ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Αυτοί είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι τενίστες στον κόσμο- Έβγαλαν 196 εκατ.$

Αυτοί είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι τενίστες στον κόσμο- Έβγαλαν 196 εκατ.$ Facebook Twitter
Νόβακ Τζόκοβιτς (αριστερά) και Κάρλος Αλκαράθ είναι στην κορυφή της λίστας του Forbes (Φωτ.: EPA)
0

Από το 2007 ο Ρότζερ Φέντερερ ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος τενίστας στον κόσμο. Τώρα, μετά την απόσυρσή του, ένας από τους μεγάλους αντιπάλους του βρίσκεται στην κορυφή. Αλλά ήδη «απειλείται» από τον δεύτερο.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος τενίστας στον κόσμο, καθώς τους προηγούμενους 12 μήνες έβγαλε 38,4 εκατομμύρια δολάρια- χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι φόροι και οι αμοιβές των εκπροσώπων του- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes. 

Ο Σέρβος συνολικά πήρε 13,4 εκατομμύρια από πριμ και έβγαλε άλλα 25 εκατ. εκτός κορτ, από συμφωνίες. Όμως, ο Κάρλος Αλκαράθ- που νίκησε τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του φετινού Wimbledon- δεν απέχει πολύ. Ο 20χρονος Ισπανός έβγαλε 31,4 εκατομμύρια τους προηγούμενους 12 μήνες, από τα οποία τα 11,4 εκατ. από πριμ εντός κορτ. 

Για τον Αλκαράθ αυτό ήταν ένα μεγάλο «άλμα» στην κατάταξη του Forbes, στην οποία μπήκε για πρώτη φορά πέρυσι, με 10,9 εκατομμύρια. Κάτι αντίστοιχο πέτυχε και η Ίγκα Σφιόντεκ, η οποία το 2022 ήταν εκτός δεκάδας και τώρα βρίσκεται στην τρίτη θέση, με τις απολαβές της να φτάνουν τα 22,4 εκατομμύρια. 

Συνολικά πέντε γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της λίστας του Forbes, κάτι που ισοφαρίζει το σχετικό «ρεκόρ» στα 16 χρόνια που το περιοδικό υπολογίζει τις απολαβές των κορυφαίων τενιστών κάθε χρόνο. Αυτό είναι σημαντικό επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά κανόνα οι γυναίκες εξασφαλίζουν λιγότερο επικερδή συμβόλαια με χορηγούς. 

Επίσης, αν και στα Γκραν Σλαμ τα πριμ είναι ίδια, σε άλλα τουρνουά υπάρχει ακόμη η «ψαλίδα» ανάμεσα στα χρήματα που παίρνουν άνδρες και γυναίκες. Για παράδειγμα στο Σινσινάτι, αυτό τον μήνα ο Νόβακ Τζόκοβιτς πήρε περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια για την κατάκτηση του τροπαίου, ενώ η Κόκο Γκάουφ που επικράτησε στις γυναίκες δεν κέρδισε ούτε τα μισά (454.500 δολάρια). 

Τενίστες: 196 εκατ. έβγαλαν οι πιο ακριβοπληρωμένοι 

Συνολικά, οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένοι τενίστες έβγαλαν 196 εκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο χρόνο. Το ποσό είναι κατά 38% μικρότερο από πέρυσι (316 εκατ.) και 43% κάτω από το ρεκόρ που καταγράφηκε το 2020 (343 εκατ.). 

Για αυτή τη μείωση «ευθύνονται» ο Ρότζερ Φέντερερ και η Σερένα Γουίλιαμς, που αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση οπότε δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα. Αυτοί οι δύο τενίστες αθροιστικά έβγαλαν 125 εκατομμύρια δολάρια το 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Forbes υπολογίζει ότι ο Φέντερερ κερδίζει ακόμη 95 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι τενίστες 

1. Νόβακ Τζόκοβιτς 38,4 εκατ.$
2. Κάρλος Αλκαράθ 31,4 εκατ.$
3. Ίγκα Σφιόντεκ 22,4 εκατ.$
4. Ντανίλ Μεντβέντεφ 20,1 εκατ.$
5. Ραφαέλ Ναδάλ 15,5 εκατ.$
6. Έμα Ραντουκάνου 15,3 εκατ.$
7. Κόκο Γκάουφ 15,2 εκατ.$
8. Κάσπερ Ρουντ 14,4 εκατ.$
9. Ναόμι Οσάκα 12,1 εκατ.$
10. Τζέσικα Πεγκούλα 10,9 εκατ.$ 

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ