Χειμερινοί Παραολυμπιακοί: Οι Ουκρανοί αθλητές παλεύουν να μείνουν δυνατοί- «Κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί»

Χειμερινοί Παραολυμπιακοί: Οι Ουκρανοί αθλητές παλεύουν να μείνουν δυνατοί- «Κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί» Facebook Twitter
Ο Γκριγκόρι Βοβτσίνσκι κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιό στο σπριντ. Φωτ:EPA/Thomas Lovelock
0

Σε εξαντλητική συναισθηματικά διαδικασία για τους Ουκρανούς αθλητές, που αισθάνονται διαρκώς φόβο και άγχος για την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους, έχουν εξελιχθεί οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου. 

Η ουκρανική ομάδα έχει διαπρέψει στο Πεκίνο, κερδίζοντας οκτώ χρυσά μετάλλια (είναι τρίτη στον σχετικό πίνακα), αλλά η παρουσία της στο βάθρο έχει επισκιαστεί από την κρίση στην πατρίδα της.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο. Κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί. Έχουμε το τηλέφωνό δίπλα μας και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από για να μπαίνουμε στο ίντερνετ για να μαθαίνουμε τι συμβαίνει», είπε στο Reuters ο Τάρας Ραντ, ο οποίος έχει κερδίσει δύο μετάλλια στο δίαθλο. Και συνέχισε: «Και όταν κοιμάσαι λίγο, ανησυχείς τόσο πολύ που ξυπνάς στη μέση της νύχτας... κάθε φορά που επιστρέφω στο Ολυμπιακό Χωριό, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να καλώ την οικογένειά μου».

Ο Γκριγκόρι Βοβτσίνσκι δήλωσε ότι το χάλκινο μετάλλιό που κατέκτησε στο σπριντ σήμερα ήταν τόσο καλό όσο ένα χρυσό: «Τα έδωσα όλα για τη χώρα μου. Εκπροσωπώ την Ουκρανία. Λατρεύω την Ουκρανία. Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συμβαίνουν, αυτό είναι το χρυσό μου μετάλλιο», υπογράμμισε ο 33χρονος στο Reuters και πρόσθεσε: «Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, να παραμείνουμε δυνατοί. Μιλάμε με την οικογένεια και τους φίλους στην πατρίδα κάθε μέρα και μας λένε να συγκεντρωθούμε στον ανταγωνισμό, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο».

Η ουκρανική ομάδα ενίσχυσε την υποστήριξή της στην αθλήτρια του δίαθλου Αναστασία Λαλετινα, η οποία αποσύρθηκε από δύο αγώνες μετά τη σύλληψη του πατέρα της από τα ρωσικά στρατεύματα.

«Δεν γιορτάζουμε τα μετάλλιά μας εξαιτίας όλων όσων συμβαίνουν... θέλουμε ειρήνη στην Ουκρανία», δήλωσε η Οκσάνα Σίκοβα, η οποία εξασφάλισε το ασημένιο στην κατηγορία των ατόμων με προβλήματα όρασης ελεύθερου σπριντ γυναικών, συνεχίζοντας: «Βομβαρδίζουν κτίρια (πολιτικά) και άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα. Όλοι έχουμε οικογένειες εκεί πίσω... απλά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Φοβόμαστε πολύ. Υπάρχουν μικρά παιδιά εκεί». Η Ρωσία, πάντως, αρνείται ότι πυροβόλησε εναντίον πολιτικών στόχων στην Ουκρανία.

Είναι ακόμα αβέβαιο εάν οι αθλητές θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά τους Αγώνες - η αποστολή σχεδιάζει να πετάξει στην Πολωνία από όπου θα προσπαθήσει να φτάσει στην Ουκρανία.

«Θέλω να πάω στην οικογένειά μου, στους φίλους μου, στην κόρη μου. Θέλω να πάω σπίτι. Όλοι θα συζητήσουμε και θα βρούμε έναν τρόπο», κατέληξε ο Βοβτσίνσκι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργισμένος ο Πεπ Γκουαρνιόλα μετά την ήττα – Αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον Χέντερσον

Αθλητισμός / Οργισμένος ο Πεπ Γκουαρνιόλα μετά την ήττα – Αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον Χέντερσον

Η ήττα σηματοδοτεί τη δεύτερη διαδοχική απώλεια του Κυπέλλου για τη Σίτι, ενώ για την Κρίσταλ Πάλας αποτελεί μια ιστορική επιτυχία που τη φέρνει για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά σαλόνια
LIFO NEWSROOM
Ακίλλε Κομπανιόνι: Ο πρώτος άνθρωπος στην κορυφή του Κ2 και μια αμφιλεγόμενη μορφή της παγκόσμιας ορειβασίας

Αθλητισμός / Ακίλλε Κομπανιόνι: Ο πρώτος άνθρωπος στην κορυφή του Κ2 και μια αμφιλεγόμενη μορφή της παγκόσμιας ορειβασίας

Η ιστορική αποστολή του 1954 στο Κ2 – το οποίο δεσπόζει στα σύνορα Πακιστάν και Κίνας – υπήρξε εμβληματική για την Ιταλία της μεταπολεμικής εποχής
LIFO NEWSROOM