ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ολυμπιακός: Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη κατά των Οικονόμου, Βρούτση, Κατσαφάδου

Ολυμπιακός: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους φιλάθλους μας ως πολίτες περιορισμένων δικαιωμάτων;» Facebook Twitter
Φωτ. : Eurokinissi
0

Ο Ολυμπιακός προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά τριών μελών του υπουργικού συμβουλίου: του Γιάννη Οικονόμου, του Γιάννη Βρούτση και του Κώστα Κατσαφάδου.

Με διαδοχικές ανακοινώσεις ο Ολυμπιακός επιτίθεται στην κυβέρνηση για την απόφαση να διεξαχθεί χωρίς φιλάθλους η αυριανή αναμέτρηση με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, την ώρα που Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ θα παίξουν με κόσμο. Μετά την απάντηση κυβερνητικών πηγών, η ερυθρόλευκη ΠΑΕ επανήλθε, προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγει στην ελληνική και την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη εναντίον του υπουργού και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως και σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού. 

Ο Ολυμπιακός καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει «ώστε να μη διασυρόμαστε διεθνώς. Σας καλούμε να αλλάξετε άμεσα την άδικη και παράλογη απόφασή σας για το αυριανό κρίσιμο ευρωπαικό παιχνίδι της ομάδας μας». 

«Πέρα από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που χωρίς καμία εξήγηση υποχρεούνται να μείνουν εκτός γηπέδου, η φιλοξενούμενη ομάδα της Backa Topola έχει εδώ και αρκετές ημέρες προμηθευτεί εισιτήρια τα οποία έχει διαθέσει στους φιλάθλους της για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους φιλάθλους του Ολυμπιακού ως πολίτες περιορισμένων δικαιωμάτων; Τόσο εμείς ως ΠΑΕ Ολυμπιακός όσο και οι χιλιάδες των φιλάθλων μας που αποκλείονται από τον αγώνα της ομάδας μας, ρωτάμε να μάθουμε ποιος είναι αυτός που κάνει την διάκριση και με ποιο κριτήριο; Μόνον σε ολοκληρωτικά καθεστώτα απαγορεύεται σε εργαζόμενους να τελέσουν την εργασία τους, σε επιχειρήσεις να κλείνουν χωρίς λόγο» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. 

Από την άλλη, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Αθλητισμού ανέφεραν ότι «είναι στην κυριαρχική κρίση της ελληνικής Πολιτείας να αποφασίζει τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, όταν αυτοί μάλιστα αξιολογούνται ως υψηλής επικινδυνότητας», αναγκάζοντας την ΠΑΕ να εκδώσει και δεύτερη ανακοίνωση. 

Η πρώτη ανακοίνωση του Ολυμπιακού για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

«Με αφορμή τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και την ΚΥΑ που εκδόθηκε από τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου, Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Κατσαφάδο και Αθλητισμού κ. Βρούτση, με την οποία απαγορεύεται η είσοδος των φιλάθλων μας όσο και των φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας FK Backa Topola στο γήπεδο Καραϊσκάκη στον αυριανό αγώνα για το Europa League, και λόγω των επαναλαμβανόμενων ερωτημάτων που δεχόμαστε από τους φιλάθλους μας αλλά και την UEFA αναφορικά με τους όρους διεξαγωγής του αγώνα, ζητάμε δημοσίως από την Ελληνική κυβέρνηση και τους συναρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Βρούτση, Οικονόμου και Κατσαφάδο, μια ξεκάθαρη απάντηση στα ακόλουθα ερωτήματα» αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και σταχυολογεί τα πέντε ερωτήματα που θέτει:

«1. Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δεν έχει τιμωρηθεί από την UEFA ούτε και από οποιοδήποτε πειθαρχικό όργανο για την διεξαγωγή του συγκεκριμένου αγώνα χωρίς φιλάθλους. Παρ’ όλα αυτά θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων που μια ομάδα θα αγωνιστεί σε ευρωπαϊκό αγώνα χωρίς φιλάθλους με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και Υπουργική Απόφαση των κ.κ. Οικονόμου (Υπουργού Προστασίας του Πολίτη), Κατσαφάδου (Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη) και Βρούτση (Υφυπουργού Αθλητισμού).

Επειδή ουδείς νοήμων άνθρωπος που ασχολείται με το ποδόσφαιρο αλλά και κανείς από τους αξιωματούχους της UEFA με τους οποίους συνομιλούμε για την διεξαγωγή του αγώνα αντιλαμβάνεται τη λογική πίσω από την απόφαση αυτή, παρακαλούμε όπως εξηγήσετε δημοσίως το σκεπτικό αυτής για να καταστεί κατανοητό από οποιονδήποτε. Η σιωπή δεν μπορεί να εκληφθεί ως απάντηση αλλά ως ομολογία έλλειψης οποιασδήποτε εξήγησης.

2. Πέρα από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που χωρίς καμία εξήγηση υποχρεούνται να μείνουν εκτός γηπέδου, η φιλοξενούμενη ομάδα της Backa Topola έχει εδώ και αρκετές ημέρες προμηθευτεί εισιτήρια τα οποία έχει διαθέσει στους φιλάθλους της για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Κάποιοι εκ των φιλάθλων αυτών βρίσκονται στη χώρα μας. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξοδέψει αρκετά χρήματα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα και ξαφνικά χωρίς κανείς να μπορεί να τους εξηγήσει το γιατί θα μείνουν εκτός γηπέδου. Ποιος θα αποζημιώσει τους ανθρώπους αυτούς και με ποια διαδικασία;

3. Την ίδια ώρα με τον δικό μας αγώνα, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδο Καραϊσκάκη, διεξάγεται κανονικά και με παρουσία φιλάθλων ο αγώνας του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι Χάιφα. Σε αυτόν θα παραβρεθούν κανονικά και οι φίλαθλοι της Ισραηλινής ομάδας. Δηλαδή οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού και οι φίλαθλοι που έχουν έρθει στην Ελλάδα από μια εμπόλεμη χώρα μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά τον αγώνα της ομάδας τους χωρίς να θεωρείται ότι κινδυνεύουν από οτιδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, ενώ οι φίλαθλοι της ομάδας μας και όσοι έχουν έρθει από τη Σερβία δεν μπορούν να μπουν στο γήπεδο. Υπάρχει κάποια εξήγηση για την φωτογραφική στοχοποίηση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού από την στιγμή μάλιστα που το ατυχές επεισόδιο συνέβη σε άλλο γήπεδο και σε άλλο άθλημα; Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους φιλάθλους του Ολυμπιακού ως πολίτες περιορισμένων δικαιωμάτων;

4. Χθες στο κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», λίγα μέτρα από το σημείο όπου έγινε το αποτρόπαιο συμβάν με τον τραυματισμό του άτυχου αστυνομικού, που προκάλεσε τα μέτρα της κυβέρνησης, διεξήχθη κανονικά ένας αγώνας volley της ομάδας του Ολυμπιακού στα πλαίσια του Champions League ανδρών. Ο αγώνας έγινε κανονικά με την παρουσία εκατοντάδων φιλάθλων της ομάδας μας. Την προσεχή Παρασκευή θα διεξαχθεί (δίπλα στο κλειστό αύριο γήπεδο Καραϊσκάκη) ο αγώνας μεταξύ του Ολυμπιακού και της Valencia για τη Euroleague, με την παρουσία χιλιάδων φιλάθλων της ομάδας μας. Ωστόσο ο αγώνας ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί χωρίς φιλάθλους!!! Οι ίδιοι άνθρωποι που πήγαν χθες στο «Μελίνα Μερκούρη» και θα πάνε μεθαύριο στο ΣΕΦ, για την ελληνική Κυβέρνηση είναι επικίνδυνοι αν βρεθούν αύριο στο γήπεδο Καραϊσκάκη, ως εάν αναλόγως του αθλήματος που παρακολουθούν έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τόσο εμείς ως ΠΑΕ Ολυμπιακός όσο και οι χιλιάδες των φιλάθλων μας που αποκλείονται από τον αγώνα της ομάδας μας, ρωτάμε να μάθουμε ποιος είναι αυτός που κάνει την διάκριση και με ποιο κριτήριο;

5. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για είσοδο στις εξέδρες του γηπέδου έως δέκα  εκπροσώπων κάθε ομάδας. Δεν αναφέρεστε όμως καθόλου τι θα συμβεί με τους εμπορικούς χώρους (σουίτες, εστιατόρια) που ουδεμία επαφή έχουν με τις εξέδρες του γηπέδου. Τι θα συμβεί με αυτούς τους χώρους; Τι θα κάνουν οι άνθρωποι που έχουν εκμισθώσει τις σουίτες του γηπέδου και τις χρησιμοποιούν ακόμα και για επαγγελματικούς σκοπούς; Τους επιτρέπεται η πρόσβαση ναι ή όχι; Σκέφτηκε κανείς από την κυβέρνηση τους ανθρώπους που εργάζονται στους χώρους αυτούς που θα απωλέσουν το μεροκάματό τους χωρίς κανείς να μπορεί να τους εξηγήσει το γιατί; Υπάρχει κάποια απάντηση σ’ αυτό; Μόνον σε ολοκληρωτικά καθεστώτα απαγορεύεται σε εργαζόμενους να τελέσουν την εργασία τους, σε επιχειρήσεις να κλείνουν χωρίς λόγο» επισημαίνει η ΠΑΕ.

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός συνολικά θα εξετάσει κάθε νόμιμο μέσο για να διαφυλάξει τους φιλάθλους μας και την ομάδα μας απο τις αποφάσεις αυτές. Από τους μόνους από τους οποίους δεν περιμένουμε καμία εξήγηση είναι οι Βουλευτές του Πειραιά, που παραμένουν εκκωφαντικά σιωπηλοί. Ας μη κάνουν το κόπο στο μέλλον να συνδέσουν το όνομά τους με τον Ολυμπιακό: η στάση τους θα θεωρηθεί – και θα είναι – υποκριτική. Ειδικά ο Υφυπουργός κος Κατσαφάδος, ο οποίος εκλέγεται από Πειραιώτες καθημερινά με τις δηλώσεις του και τις πράξεις του, εκθέτει και προσβάλει τον κόσμο του Ολυμπιακού» καταλήγει. .

Η απάντηση της κυβέρνησης στον Ολυμπιακό

«Είναι στην κυριαρχική κρίση της ελληνικής Πολιτείας να αποφασίζει τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, όταν αυτοί μάλιστα αξιολογούνται ως υψηλής επικινδυνότητας».

Αυτό τονίζεται από πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Αθλητισμού, ενώ επισημαίνεται ότι: «τα όσα προηγήθηκαν -ειδικά με τη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών, για την οποία έχει υπάρξει ομολογία - δικαιολογούν εν προκειμένω απολύτως το μέτρο αυτό». 

Η δεύτερη ανακοίνωση του Ολυμπιακού

«Η απάντηση που διέρρευσε από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού προφανώς δεν είναι απάντηση και δεν απαντά σε κανένα από τα ερωτήματα της ΠΑΕ Ολυμπιακός» αναφέρει σε νέα ανακοίνωση ο ποδοσφαιρικός σύλλογος. 

«Λέτε πως είναι «κυριαρχικό σας δικαίωμα» να κλείνετε κάθε γήπεδο λόγω υψηλής επικινδυνότητας. Σας ρωτάμε ξανά: Γιατί δεν κλείσατε το γήπεδο βόλεϊ χθες στο οποίο έγινε ευρωπαϊκό ματς με παρουσία φιλάθλων και γιατί δεν κλείσατε το γήπεδο μπάσκετ για την Παρασκευή (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ); Γιατί δεν κλείνετε τα άλλα ποδοσφαιρικά γήπεδα αύριο (Παναθηναϊκός – Μακάμπι Χάιφα και ΠΑΟΚ – Ελσίνκι);Έχετε κάποιο στοιχείο ότι η «υψηλή επικινδυνότητα» υπάρχει μόνο στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ; Αν έχετε, βγάλτε το στο φως. Όλα στο φως» επισημαίνεται. 

«Θα μας απαντήσετε για τους εμπορικούς χώρους (σουίτες, εστιατόρια) που δεν έχουν σχέση με τις εξέδρες αν θα μείνουν ανοιχτοί; Θα απαντήσετε στα ερωτήματα των εκατομμυρίων φιλάθλων μας και στα δικά μας ή θα μείνετε στο «κυριαρχικό σας δικαίωμα» που το ασκείτε κάνοντας σαφέστατη διάκριση σε βάρος του Ολυμπιακού και του κόσμου του; Είναι θέμα Δημοκρατίας και ο Ολυμπιακός θα υπερασπίσει τα δικαιώματά του προσφεύγοντας στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη σε βάρος των υπουργών κκ Οικονόμου, Κατσαφάδου και Βρούτση που πήραν αυτές τις αποφάσεις και έκαναν απαράδεκτες διακρίσεις ανάμεσα σε Έλληνες πολίτες. Σας καλούμε έστω και την ύστατη ώρα να απαντήσετε και να ανακαλέσετε την απόφασή σας» καταλήγει η ανακοίνωση. 

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ