Αυστραλιανό Όπεν: Πήραν πίσω την απαγόρευση των T-shirt για την Πενγκ Σουάι, μετά την κατακραυγή

Αυστραλιανό Όπεν: Πήραν πίσω την απαγόρευση των T-shirt για την Πενγκ Σουάι, μετά την κατακραυγή Facebook Twitter
0

Το Αυστραλιανό Όπεν πήρε πίσω την απαγόρευση των T-shirt με το μήνυμα «Πού είναι η Πενγκ Σουάι;», έπειτα από την κατακραυγή που προκάλεσε η στάση του τουρνουά, αλλά τα αντίστοιχα πανό δεν θα επιτρέπονται. 

Πριν από λίγες ημέρες ζητήθηκε από θεατές στο Melbourne Park να βγάλουν τα μπλουζάκια που αναφέρονταν στην Κινέζα τενίστρια, η κατάσταση της οποίας αποτελεί αντικείμενο διεθνούς ανησυχίας μετά την καταγγελία της ότι έχει δεχθεί σεξουαλική επίθεση από πρώην αντιπρόεδρο της χώρας της. 


Οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι τα μπλουζάκια- και ένα πανό που είχαν οι φίλαθλοι- κατασχέθηκαν επειδή παραβίαζαν την απαγόρευση για «εμπορικό ή πολιτικό υλικό». Επιχείρημα που προκάλεσε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις. 

Το συμβάν ανέδειξε ο Ντρου Παύλου, Αυστραλός ακτιβιστής με καταγωγή από την Κύπρο και πολλοί επέκριναν τη στάση της Tennis Australia, που από τη μία υποστήριξε ότι η ασφάλεια της Πενγκ Σουάι παραμένει πρωταρχικό μέλημά της, αλλά από την άλλη χαρακτήρισε «πολιτικό» υλικό τα μπλουζάκια και το πανό με το μήνυμα για την Κινέζα. 

Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα χαρακτήρισε «αξιολύπητη» τη στάση αυτή και κατηγόρησε την Tennis Australia ότι υποχωρεί μπροστά στην Κίνα. Το θέμα προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις. 

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Πίτερ Ντάτον, τόνισε ότι η ασφάλεια της Πενγκ Σουάι δεν είναι πολιτικό ζήτημα. «Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και ειλικρινά αφορά την αντιμετώπιση μιας νεαρής γυναίκας που υποστηρίζει ότι έχει δεχθεί σεξουαλική επίθεση», τόνισε μιλώντας στο Sky News. 
 

Η υπουργός Εξωτερικών, Μαρίζ Πέιν, επίσης αναφέρθηκε στο θέμα και τόνισε ότι πρέπει να προστατευθεί η ελευθερία έκφρασης. Παράλληλα, εξέφρασε σεβασμό για τη δύναμη που είχε η Πενγκ Σουάι κάνοντας αυτές τις αποκαλύψεις. 

Τελικά ο Κρεγκ Τίλεϊ, επικεφαλής της Tennis Australia και διευθυντής του Αυστραλιανού Όπεν, ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση για τα μπλουζάκια θα αναιρεθεί, υπό τον όρο ότι αυτοί που τα φορούν θα έχουν καλή συμπεριφορά. Όμως, τα πανό θα παραμείνουν απαγορευμένα, για λόγους ασφαλείας. 

«Ναι, αρκεί να μην έρχονται ως όχλος για να προκαλέσουν αναστάτωση, αλλά ειρηνικά. Χάθηκαν λίγο τα πράγματα στη μετάφραση από κάποιους που δεν είναι εδώ και δεν γνωρίζουν την πλήρη εικόνα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι ήρθαν με ένα πανό σε δύο μεγάλα κοντάρια και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Αν έρχεστε για να παρακολουθήσετε τένις, είναι εντάξει, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να προκαλέσει αναστάτωση», συμπλήρωσε ο Τίλεϊ. 
 

Πηγή από τη Tennis Australia που επικαλείται ο Guardian ανέφερε ότι το τι θα επιτρέπεται και δεν θα επιτρέπεται στο Melbourne Park θα αποφασίζεται κατά περίπτωση. 


Στο μεταξύ, θεωρείται πιθανό ότι ο χώρος διεξαγωγής του τουρνουά θα «πλημμυρίσει» με μπλουζάκια για την Πενγκ Σουάι το Σάββατο, πριν από τον τελικό των γυναικών. Ακτιβιστές δηλώνουν ότι θα τα μοιράσουν δωρεάν και ήδη έχουν συγκεντρώσει 19.000 δολάρια Αυστραλίας για αυτό τον σκοπό, μέσω διαδικτυακού εράνου. 


Με πληροφορίες από Guardian

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ