ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Πεκίνο είναι οι πρώτοι με σχεδόν 100% τεχνητό χιόνι

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Πεκίνο έγιναν οι πρώτοι με σχεδόν 100% τεχνητό χιόνι Facebook Twitter
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο είναι η πρώτη φορά που αθλητές θα αγωνιστούν σχεδόν εξ ολοκλήρου σε τεχνητό χιόνι, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Loughbough. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
0

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες βασίζονται στο τεχνητό χιόνι, εδώ και αρκετό καιρό, αλλά καμία διοργάνωση δεν έφτασε στο επίπεδο του Πεκίνο 2022, όπου το χιόνι είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο.

Η διοργάνωση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι 20 Φεβρουαρίου, θα «γράψει ιστορία ως οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί σε σχεδόν 100% τεχνητό χιόνι», σημειώνει έκθεση του Πανεπιστημίου Loughborough στο Λονδίνο. Και η συγκεκριμένη τάση ενδέχεται να συνεχιστεί καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται.

Οι διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 χρησιμοποίησαν δεκάδες γεννήτριες χιονιού και εκατοντάδες εκχιονιστικά μηχανήματα για να δημιουργήσουν 1,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φρέσκου χιονιού.

Το Bloomberg εκτιμά ότι η συγκεκριμένη ποσότητα τεχνητού χιονιού αρκεί να γεμίσει 800 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, περίπου 12 κανόνια συμμετείχαν στην εκτίναξη μιας «σκόνης χιονιού» στα βουνά της Zhangjiakou, διαδικασία που επαναλαμβανόταν για ώρες μέχρι η περιοχή να ντυθεί στα λευκά. Στη συνέχεια ψεκάστηκαν σταγονίδια νερού στο περιβάλλον για να βοηθήσουν στη μετατροπή του υλικού σε πάγο.

Τα οφέλη της χρήσης τεχνητού χιονιού περιλαμβάνουν τη δυνατότητα κατασκευής από περισσότερες πίστες σκι σε περιοχές όπου η φυσική χιονόπτωση δεν είναι τόσο πυκνή, καθώς και τη δυνατότητα δημιουργίας πιο σταθερών περιοχών για σκι, καθώς ο πάγος είναι πιο σταθερός από το χιόνι .

Ωστόσο, πολλοί αθλητές διαμαρτύρονται ότι τα ατυχήματα μπορεί να είναι χειρότερα με το τεχνητό χιόνι. Είναι «πιο παγωμένο, [και επομένως] πιο γρήγορο και πιο επικίνδυνο», δήλωσε η Εσθονή αθλήτρια δίαθλου Johanna Taliharm στο Associated Press τον περασμένο μήνα.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Πεκίνο έγιναν οι πρώτοι με σχεδόν 100% τεχνητό χιόνι Facebook Twitter

Αλλά ίσως το μεγαλύτερο κόστος είναι στο κλίμα του ίδιου του Zhangjiakou, καθώς οι εξαιρετικά άνυδρες συνθήκες του καθιστούν δύσκολη τη δημιουργία τεχνητού χιονιού.

Η λειψυδρία της περιοχής θεωρείται από τις χειρότερες στην Κίνα, επομένως, πρέπει να «δημιουργήσει χιόνι από το πουθενά».

«Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου νερό το χειμώνα», λέει στο Bloomberg η Carmen de Jong, γεωγράφος στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Το νερό πρέπει να διοχετευτεί σε ξηρό έδαφος για να παγώσει πριν το τεχνητό χιόνι στρωθεί από πάνω.

Επιπλέον η παραγωγή τεχνητού χιονιού απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας και νερού, «ακόμη και αν τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», προειδοποιούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Loughborough.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υπήρξε αρκετά επιφυλακτική για τις δυνατότητες της Κίνας να φτιάξει τεχνητό χιόνι. Το 2015, είχε γράψει σε μια αξιολόγηση ότι το Πεκίνο «υποτίμησε την ποσότητα νερού που θα χρειαζόταν για παραγωγή χιονιού» και «υπερεκτίμησε την ικανότητα να ανακτήσει το νερό που χρησιμοποιήθηκε».

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ