάντικη γεύση τους, την ώρα που ο πλανήτης «καίγεται» Facebook Twitter
Φωτ: Pixabay
0

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες της κλιματικής κρίσης σε όλες τις μεγάλες περιοχές όπου φυτεύονται οι πιπεριές τσίλι έχουν διαταράξει φέτος την προσφορά, έχουν ανεβάσει τις τιμές και, το χειρότερο, έχουν κάνει τις πιπεριές πιο ήπιες στη γεύση

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για μια μακροπρόθεσμη τάση που επηρεάζει και άλλα τρόφιμα. Ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει την ποιότητα και την ποσότητα του λάχανου Napa, το βασικό συστατικό του αγαπημένου κορεατικού πιάτου kimchi.

«Απολαύστε το τσίλι σας όσο διαρκεί, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει», δηλώνου οι ειδικοί.

Τα τσίλι είναι οι καρποί των φυτών του γένους Capsicum και χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα στις κουζίνες όλου του κόσμου. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 4.000 ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των jalapeño, habanero και bird’s eye, που ποικίλλουν σε χρώμα, μέγεθος, ενώ και το κάψιμό τους έχει διαβαθμίσεις.

Το εμπόριο των πιπεριών τσίλι εκτιμάται ότι φτάνει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως

Από τις πιπεριές που καλλιεργούνται από μικρούς αγρότες στο Μεξικό και την Ινδία έως εκείνες των μεγάλωνπαραγωγών, όπως για παράδειγμα μια εταιρεία-κολοσσός στην Καλιφόρνια που παρασκευάζει τη διάσημη καυτερή σάλτσα Sriracha, το εμπόριο των πιπεριών τσίλι εκτιμάται ότι φτάνει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ασία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% της παγκόσμιας προσφοράς τσίλι, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO.

Η πικάντικη γεύση ενός τσίλι προέρχεται από μια ομάδα αλκαλοειδών που παράγουν θερμότητα, συμπεριλαμβανομένης της καψαϊκίνης στον καρπό, ενώ οι πιο ζεστές και ξηρές συνθήκες συνήθως αυξάνουν την πικάντικη γεύση.

Οι ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας γίνονται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν, καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, και εντείνει τις βροχοπτώσεις.

«Καθώς η καλλιέργεια απορροφά πολλή από αυτή την επιπλέον υγρασία, τη βάζει στη σάρκα του καρπού της πιπεριάς τσίλι», δήλωσε στο Bloomberg ο Kraig Kraft συν-συγγραφέας του Chasing Chiles, το οποίο εξετάζει τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις καλλιέργειες. «Ξαφνικά, η πικάντικη γεύση μειώνεται».

Η ξηρασία και η ακραία ζέστη μπορούν επίσης να καταπονήσουν τα νεαρά φυτά, εμποδίζοντας την καλλιέργεια να ανθίσει. Μια σοβαρή ξηρασία στο Μεξικό φέτος προκάλεσε έλλειψη κόκκινων χειμερινών jalapeños, αναγκάζοντας την Huy Fong Foods να σταματήσει την παραγωγή τον Μάιο, ανέφερε η Washington Post.

Τα τσίλι είναι «πολύ ευαίσθητα σε κάθε αλλαγή του καιρού», δήλωσε ο Karma Bhutia, 37 ετών, επιστήμονας στο Κεντρικό Γεωργικό Πανεπιστήμιο Dr. Rajendra Prasad στην Ινδία, ο οποίος έχει ερευνήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των φυτών τσίλι. «Τα τσίλι συνήθως ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες μεταξύ 25°C και 30°C» είπε.

Όμως ο απρόβλεπτος καιρός δημιουργεί μεγάλα προβλήματα για τους καλλιεργητές τσίλι. Στη Μαλαισία οι αγρότες λένε ότι πια δεν μπορούν να προβλέψουν την καταρρακτώδη βροχή, που παρασύρει το λίπασμα που χρειάζεται για να συντηρηθούν οι καλλιέργειες.

Παρόμοια είναι η κατάσταση σε περιοχές της Κίνας, του μεγαλύτερου παραγωγού τσίλι στον κόσμο, όπου ένα καλοκαίρι τυφώνων και πλημμυρών επηρέασε τις καλλιέργειες. Οι μηνιαίες τιμές χονδρικής για τα κόκκινα τσίλι έφτασαν σε υψηλό επίπεδο δύο ετών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της γεωργικής αγοράς Xinfadi του Πεκίνου.

Οι επιστήμονες δημιουργούν νέες ποικιλίες τσίλι που είναι πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και στις ασθένειες.Ωστόσο, η πρόκληση έγκειται στη διατήρηση των ίδιων γεύσεων.

Τσίλι: Οι σεφ προβληματίζονται για την αλλαγή στην γεύση

«Ακούγεται τρομερό, αλλά όταν αυτές οι πιπεριές εξαφανιστούν, δεν μπορείς να αναδημιουργήσεις την αρχική τους γεύση», δήλωσε ο Χόρχε Μπέρνι, 44 ετών, γεωπόνος που συνεργάζεται με αγρότες στο Γιουκατάν του Μεξικού για την παραγωγή ποικιλιών τσίλι.«Μπορείς να τις αντικαταστήσεις με κάτι άλλο, αλλά δεν είναι το ίδιο».

Πλέον οι επαγγελαμτικές κουζίνες πρέπει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες γεύσεις. Ο Daniel Sia, εκτελεστικός σεφ του The Coconut Club με έδρα τη Σιγκαπούρη, αγοράζει έως και 20% περισσότερα αποθέματα πιπεριών τσίλι τώρα σε σχέση με μερικά χρόνια πριν για να αντισταθμίσει την ήπια γεύση τους.

«Μερικές φορές πρέπει να προσθέσετε λίγο περισσότερο τσίλι, μερικές φορές πρέπει να αλλάξετε το μείγμα», δήλωσε ο Sia, του οποίου το χαρακτηριστικό πιάτο με αρωματικό ρύζι μαγειρεμένο σε γάλα καρύδας και φύλλα pandan - nasi lemak - περιλαμβάνει μια πάστα τσίλι που ονομάζεται sambal. «Όλα καταλήγουν στην προσαρμογή της γεύσης σε αυτό που πρέπει να είναι».

Στο κοντινό ταϊλανδέζικο εστιατόριο Un-Yang-Kor-Dai, η επικεφαλής σεφ Chitsanucha Tanawong, 42 ετών, δήλωσε ότι δεν είναι τόσο απλό όσο η αύξηση της ποσότητας τσίλι σε ένα πιάτο - μερικές φορές συνδυάζει διαφορετικά τσίλι για να πετύχει το επιθυμητό πικάντικο αποτέλεσμα.

Το εστιατόριο, που έχει αναγνωριστεί με το βραβείο Michelin Bib Gourmand για την καλή ποιότητα και την καλή αξία του φαγητού, πληρώνει τώρα τουλάχιστον 1 δολάριο S$ (75 αμερικανικά σεντς) περισσότερο για κάθε κιλό καυτερής πιπεριάς από την Ταϊλάνδη λόγω των πρόσφατων πλημμυρών.

Τελικά, οι σεφ θα αναγκαστούν να καινοτομήσουν και να βρουν λύσεις, καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις γεύσεις των τροφίμων, δηλώνουν οι επιδικοί.. Αλλά αυτή η βαθιά πολιτιστική σύνδεση με μια κουζίνα ή η γεύση του τόπου κινδυνεύει.

«Όταν εξετάζετε κάτι όπως το τσίλι και τις διατροφικές του παραδόσεις, η γεύση του τόπου εξαρτάται τόσο πολύ από ένα μπαχαρικό», είπε. «Αν η διαθεσιμότητά του είναι περιορισμένη, δεν είναι σαν να μπορείς να πας και να το αντικαταστήσεις με κάτι άλλο για να αναπαράγεις την ίδια γεύση».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόωρη εφηβεία ενδέχεται να συνδέεται με κοινό χημικό σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας

Τech & Science / Η πρόωρη εφηβεία ενδέχεται να συνδέεται με κοινό χημικό σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας

Μία χημική ένωση που βρίσκεται σε πληθώρα προϊόντων - από καλλυντικά και αρωματικά χώρου έως απορρυπαντικά και σαπούνια - μπορεί να στέλνει σήμα σε περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιεί την έναρξη της εφηβείας
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις για το 10% της Intel: «Ο πρόεδρος θέτει τις ανάγκες της Αμερικής σε προτεραιότητα»

Τech & Science / Οι ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις για το 10% της Intel: «Ο πρόεδρος θέτει τις ανάγκες της Αμερικής σε προτεραιότητα»

Επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος πως υπάρχει ενδιαφέρον για τη γιγαντιαία εταιρεία μικροτσίπ - Οι ΗΠΑ ζητούν μερίδιο σε αντάλλαγμα για παλαιότερες επιχορηγήσεις
LIFO NEWSROOM
Η Intel εξασφαλίζει «σωσίβιο» 2 δισ. δολαρίων από τη SoftBank – Σκέψεις για συμμετοχή και από την κυβέρνηση Τραμπ

Τech & Science / Η Intel εξασφαλίζει «σωσίβιο» 2 δισ. δολαρίων από τη SoftBank – Σκέψεις για συμμετοχή και από την κυβέρνηση Τραμπ

Οι μετοχές της Intel κατέγραψαν άνοδο άνω του 5% - Ο Τραμπ έχει ήδη συμφωνήσει με Nvidia και AMD να καταβάλουν το 15% των εσόδων τους από πωλήσεις κινεζικών AI chips στο αμερικανικό κράτος
LIFO NEWSROOM
Curio: Τα λούτρινα παιχνίδια με τεχνητή νοημοσύνη που μιλούν στα παιδιά

Τech & Science / Curio: Τα λούτρινα παιχνίδια με τεχνητή νοημοσύνη που μιλούν στα παιδιά

Η εταιρεία Curio δημιουργεί αρκουδάκια-chatbots με τεχνητή νοημοσύνη που συνομιλούν με παιδιά από 3 ετών - Πώς αλλάζουν τα παιχνίδια την έννοια του παιδικού παιχνιδιού και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;
LIFO NEWSROOM
Έλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος σχεδιάζουν ανεφοδιασμό καυσίμων στο διάστημα για αποστολές σε Σελήνη και Άρη

Τech & Science / Έλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος σχεδιάζουν ανεφοδιασμό καυσίμων στο διάστημα για αποστολές σε Σελήνη και Άρη

Ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος εξερευνούν τον ανεφοδιασμό καυσίμων σε τροχιά, ώστε τα διαστημόπλοια να ταξιδεύουν πιο μακριά με λιγότερο βάρος στην εκτόξευση, ανοίγοντας τον δρόμο για φθηνότερες και μακρινότερες αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη
LIFO NEWSROOM
Ιός του Δυτικού Νείλου, δάγκειος πυρετός και τσικουνγκούνια: Επιδημίες κουνουπιών στην Ευρώπη το 2025

Τech & Science / Επιδημίες κουνουπιών στην Ευρώπη το 2025: Ιός του Δυτικού Νείλου, δάγκειος πυρετός και τσικουνγκούνια

Η Ευρώπη βλέπει άνοδο στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, του τσικουνγκούνια και του δάγκειου πυρετού, καθώς η κλιματική αλλαγή διευκολύνει την εξάπλωση των κουνουπιών
LIFO NEWSROOM
Το YouTube θα εντοπίζει την ηλικία μας με Τεχνητή Νοημοσύνη – Αν κάνει λάθος, θα πρέπει να το αποδείξουμε

Τech & Science / Το YouTube θα εντοπίζει την ηλικία μας με Τεχνητή Νοημοσύνη – Αν κάνει λάθος, θα πρέπει να το αποδείξουμε

Με την Τεχνητή Νοημοσύνη το YouTube θα εντοπίζει ανηλίκους, μόνο που  Αν η πλατφόρμα κατατάξει κάποιον λάθος ως ανήλικο, θα πρέπει να αποδείξει την ηλικία του με ταυτότητα, κάρτα ή selfie
LIFO NEWSROOM