Πρώην μηχανικός της NASA μπορεί να λύσει το παλαιότερο πρόβλημα του ράγκμπι

Πρώην μηχανικός της NASA μπορεί να λύσει το παλαιότερο πρόβλημα του ράγκμπι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Christophe Petit Tesson
0

Το ράγκμπι είναι ένα περίπλοκο άθλημα, αλλά υπάρχει ένας απλός κανόνας που μπορεί να γίνει αντιληπτός από όλους: δεν πασάρουμε ποτέ την μπάλα προς τα εμπρός. Αυτό μπορεί να φαντάζει εύκολο, αλλά η δουλειά των διαιτητών απέχει πολύ από αυτή τη φαινομενική ευκολία. 

Όταν τα σφυρίγματα είναι οριακά, οι διαιτητές μπορούν να ξαναδούν τη φάση αλλά οι δυνατότητές τους τελειώνουν εκεί που αρχίζουν οι λάθος γωνίες των καμερών. 

Για να δοθεί μία καλύτερη λύση στο πρόβλημα και να κλείσει όποιο «παράθυρο» λάθους, η βρετανική εταιρεία Sportable δημιούργησε την τεχνολογία «Match Tracker». Έβαλε ένα μικροτσίπ σε μια μπάλα ράγκμπι και αυτό παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την κίνησή της.

Κατασκευασμένη από μια σειρά μικροσκοπικών αισθητήρων, που παρακολουθούν την επιτάχυνση, την περιστροφή, τη θερμοκρασία, την πίεση και τη θέση, η μπάλα μπορεί να «επικοινωνεί» με τους αισθητήρες του γηπέδου έως και 20 φορές ανά δευτερόλεπτο. Τα δεδομένα, στη συνέχεια, αποστέλλονται σε ένα λογισμικό, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι διαιτητές. 

Ο Pete Husemeyer, Δόκτωρ πυρηνικής μηχανικής, συνιδρυτής της Sportable και πρώην εργαζόμενος στο Κέντρο Διαστημικών Πυρηνικών Ερευνών της NASA, επεσήμανε πως είναι εξαιρετικής σημασίας να καταλάβει κανείς «τα μαθηματικά πίσω από μία πάσα προς τα εμπρός». 

Η Sportable «γεννήθηκε» το 2015 όταν ο Husemeyer συνειδητοποίησε ότι οι γνώσεις του στη φυσική θα αποδεικνύονταν σημαντικές στον αθλητισμό. Το πρώτο «παιδί» της εταιρείας ήταν μία συσκευή εντοπισμού που τοποθετείται στις φανέλες παικτών και δίνει πληροφορίες για την κίνησή τους. 

Όσον αφορά στο μικροτσίπ στις μπάλες του ράγκμπι, ο ίδιος θεωρεί πως μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο μάρτυρα για τις απαγορευμένες πάσες. «Ο αλγόριθμος είναι σχετικά απλός στη θεωρία, αλλά περίπλοκος στην πράξη» σημείωσε και εξήγησε πως όλα έχουν σχέση με ταχύτητες.

«Εάν η μπάλα κινείται προς τη γραμμή των αντιπάλων πιο γρήγορα από τον πασέρ, τότε πρόκειται για πάσα προς τα εμπρός. Οι ανιχνευτές και οι αισθητήρες της μπάλας συνδυάζονται για να συγκρίνουν τις ταχύτητες, ενώ ο παίκτης κρατάει τη μπάλα και αφού γίνει η πάσα, και από αυτό μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα» διευκρίνισε. 

Η ανάπτυξη μίας τεχνολογικής συσκευής που αντέχει τις κλωτσιές και τις δυνατές πάσες ήταν μία πρόκληση από μόνη της, επεσήμανε ο συνέταιρος του Husemeyer, Dugald MacDonald. Για να εξεταστεί η ανθεκτικότητα, μία ρομποτική μπότα κλωτσούμε την μπάλα με ταχύτητες που έφταναν και τα 200 χλμ/ώρα. 

Η αγγλική και η αυστραλέζικη ομοσπονδία ράγκμπι κάνουν ήδη δοκιμαστική χρήση του Match Tracker. Μάλιστα, στην Αγγλία έχει αποδειχθεί κάτι παραπάνω από ένας πομπός για την κίνηση των παικτών και τις πάσες. Χρησιμοποιείται για να δίνονται στοιχεία στους θεατές του αθλήματος αλλά και αθλητές που προπονούνται. 

Να σημειωθεί πως ήδη έχουν αναπτυχθεί ανάλογες τεχνολογίες και σε αθλήματος όπως το γκολφ και το κρίκετ. 

Με πληροφορίες από CNN

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM