Γαστρεντερίτιδα: Πότε είναι πιο πιθανό να νοσήσουμε - Τι συμβαίνει το καλοκαίρι

Γαστρεντερίτιδα: Πότε είναι πιο πιθανό να νοσήσουμε - Τι συμβαίνει το καλοκαίρι Facebook Twitter
Απεικόνιση ρεοϊού, φωτ.: Unsplash
0

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του εντέρου που τις περισσότερες περιπτώσεις, είναι είτε ιογενής είτε βακτηριακή. Ποια περίοδο του χρόνου είναι πιο πιθανό να νοσήσει κανείς;  

Παρόλο που η γαστρεντερίτιδα είναι μια νόσος που εμφανίζεται όλο το χρόνο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της ιογενούς γαστρεντερίτιδας λόγω του συγχρωτισμού.  

Από την άλλη πλευρά, η βακτηριακή γαστρεντερίτιδα είναι συχνότερη τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν την ανάπτυξη μικροβίων, αυξάνοντας την πιθανότητα να καταναλωθούν μολυσμένες τροφές. 

Στην περίπτωση της βακτηριδιακής μόλυνσης, η σαλμονέλα, η σιγκέλα, το Campylobacter jejuni, η E. coli και πολλοί άλλοι τύποι βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα. Μπορούν να μεταδοθούν με στενή επαφή με μολυσμένο άτομο ή με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ασθένεια προκαλείται από μια τοξίνη που παράγεται από βακτήρια που αναπτύσσονται σε τρόφιμα που έχουν παρασκευαστεί ή αποθηκευτεί ακατάλληλα.   

Συμβουλές για την αποφυγή της γαστρεντερίτιδας 

Σε κάθε περίπτωση γαστρεντερίτιδας, είτε αυτή οφείλεται σε ιό είτε σε βακτήριο, οι ειδικοί του Harvard, συνιστούν στους πολίτες:   

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας, ιδίως μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας ή τη φροντίδα κάποιου που έχει διάρροια.  
  • Να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, ιδίως μετά τον χειρισμό ωμού κρέατος.  
  • Να πλένετε τα λερωμένα από τη διάρροια ρούχα με απορρυπαντικό και χλωρίνη. Εάν οι επιφάνειες του μπάνιου έχουν μολυνθεί από κόπρανα, σκουπίστε τις με ένα οικιακό καθαριστικό με βάση το χλώριο.  
  • Μαγειρέψτε καλά όλο το κρέας πριν το φάτε και βάλτε τα περισσεύματα στο ψυγείο εντός δύο ωρών.  
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν μεταφέρετε μαγειρεμένα φαγητά σε άπλυτα πιάτα που περιείχαν ωμό κρέας.  
  • Πλύνετε καλά τους πάγκους και τα σκεύη της κουζίνας αφού χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία κρέατος.  
  • Ποτέ μην πίνετε μη παστεριωμένο γάλα ή μη επεξεργασμένο νερό.  
  • Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό ή αναψυκτικά αν ταξιδέψετε σε περιοχή όπου η υγιεινή είναι κακή. Σε αυτές τις περιοχές, αποφύγετε επίσης τον πάγο, τα ωμά λαχανικά ή τα φρούτα που δεν έχετε καθαρίσει μόνοι σας. 

  

 

 

 

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του αίματος: Το φάρμακο «Δούρειος ίππος» χορηγείται για πρώτη φορά σε ασθενείς

Τech & Science / Καρκίνος του αίματος: Το φάρμακο «Δούρειος ίππος» χορηγείται για πρώτη φορά σε ασθενείς

«Θα αλλάξει η ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους» - «Πράσινο φως» από τη NICE για το φάρμακο που μπορεί να σταματήσει το πολλαπλούν μυέλωμα να εξελίσσεται για τριπλάσιο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τις συνήθεις θεραπείες
LIFO NEWSROOM
Επιστημονικό ορόσημο: Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Επιστημονικό ορόσημο: Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Το σύστημα STAR (Sperm Track and Recovery) και αντλεί την έμπνευσή του από παρόμοιες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστροφυσικοί για την ανίχνευση νέων άστρων ή πλανητών μέσω τεχνητής νοημοσύνης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Apple: Οι καθυστερήσεις αναβάθμισης της Siri με Τεχνητή Νοημοσύνη προβληματίζουν τους επενδυτές

Τech & Science / Apple: Οι καθυστερήσεις αναβάθμισης της Siri με Τεχνητή Νοημοσύνη προβληματίζουν τους επενδυτές

Οι προσπάθειες ενσωμάτωσης του Apple Intelligence δεν έχουν ακόμη αποδώσει - Η Apple βρίσκεται «ουσιαστικά τρία χρόνια πίσω» στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου φωνητικού βοηθού, επισημαίνουν αναλυτές
LIFO NEWSROOM