Έκλεστοουν: Οι μαύροι είναι πολλές φορές πιο ρατσιστές από τους λευκούς- Χάμιλτον: Είσαι ανίδεος

Έκλεστοουν: Οι μαύροι είναι πολλές φορές πιο ρατσιστές από τους λευκούς- Χάμιλτον: Είσαι ανίδεος Facebook Twitter
EPA
0

Τη σφοδρή αντίδραση του Λιούις Χάμιλτον, αλλά και της F1, προκάλεσαν τα σχόλια του Μπέρνι Έκλεστοουν για τις φυλετικές διακρίσεις και τον ρατσισμό.  

Ο 89χρονος, που υπήρξε «αφεντικό» της F1 για περίπου τέσσερις δεκαετίες μέχρι το 2017, έκανε τις επίμαχες δηλώσεις στο CNN, αναφέροντας μεταξύ άλλων «Οι μαύροι σε πολλές περιπτώσεις πιο ρατσιστές από τους λευκούς».

Ο Χάμιλτον- ο πρώτος και μόνος έως τώρα «πιλότος» της Formula 1- αντέδρασε, κάνοντας λόγο για ανίδεα και αμόρφωτα σχόλια, ενώ και η F1 με ανακοίνωσή της τόνισε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν έχουν χώρο ούτε στο άθλημα αλλά ούτε και στην κοινωνία.

Τι είπε ο Έκλεστοουν

«Ο Λιούις είναι λίγο ιδιαίτερος. Πρώτα από όλα είναι πολύ ταλαντούχος ως οδηγός και τώρα φαίνεται εξαιρετικά ταλαντούχος όταν ορθώνει ανάστημα και κάνει ομιλίες. Η καμπάνια που κάνει για τους μαύρους είναι υπέροχη. Κάνει εκπληκτική δουλειά και άτομα σαν αυτόν, εύκολα αναγνωρίσιμα, τους ακούνε οι άνθρωποι», είπε αρχικά ο Μπέρνι Έκλεστοουν μιλώντας στο CNN.

Το τελευταίο διάστημα, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ο Λιούις Χάμιλτον έχει δραστηριοποιηθεί στο κίνημα Black Lives Matter. Έχει μετάσχει σε διαδηλώσεις, ενώ επέκρινε και τους συναδέλφους του γιατί «παρέμειναν σιωπηλοί εν μέσω της αδικίας».

Παράλληλα, ο Χάμιλτον ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των διακρίσεων. Όμως, ο Έκλεστοουν εκτίμησε ότι αυτές δεν θα έχουν αντίκτυπο στο άθλημα. «Δεν πιστεύω ότι θα κάνει κάτι καλό ή κακό για την F1», είπε ο 89χρονος.

«Απλά θα κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν τι είναι πιο σημαντικό. Νομίζω ότι αυτό είναι ίδιο για όλους. Οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν λίγο χρόνο και να σκεφτούν: "Τι διάβολο. Κάποιος δεν είναι ίδιος με τους λευκούς και οι μαύροι μπορεί να σκέφτονται το ίδιο για τους λευκούς. Σε πολλές περιπτώσεις, οι μαύροι είναι πιο ρατσιστές από ό,τι οι λευκοί», είπε ο Έκλεστοουν.

Όταν κλήθηκε να το εξηγήσει αυτό, παραδέχθηκε ότι δεν έχει αποδείξεις για την άποψη που εξέφρασε και συμπλήρωσε μόνο ότι το έχει παρατηρήσει με την πάροδο των ετών.

Η απάντηση του Χάμιλτον

«Ο Μπέρνι είναι εκτός του αθλήματος και μιας διαφορετικής γενιάς, αλλά αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα- ανίδεα και αμόρφωτα σχόλια που δείχνουν πόσο μακριά πρέπει εμείς, ως κοινωνία, να προχωρήσουμε μέχρι να υπάρξει πραγματική ισότητα», απάντησε ο Λιούις Χάμιλτον μέσω των social media.

«Αν κάποιος που ήταν επικεφαλής του αθλήματος για δεκαετίες έχει τέτοια έλλειψη κατανόησης για τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα που εμείς οι μαύροι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε κάθε ημέρα, πώς μπορούμε να περιμένουμε οι άνθρωποι που δουλεύουν υπό αυτόν να καταλάβουν; Ξεκινά από την κορυφή», τόνισε ο Χάμιλτον, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Έκλεστοουν.

Ο 89χρονος εξέφρασε την αντίρρησή του και για την απομάκρυνση αγαλμάτων που συνδέονται με τη δουλειά- κίνηση που στήριξε ο Λιούις Χάμιλτον. «Είναι εντελώς ηλίθιο. Πρέπει να αφήσουμε τα αγάλματα εκεί. Πάρτε τα παιδιά από το σχολείο για να τα δουν και να τους πουν γιατί είναι εκεί, τι έκαναν οι άνθρωποι και πόσο λάθος ήταν αυτό που έκαναν», είπε ο 89χρονος.

F1: Τα σχόλιά του δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία

Με ανακοίνωσή της, η F1 καταδίκασε τα σχόλια του Μπέρνι Έκλεστοουν, τονίζοντας ότι αυτά δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία.

«Σε μια εποχή που η ενότητα είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός και η ανισότητα, διαφωνούμε απολύτως με τα σχόλια του Μπέρνι Έκλεστοουν, τα οποία δεν έχουν καμία θέση στην Formula 1 ή την κοινωνία», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Ο κ. Έκλεστοουν δεν έχει διαδραματίσει κανέναν ρόλο στην F1 από τότε που αποχώρησε από τον οργανισμό το 2017. Ο τίτλος του επίτιμου προέδρου έληξε τον Ιανουάριο του 2020», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από CNN, AFP

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ